Αντέχει ένας Αιγόκερως να είναι το... 3ο πρόσωπο της σχέσης;
Τι συμβαίνει όταν ένας Αιγόκερως βρίσκεται σε παράλληλη σχέση;
Ο Αιγόκερως είναι ζώδιο της γης και κυβερνάται από τον Κρόνο. Του αρέσει να έχει εξουσία τόσο στη ζωή όσο και στον έρωτα και για να «προσληφθεί» κάποιο πρόσωπο στο γραφείο της καρδιάς του θα πρέπει αφενός να σέβεται την ιεραρχία και αφετέρου να είναι διατεθειμένο να βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες της επιχείρησης και του εργοδότη. Η αγαπημένη του φράση είναι «έχω σύσκεψη», ωστόσο πίσω από αυτήν την λεκτική βιτρίνα μπορεί να κρύβονται τα πάντα. Η εξωτερική αίσθηση που αφήνει στους άλλους είναι ότι προασπίζεται τους κοινωνικούς θεσμούς και πολύ περισσότερο το γάμο. Κι έτσι είναι, χωρίς όμως αυτό να συνδυάζεται με την... αυτονόητη για πολλούς συνέχεια μιας «πιστής» προσωπικής ζωής. Αντίθετα, τα παραδείγματα Αιγόκερων που υποκύπτουν στον πειρασμό της απιστίας είναι πάρα πολλά, με ένα συνήθως κοινό σημείο: Όλα γίνονται, αρκεί να μην φαίνονται... Και τελικά είναι πιθανόν να κάνει «διπλή ζωή», καυτηριάζοντας μάλιστα τους... άλλους γι’ αυτό!
Έτυχε ή μήπως έπεσε θύμα.. των περιστάσεων;
Ο Αιγόκερως είναι δεσμευμένος με τη δουλειά του και συνήθως απορροφημένος στη διαδικασία της κοινωνικής αναρρίχησης και της επαγγελματικής καταξίωσης. Η προσήλωση προς την απόκτηση κύρους, σιγουριάς, ασφάλειας και εξουσίας συχνά στα μάτια των άλλων τον καθιστά ένα σταθερό, σοβαρό και υπεύθυνο πρόσωπο που γνωρίζει τι θέλει και πως θα το κατακτήσει. Ειδικά οι γυναίκες του ζωδίου είναι εξαιρετικά προσεκτικές με τις επιλογές τους και γι’ αυτό προτιμούν να περιμένουν και να μην ενδίδουν αμέσως.
Συνήθως, οι γνωριμίες που κάνει ένας Αιγόκερως είναι μέσα από τον εργασιακό και τον «σύνεγγυς» χώρο, δεδομένου ότι η καθολική προσοχή του βρίσκεται απερίσπαστα σε αυτόν. Επιπλέον, οι «πόντοι» που κερδίζει είναι από κάτι που θα κάνει ή θα πετύχει μέσα σε αυτήν. Δύσκολα πέφτει θύμα των περιστάσεων, να μπει δηλαδή «σφήνα» σε μια σχέση χωρίς να το γνωρίζει, αφού συνηθίζει να ψάχνει το κάθε τι σε εξονυχιστικό βαθμό. Και μάλιστα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που υποδύεται το «θύμα» για να εξυπηρετήσει τις σκοπιμότητες του. Αν κυριαρχηθεί από τον αριβισμό του, «ξεχνά» αυτομάτως κανόνες και ηθικές αρχές, εκτός βέβαια από την Νο1 αρχή: να μην εκτίθεται δημόσια.
Μπορεί βέβαια να τον πετύχει κάποιος σε φάση μελαγχολίας, πεσιμισμού, άγχους. Σε μια τέτοια κρίση της ζωής του, που ο αυστηρός ελεγκτικός του μηχανισμός βρίσκεται σε καταστολή μπορεί κάποιος να προλειάνει το έδαφος για την οικοδόμηση μιας σχέσης για την οποία εκείνος έχει άγνοια σημαντικών λεπτομερειών της. Για πόσο όμως; Η αποκάλυψη της αλήθειας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Αιγόκερως θα βρεθεί θύμα των περιστάσεων, θα είναι καταπέλτης για αυτή τη σχέση, η οποία θα τελειώσει αμέσως.
Όταν τα... «σκάνε» τα νέα!
Δεν ξέρω αν το διαγώνισμα θα είναι πρόχειρο ή επαναληπτικό, το σίγουρο είναι πως τα αποτελέσματα του τεστ θα τον βγάλουν από το σκοτάδι της άγνοιας και ο πέλεκυς της τιμωρίας θα είναι βαρύς για αμφότερους τους εμπλεκόμενους. Ο ίδιος θα πέσει στα Τάρταρα της απογοήτευσης, καθώς τι χειρότερο για έναν Αιγόκερω από το να εκτοπιστεί από την κορυφή, στην οποία πίστευε ότι βρισκόταν. Μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τον χειρότερο φόβο του, τη καθαίρεση από το αξίωμα της πρωτοκαθεδρίας, όμως και ο θύτης θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του: Αλλαγή εποχής προβλέπεται για τη σχέση, με το κρύο, το χιόνι, το έντονο ψύχος και τον παγετό να ενσκήπτουν και να... μένουν!
Θα διεκδικήσει ή θα φύγει;
Από τι στιγμή που ένας Αιγόκερως αισθανθεί πως υπάρχει άλλο πρόσωπο και μάλιστα αρχαιότερο, τότε νιώθει ιεραρχικά κατώτερος, κάτι σαν... υφυπουργός, υπολιμενάρχης ή υποστράτηγος. Μετά την περίοδο του καταχείμωνου, που το ψυχρό του βλέμμα και η παγερή του παρουσία θα έχουν κάνει τον έτερο παρτενέρ να τρέμει από φόβο και για κάθε πιθανό μέσο θέρμανσης που θα προσπαθεί να βρει θα του επιβάλλει το ένα πρόστιμο μετά το άλλο, τότε.. θα πάρει τις αποφάσεις του. Διότι ως γνωστόν ο Αιγόκερως τον θέλει τον χρόνο του. Μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι και από καθαιρούμενος να γίνει εκπορθητής ή μπορεί να επιβάλλει στη σχέση σκληρά μέτρα λιτότητας, να στερήσει κάθε δικαίωμα και εν τέλει να απαγορεύσει κάθε επαφή μαζί του. Κι εδώ πάντως το κριτήριο της χρησιμότητας είναι πρώτο στη λίστα κι αν ο ερωτικός ανταγωνιστής είναι κάποιος πολύ ισχυρός και χρήσιμος παράγοντας, το πιθανότερο είναι να «κάνει την πάπια».
Σφήνα ανάμεσα σε δύο γίνεται;
Ο Αιγόκερως συνήθως είναι παραδοσιακός και σταθερός, μιας και βασικό στοιχείο της προσωπικότητας του είναι η αυτοσυγκράτηση. Κανόνες, απαγορεύσεις, ευθύνες και υπαγορεύσεις όλα μαζί φροντίζουν στην χαλιναγώγηση των παθών και των ενστίκτων και προασπίζουν τις αρχές του... επί Κρόνου βίου. Λατρεύει την οργάνωση και κάνει τα πάντα για να φτάσει στο πιο ψηλό σκαλί της ιεραρχίας, και πολλές φορές τα καταφέρνει. Όμως και η μεγαλύτερη εξουσία μπορεί να χαθεί με κακή διοίκηση και στην περίπτωση του Αιγόκερω που πίσω από την ανάγκη για κοινωνική ισχύ κρύβεται η ανάγκη «να είναι κάποιος», για να τον προσέχουν, να τον αγαπούν, μπορεί το όλο παιχνίδι εξουσίας να μεταφερθεί από τον κόσμο των επιχειρήσεων σε αυτόν του έρωτα. Μόνο και μόνο για να δει αν περνάει η μπογιά του και να αισθανθεί επιβεβαίωση, μπορεί να μπει σφήνα ανάμεσα σε δύο αλλά όχι σε... τυχαίους δύο. Ποτέ δεν ασχολείται με «παρακατιανές» περιπτώσεις κι εδώ είναι που ισχύει το γνωστό «η αξία του ηττημένου, δίνει δόξα στο νικητή».
Γιατί επιλέγει το σύντροφο κάποιου άλλου;
Αποτελεί μέγα αφροδισιακό για έναν Αιγόκερω να καταβαραθρώσει κάποιον και να βρεθεί στη θέση του ή να κατακτήσει έναν πολύ υψηλό «στόχο», ένα άτομο δηλαδή με κύρος και επιρροή στο χώρο του. Στρατηγική σκέψη, επιμονή και σταθερότητα θα συνεργαστούν στενά για να πετύχει να το στόχο του, να γίνει «ο χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Συνήθως, τα άτομα που επιλέγει είναι συναισθηματικά, χρειάζονται προστασία, ασφάλεια και έτσι πείθει τον εαυτό του ότι πρέπει να εκτελέσει το καθήκον του και να πάρει τη διοίκηση της ζωής τους στα δικά του χέρια. Το σύνδρομο του σωτήρα, συνοδεύεται συχνά από έναν υφέρποντα ναρκισσισμό και την βεβαιότητα πως αυτός ξέρει ό,τι δεν ξέρουν οι υπόλοιποι. Αυτή βέβαια είναι μια «αρσενική» λογική, που διέπει κυρίως τους άνδρες του ζωδίου. Οι γυναίκες έχουν ως συνηθέστερο κίνητρο την κοινωνική ασφάλεια, που κρίνουν ότι θα τους εξασφαλίσει ο δεσμευμένος εραστής τους.
Πώς κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα
Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν μαιτρ της στρατηγικής. Με συντονισμένες και καλά σχεδιασμένες κινήσεις, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο «όπλο» χειραγώγησης. Μπορεί να ποντάρει το ίδιο καλά στα λογικά προσόντα και την εμπειρία του, όσο και στον καλά κρυμμένο πρωτογονισμό του. Διεγείρει τα αρχέγονα ένστικτα του άλλου όπως την ανάγκη την συντήρησης, προστασίας και επιβίωσης, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι αυτός είναι το αναγκαίο δυνατό ταίρι. Δεν είναι τύπου «me Tarzan, you Jane» αντίθετα πρόκειται για ένα παιχνίδι ισχύος και μάλιστα σοβαρό. Ο Αιγόκερως δρα συνήθως στον χώρο εργασίας, όπου είναι το απόλυτο φαβορί, και του είναι πανεύκολο να ανέβει στα μάτια του άλλου και να πετύχει το σκοπό του… να πέσει δηλαδή σαν ώριμο σύκο. Τα σκωτσέζικα ντους είναι η σπεσιαλιτέ του. Μια τυπικός, μια γλυκομίλητος. Επιπλέον, η ποιότητα ζωής του, το κύρος του, οι τρόποι και το πνεύμα του κάνουν τον άλλον να μοιάζει με... μετανάστη που βρίσκεται μπροστά στη Γη της Επαγγελίας!
Ευτυχία που κόβεται στα τρία ή από ρόλο αναπληρωτή σε αυτόν του πρωταγωνιστή;
Ο εκπρόσωπος Αιγόκερως είναι «καψούρης» με την επαγγελματική του ανέλιξη και συνήθως του αρκεί που έχει εκπορθήσει τον αντίπαλο στην καρδιά, τη ψυχή ή την ερωτική κλίνη του παρτενέρ του. Είναι ακόμη φαν της αξιοπρέπειας και του «φαίνεσθαι», οπότε δεν κάνει βήμα, αν υποψιαστεί πως «θα γίνει βούκινο». Αυτός είναι και ο λόγος που χωρίζει πολύ δύσκολα, προτιμώντας να διατηρήσει το status του γάμου του, παρά να δώσει τροφή σε σχόλια. Ως τρίτο πρόσωπο λοιπόν θα προτιμήσει να συντηρήσει μια κρυφή κατάσταση και δύσκολα θα πει το «ok» για να χωρίσει τυπικά ένα ζευγάρι. Αυτό μπορεί να το κάνει ακόμα κι αν... υποφέρει!