Φωτιά-Γη-Αέρας-Νερό: Τα 4 στοιχεία των ζωδίων και οι ψυχικές ιδιότητες που τους αποδίδονται

Πώς το Νερό-συναίσθημα μπορεί να συνυπάρχει με τον Αέρα-σκέψη ή ακόμη η Φωτιά-διαίσθηση με τη Γη-αίσθηση;



Σήμερα σας παρουσιάζουμε το πρώτο μέρος από το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Γιάννη Ριζόπουλου!

Μείνετε συντονισμένοι, διότι αύριο θα δούμε την συμβατότητα ή ασυμβατότητα των ψυχικών λειτουργιών, αλλά σε ΖΩΔΙΑΚΟ επίπεδο!

Ίσως από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς στην Αστρολογία είναι η διάκριση των ζωδίων σε στοιχεία. Φωτιά, Γη, Αέρας και Νερό γίνονται τα πρώτα σκαλοπάτια της εισόδου των νεοφώτιστων στο αστρολογικό οικοδόμημα, με τις βασικές τους ιδιότητες να συγκροτούν τον θεμελιώδη σκελετό του.

- Η Φωτιά παραπέμπει στον ενθουσιασμό, τη δράση και τη δημιουργικότητα

- Η Γη στο πρακτικό πνεύμα, την υλοποίηση και το συμφέρον

- Ο Αέρας στη σκέψη το λόγο και την κοινωνικότητα

- Το Νερό στο συναίσθημα, τα ένστικτα και τον εσωτερικό ή «αόρατο» κόσμο

Φυσικά τα ζώδια που συγκροτούν την κάθε τριπλότητα (πύρινη, γήινη, αέρινη και υδάτινη) έχουν και τις διαφορές τους, οι οποίες παραδοσιακά επισημαίνονται με τη διάκριση τους σε ποιότητες (παρορμητική, σταθερή και μεταβλητή).

Η παρορμητική ποιότητα, που έχει και μια διάσταση ξεκινήματος, αποδίδει στην πράξη πιο έντονες και οξείες καταστάσεις (συγκρούσεις) ή γεγονότα μικρότερης συγκριτικά χρονικής διάρκειας. Ένα κοινό πεδίο δραστηριότητας των παρορμητικών ζωδίων είναι η επιχειρηματικότητα και η πολιτική.

Η σταθερή ποιότητα χαρακτηρίζεται από διάρκεια και επιμονή, δύο στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη συγκρότηση ενός συστήματος. Η συστηματοποίηση είναι ο κοινός τόπος των σταθερών ζωδίων και συνδέονται με γεγονότα ή καταστάσεις μακράς διάρκειας.

Η μεταβλητή ποιότητα είναι πολύ πιο «ελαστική» από τις άλλες δύο και συνδέεται με την εξάπλωση ή τη διάχυση.

Ένα κοινό πεδίο δραστηριότητας των μεταβλητών ζωδίων είναι τα γνωστικά αντικείμενα και η επικοινωνία σε όλο το μήκος και το πλάτος του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου.

Οι ψυχολογικές παράμετροι

Με βάση τα πορίσματα του Καρλ Γιούγκ για τις τέσσερις κύριες ψυχικές λειτουργίες που διέπουν την ανθρώπινη ψυχολογία (την αίσθηση, τη διαίσθηση, τη σκέψη και το συναίσθημα) η κλασική αστρολογική θεώρηση αποκτά μια νέα διάσταση.

Ο Γιούγκ δίνει στη διαίσθηση μια διάσταση συνώνυμη της έμπνευσης, της δημιουργικότητας και της πρωτοπορίας, παραλληλίζοντας την με την αστρολογική Φωτιά. Η αίσθηση (Γη), η σκέψη (Αέρας) και το συναίσθημα (Νερό) ανταποκρίνονται, επίσης, στην αστρολογική ορολογία.

Σύμφωνα με την άποψή του, κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί μια από αυτές τις λειτουργίες, την οποία ονομάζει κύρια και άλλες δύο ως βοηθητικές, δηλαδή συμπληρωματικές.

Η τέταρτη λειτουργία εκφράζεται ουσιαστικά μέσω του ασυνειδήτου ως σκιά ή σκοτεινή πλευρά και είναι στην χειρότερη περίπτωση ανταγωνιστική, και στην καλύτερη αντισταθμιστική προς την κύρια. Αυτό όπως θα δούμε έχει την αντιστοιχία του στην Αστρολογία, με μια μικρή διαφορά.

Οι τέσσερις λειτουργίες κατά Γιουγκ, είναι ανά δύο ασύμβατες (σκέψη-συναίσθημα και αίσθηση-διαίσθηση) κάτι που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συνεργάζονται μεταξύ τους. Και αυτή η ασυμβατότητα ευθύνεται για τις αδυναμίες χαρακτήρα ή τα «φαντάσματα» που κυνηγούν το κάθε φορέα μίας εκ των λειτουργιών.

Επίσης, σημαντική είναι η θεώρηση του Γιούγκ ότι μια από τις βοηθητικές λειτουργίες μπορεί να αναλαμβάνει κατά περίπτωση το ρόλο της κύριας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτήν την αρχή, ο αισθητικός (γήινος) τύπος, μπορεί να έχει ως άμεσα βοηθητικές λειτουργίες τη σκέψη (αέρας) και το συναίσθημα (νερό).

Το ίδιο και ο διαισθητικός (πύρινος) τύπος.

Ο τύπος της σκέψης (αέρινος) την αίσθηση (Γη) και τη διαίσθηση (Φωτιά).

Το ίδιο και ο συναισθηματικός.

Επεκτείνοντας την Γιουγκιανή θεώρηση καταλήγουμε στο ότι κάθε ζώδιο ενός στοιχείου, που εντάσσεται σε κάποια από τις τέσσερις λειτουργίες χαρακτηρίζεται από την υποστήριξη μιας ακόμη λειτουργίας, η οποία μάλιστα μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες να αντικαθίσταται από μια τρίτη.

Διάβασε επίσης:

Είσαι ευέλικτος και ευμετάβλητος; Δες πού οφείλεται

Θέλεις να υπάρχει σταθερότητα στην ζωή σου; Δες πού οφείλεται

Έχεις κι εσύ έντονες παρορμήσεις; Δες πού οφείλεται

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved