Η Λαϊκή σοφία μέσα από την Αστρολογία: Η Κρυφή σύνδεση!
«Όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη»!
Σε όλους τους λαούς υπάρχουν παροιμίες, αποφθέγματα ή συνήθειες που στη σύγχρονη οπτική μπορεί να φαίνονται ως προλήψεις ή αφελείς απόψεις ή θρησκευτικές συνήθειες ή ήθη και έθιμα που ακολουθούμε απλά από συνήθεια, χωρίς να κατανοούμε τη σημασία τους.
Κάποια από αυτά δεν βγάζουν καν νόημα αν κάτσει κάποιος να τα σκεφτεί πιο προσεκτικά!
Μια από αυτές τις παροιμίες που είναι ιδιαίτερα γνωστή και την ακούμε πολύ συχνά, ιδιαίτερα αν παίζουμε χαρτιά, τάβλι και άλλα τυχερά παιχνίδια, μας λέει πως «όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη».
Τι νόημα μπορεί να έχει αυτή η φράση; Τα δύο συνθετικά της στοιχεία, δηλαδή τα τυχερά παιχνίδια και η αγάπη, είναι άσχετα μεταξύ τους και δεν συνδέονται με κάποιο τρόπο.
Μήπως όμως συνδέονται με κάποιον… υπόγειο τρόπο;
Καταρχάς γι' αυτήν την ανάλυση, θα στηριχτώ σε απόψεις που είναι γενικά αποδεκτές στην Αστρολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και δεν αμφισβητούνται από κανέναν αστρολόγο.
Στην παραδοσιακή αλλά και στη σύγχρονη θεωρία της Αστρολογίας, τα τυχερά παιχνίδια σχετίζονται με το ζώδιο του Λέοντα ή κατ’ αντιστοιχία, με τον 5ο οίκο του αστρολογικού χάρτη που έχει παρόμοια νοήματα με το ζώδιο αυτό.
Το ρίσκο και η απόλαυση της δύναμης είναι καταστάσεις που περιγράφονται επίσης εκεί.
Η χαρά της ζωής και η δημιουργία είναι οι ρίζες από τις οποίες πηγάζουν όλα όσα σχετίζονται με αυτή τη ζωδιακή θέση.
Αν ανατρέξουμε στον τρόπο σκέψης της σχολής της Ατομικής Ψυχολογίας δηλαδή στη θεωρία του Άλφρεντ Άντλερ, θα δούμε πως ένας από τους βασικούς άξονες, είναι αυτό που αποκαλείται «δημιουργικός εαυτός». Είναι το κομμάτι εκείνο του ανθρώπου, το υποκειμενικό του σύστημα που επεξεργάζεται τις εμπειρίες και αναζητεί νέες που θα τον οδηγήσουν στην ολοκλήρωση όπως αυτός την αντιλαμβάνεται. Μέσα από το αίσθημα κατωτερότητας στο οποίο ο καθένας αντιδρά με διαφορετικούς τρόπους, προσπαθεί να φτάσει στους στόχους της ολοκλήρωσης που εκφράζονται αστρολογικά από το απέναντι ζώδιο του Λέοντα, τον Υδροχόο. Εξάλλου ο άξονας Λέοντα-Υδροχόου έχει να κάνει ακριβώς με αυτήν την ανάπτυξη αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί δημιουργικότητα αλλά και ρίσκο!
Και ο ίδιος ο Άντλερ βρήκε λύση στα πολλά προσωπικά προβλήματα της παιδικής του ηλικίας μέσα από το παιχνίδι και τη άθληση που και αυτά εντοπίζονται στο ζώδιο του Λέοντα και τον 5ο οίκο!
Αλλά χαρά της ζωής είναι το παιχνίδι, είναι και ο έρωτας. Σύμφωνα με τις απόψεις της παραδοσιακής αλλά και της σύγχρονης αστρολογίας και αυτός εντοπίζεται στο ζώδιο του Λέοντα και στον 5ο οίκο!
Η Αστρολογία μέσα από τα σύμβολά της, εκφράζει τα αρχέτυπα του συλλογικού ασυνείδητου που θεμελιώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Ο έρωτας ως αρχέτυπο είναι το κίνητρο της ανθρώπινης δημιουργικότητας και αν το δούμε και μέσα από τη φιλοσοφία ή κάποιες θρησκείες, είναι η ίδια η αιτία της δημιουργίας του κόσμου!
Έρωτας λοιπόν και τύχη, στην Αστρολογία ανήκουν στην ίδια ζωδιακή περιοχή.
Και τίθεται το ερώτημα, η λαϊκή σοφία αντέγραψε την Αστρολογία ή το αντίστροφο; Ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Απλά και οι δύο εκφράζουν την ίδια αρχική αρχετυπική ιδέα! Αυτή άλλωστε προϋπάρχει και των δύο…
Όμως μπαίνει και το ζήτημα της διαχείρισης της ενέργειας. Η παροιμία αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει ένα ορισμένο ενεργειακό δυναμικό που θα κινηθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή προς την τύχη ή τον έρωτα. Αν χάσεις το ένα, θα κερδίσεις το άλλο!
Στην πραγματικότητα εδώ συμβαίνει αυτό που εδώ και πολλές δεκαετίες μας έχει εξηγήσει η αναλυτική ψυχολογία. Το υποσυνείδητο δεν λειτουργεί με τη λογική ή κάποιες ηθικές αξίες. Λειτουργεί αντισταθμιστικά. Δηλαδή στη δράση υπάρχει μια ίση αντίδραση όπως ξέρουμε και από τους νόμους της Φυσικής. Το υποσυνείδητο απλά θέλει να επιφέρει ισορροπία!
Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό στις παραδόσεις των λαών και αυτή η κατανόηση εντοπίζεται από τα τελετουργίες τους έως τις απλές «προλήψεις» του τύπου «χτύπα ξύλο» ή πιάσε κόκκινο». Ουσιαστικά η πράξεις αυτές δίνουν μια συμβολική «τροφή» στο υποσυνείδητο που έχει την ιδιότητα να την αντιλαμβάνεται σαν πραγματική, οπότε επιτελείτε ένα συμβολικό αντιστάθμισμα και επιτυγχάνεται ανώδυνα η ισορροπία!
Από αυτή τη λειτουργία προκύπτει και η φράση της παροιμίας όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη». Αν χάσεις στα χαρτιά, θα κερδίσεις στον έρωτα γιατί απλά το σύμπαν θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά!
Ωστόσο είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός πως συμπίπτουν η λαϊκή σοφία με την Αστρολογία. Και αυτό γιατί και οι δύο εκφράζουν τη δομή της ανθρώπινης Ψυχής!
Υπάρχουν πολλά ανάλογα θέματα που έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την Αστρολογική, τη Ψυχολογική και τη Λαογραφική σκοπιά και θα αναφερθώ σ’ αυτά σε επόμενα άρθρα.
Διάβασε επίσης: