Ο αστερισμός των Ιχθύων και οι μύθοι γύρω από την προέλευση του!

Εσύ γνωρίζεις τους μύθους του Ιχθύ;



Μπορεί να δει κανείς τον αστερισμό των Ιχθύων στο ουράνιο στερέωμα, κατά τους θερινούς, φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Είναι ένας βόρειος αστερισμός που παρατηρήθηκε κατά την αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Ο αστερισμός αυτός περιλαμβάνει περίπου 76 άστρα (!) και βρίσκεται ανάμεσα στον αστερισμό του Κριού και του Κήτους από την αριστερή πλευρά και του Υδροχόου και του Πήγασου από την δεξιά μεριά του.

Από πού όμως πήρε το όνομα του; Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εκδοχή, στην αρχαία μυθολογία μας, οι Ιχθύες (που συμβολίζονται από δυο ψάρια πάντοτε κι όχι ένα), αφορούν την Αφροδίτη και τον Θεό Έρωτα. Κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας (μάχη μεταξύ Δία και Ολύμπιων Θεών εναντίον των Γιγάντων), τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα. Ο Διας με τη βοήθεια των υπόλοιπων Θεών, αλλά και του Ηρακλή και του Διονύσου, κατατρόπωσε τους Γίγαντες, πράγμα το οποίο εξόργισε την Γαία.

Να πούμε εδώ ότι η Γαία ήταν μια από τις τρεις αρχικές κοσμικές υπάρξεις, προϋπήρχε μαζί με το Χάος και τον Έρωτα στην δημιουργία του κόσμου. Η Γαία δεν συμβολίζει τη Γη, αλλά όλη την υλική δημιουργία. Ενώθηκε λοιπόν με τον Ουρανό και δημιούργησε τους Γίγαντες, τους Τιτάνες, τον Ωκεανό κι όλη την πλάση.

Για να εκδικηθεί τον Δία, γέννησε τον Τυφώνα και τον έστειλε να κυνηγήσει όλους τους Θεούς. Η Αφροδίτη κι ο Έρωτας για να ξεφύγουν από τον Τυφώνα, κατέφυγαν στην Αίγυπτο. Περιπλανιόνταν για καιρό, προσπαθώντας να κρυφτούν από τον Τυφώνα, όμως εκείνος τους εντόπισε και από τον τρόμο τους βούτηξαν στα νερά του ποταμού Ευφράτη και μεταμορφώθηκαν σε ψάρια, ενωμένα με μια χρυσή κλωστή για να μην χάσουν ο ένας τον άλλον!

Κατά μια άλλη εκδοχή τα δυο Ψάρια συμβολίζουν εκείνα που βοήθησαν τους δυο Θεούς να κρυφτούν με ασφάλεια από τον Τυφώνα κι εκείνοι για να τους δείξουν την ευγνωμοσύνη τους, οι δυο Θεοί, τα μετέτρεψαν σε αστερισμό. Ας μην ξεχνάμε και την ερμηνεία που θέλει τους δυο Ιχθύες να είναι τα δυο δελφίνια που συνόδευαν πάντοτε τον Θεό Ποσειδώνα.

Υπάρχει κι ένας ακόμα μύθος από τη Συρία. Σύμφωνα με αυτόν, οι δυο Ιχθύες είναι τα ψάρια που έφεραν στην όχθη του Ευφράτη ένα μεγάλο αυγό, το οποίο επωάστηκε και από μέσα ξεπρόβαλε η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη ή Αστάρτη κατά τους Σύριους.

Τέλος, θα αναφέρουμε και το μύθο της Derceto (Δερκετώ) από την Συρία. Η Δερκετώ ήταν γνωστή και με το όνομα Atargatis. Συχνά περιγράφεται ως η Θεά με το σώμα ψαριού και κεφάλι γυναίκας (γοργόνα). Η Δερκετώ, ξεγελασμένη από την Θεά Αφροδίτη, ερωτεύτηκε θνητό, από τον οποίο έμεινε έγκυος, έκανε ένα παιδί (τη Θεά Σεμίραμις), αλλά από την ντροπή της και για να τιμωρήσει τον εαυτό της, σκότωσε τον εραστή της κι έπειτα έπεσε στα νερά ενός ποταμού για να πνιγεί, αλλά την έσωσε ένα μεγάλο ψάρι (ή κατά τον Διόδωρο Σικελιώτη, άλλαξε η μορφή της σε ψάρι με κεφάλι γυναίκας).

Διάβασε επίσης:

Ο Ιχθύς τα «παίρνει πολύ άσχημα» όταν κάνεις αυτά τα 5 πράγματα

Αν έχεις ερωτευτεί Ιχθύ, αυτά τα 6 πράγματα πρέπει να τα γνωρίζεις!

Τέσσερα μυστικά του Ιχθύ

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved