Η Λαϊκή σοφία μέσα από την Αστρολογία: Η Κρυφή σύνδεση Μέρος 2ο

Τα περιττώματα και τα χρήματα

Θανάσης Ματσώτας
Η Λαϊκή σοφία μέσα από την Αστρολογία: Η Κρυφή σύνδεση Μέρος 2ο
Funny toilet bowl with eyes in the form of toilet paper eating money in euros, lifestyle background Bigstock

Στο 1ο μέρος είχα αναφερθεί στη λαϊκή ρήση, «όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη». Ας δούμε τώρα μια άλλη πλευρά της λαϊκής παράδοσης σε σχέση με την αστρολογία. Η λαϊκή σοφία συνδέει τα περιττώματα με τα χρήματα, ιδιαίτερα στα όνειρα.

Είναι πραγματική αυτή η σύνδεση και έχει κάποια αναλογία στον αστρολογικό συμβολισμό;

Το ζώδιο του Σκορπιού και κατ’ αναλογία ο 8ος οίκος ενός αστρολογικού χάρτη, σχετίζεται με τον θάνατο, τη σεξουαλική ενέργεια, τα χρήματα και το απεκκριτικό σύστημα. Στην πολιτική αστρολογία, στον αστρολογικό χάρτη μιας χώρας, αντιπροσωπεύει το μεγάλο κεφάλαιο, το τραπεζικό σύστημα, τη μαφία, αλλά και το αποχετευτικό σύστημα. Τα σημεία του σώματος που αντιστοιχούν σε αυτό το ζώδιο είναι τα γεννητικά όργανα και ο πρωκτός.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η αναλογία ανάμεσα στη λαϊκή δοξασία και τη θεωρία της αστρολογίας, είναι ολοφάνερη!

Πώς ερμηνεύεται όμως;

Εδώ μπορούμε να επικαλεστούμε τις απόψεις τις ψυχολογίας και ειδικά αυτές του Sigmund Froud, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες, ίσως και πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις.

Καταρχάς κατά τον Φρόιντ, ο άνθρωπος στην ηλικία περίπου 18 μηνών έως 4 ετών, διανύει το «πρωκτικό στάδιο». Σε αυτό, αποκτά τον έλεγχο των σφιγκτήρων και η περιοχή αυτή γίνεται κέντρο έντασης, αλλά και ικανοποίησης λόγω ερεθισμού αυτής της ερωτογενούς ζώνης από τη διέγερση του βλεννογόνου του εντέρου.

Το παιδί μπαίνει για πρώτη φορά σε κανόνες, δηλαδή στον έλεγχο της αρχικής παρόρμησης, προκειμένου να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Η καθήλωση σε αυτό το στάδιο, εξαιτίας αυστηρής συμπεριφοράς, ή αντίθετα ανεξέλεγκτης ελευθερίας, μπορεί να δώσει έναν άνθρωπο καταπιεσμένο ή καταπιεστικό συναισθηματικά, ψυχαναγκαστικό ή ακατάστατο και ανοργάνωτο, δογματικό, με τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση των χρημάτων, λόγω τσιγγουνιάς ή σπατάλης αλλά και έντονη ή ακραία σεξουαλικότητα. Η σχέση των περισσότερων ανθρώπων με το χρήμα έχει έναν «σεξουαλικό» χαρακτήρα, κάποιες φορές έμμεσο και κάποιες ολοφάνερο! Άλλωστε, τα χρήματα και τα συναισθήματα έχουν αξία μόνον όταν κινούνται!

Έχει παρατηρηθεί πολλές φορές σε κλοπές, οι διαρρήκτες να αφήνουν σωρό από κόπρανα! Αυτό έχει μια διπλή σημασία: από τη μια είναι η ειρωνεία και η πρόκληση και από την άλλη ένα ανταποδοτικό «δώρο», μια υποσυνείδητη αντισταθμιστική πράξη επανόρθωσης.

Ουσιαστικά, δεν είναι μόνο το ζώδιο του Σκορπιού αλλά όλος ο άξονας Ταύρου-Σκορπιού που έχει να κάνει με όλα αυτά τα πράγματα και σε αυτόν τον άξονα περικλείεται όλη η θεωρία του Σιγισμούνδου για τη libido. Φυσικά δεν είναι μόνο το σεξ αλλά κάθε ενστικτώδης επιθυμία, όπως πχ η πείνα, η απέκκριση ή ο θηλασμός του μωρού.

Το ζώδιο του Ταύρου έχει άμεση σχέση. Ας μην ξεχνάμε πως και ο Μαρξ που μίλησε για το Κεφάλαιο αλλά και ο Φρόιντ, ήταν Ταύροι, ο δεύτερος μάλιστα με Ωροσκόπο Σκορπιό!

Η ενέργεια του libido μπορεί, ωστόσο, να μετουσιωθεί σε έργα τέχνης, πνευματικά δημιουργήματα, σε πάθος για έρευνα ή ακόμη περισσότερο σε προσπάθεια για την εξέλιξη της συνείδησης. Ενδιαφέρον (αν και όχι το μοναδικό ή το καλύτερο) παράδειγμα πάνω σ’ αυτό, είναι η ζωή σε συνδυασμό με το έργο του Σκορπιού Pablo Picasso. Το ένα τροφοδοτούσε το άλλο!

Διάβασε επίσης:

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved