Το στοιχείο της Γης - Η σημασία και η ερμηνεία του στον αστρολογικό χάρτη

Το στοιχείο της Γης είναι ψυχρό και ξηρό

Στην Αλχημεία πριν από την έννοια των στοιχείων, έχουμε τέσσερεις βασικές ιδιότητες στη φύση που από τον συνδυασμό τους προκύπτουν τα τέσσερα στοιχεία: το θερμό, το ψυχρό, το υγρό και το ξηρό.

Το στοιχείο της Γης είναι ψυχρό και ξηρό.

Το στοιχείο της Γης αντιστοιχεί στην αίσθηση (που είναι μία από τις δύο δευτερεύουσες λειτουργίες) στην τυπολογία του Jung, στα Νομίσματα (καρό) του Ταρώ και στον Φλεγματικό τύπο του Ιπποκράτη.

Σχετίζεται με τις 5 αισθήσεις, δηλαδή την όραση, την όσφρηση, τη γεύση, την ακοή, την αφή. Συμβολίζει τη σταθερότητα, την πρακτικότητα, τον ρεαλισμό. Αναγνωρίζει κάτι, μόνο από την πρακτική του χρησιμότητα. Δεν θα δώσει βάση σε κάτι θεωρητικό, αν αυτό δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει με κάποιον τρόπο.

Ο «Γήινος» τύπος, διακρίνεται για την αντοχή, τη μεθοδικότητα, την πρακτικότητα, την παραγωγικότητα, την υπομονή και την επιμονή. Στις ενέργειές του έχει διάρκεια και χάνει πολύ δύσκολα την αυτοκυριαρχία του. Λειτουργεί πολύ καλά μέσω των 5 αισθήσεων, τις οποίες εμπιστεύεται απόλυτα και απολαμβάνει τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται με αυτές. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι άτολμος, συντηρητικός, πεζός, κυνικός, χωρίς ενθουσιασμό. Κινείται με σίγουρα και σταθερά βήματα και δύσκολα θα πάρει ρίσκα.

Έλλειψη Γης σε έναν αστρολογικό χάρτη σημαίνει ανεξέλεγκτο συναίσθημα ή φαντασία, ειδικά αν επικρατεί το στοιχείο του Νερού ή της Φωτιάς. Ίσως να πρόκειται και για έναν διανοητικό τύπο με ροπή σε ουτοπικές και ανεφάρμοστες θεωρίες και πιθανότατα κακή σχέση με το σώμα του, ιδίως αν επικρατεί το στοιχείο του Αέρα. Επίσης μπορεί να δείχνει κακή διαχείριση του χρήματος, των υλικών πόρων και έλλειψη πρακτικότητας.

Η σχέση με την ύλη κορυφώνεται μέσα από το χρήμα, που αποτελεί και την κυριότερη έκφρασή της σε κοινωνικό επίπεδο.

Το χρήμα είναι ο κυρίαρχος αυτού του κόσμου και γι' αυτό γίνονται όλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι κάτι κακό. Προέκυψε ως εργαλείο. Το εργαλείο δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη χρήση του. Αυτή εξαρτάται από τον χρήστη.

Η συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στο χρήμα, έχει τη βάση της στη διαχείριση των συναισθημάτων. «Σφιχτός στην τσέπη, σφιχτός στην καρδιά» λέει ο λαός. Εγώ θα έλεγα, πως το κοινό ανάμεσα στα χρήματα και τα συναισθήματα, είναι πως και τα δύο έχουν αξία ΜΟΝΟ όταν κινούνται! Η υπερβολική συσσώρευση είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα. Αυτό παρατηρείται σε όλα τα ζώδια της Γης όταν λειτουργούν στην κατώτερη έκφρασή τους.

  • Ξεκινά από τον Ταύρο. Το θέμα του ζωδίου είναι οι αξίες και η ασφάλεια. Από εκεί πηγάζουν όλα! Στην ανώτερη έκφρασή του χρειάζεται να διαχωριστεί η ανάγκη από την επιθυμία και να χτιστεί ένα πραγματικό σύστημα αξιών. Δηλαδή να απαντηθεί το ερώτημα «γιατί πραγματικά αξίζει να ζω»! Κοινωνικά όμως, στην πράξη αναγνωρίζονται ως αξίες το σεξ και το χρήμα. Έτσι, δεν γνωρίζει τις πραγματικές αξίες και τις υποκαθιστά με αυτά. Γίνεται άπληστος! Έτσι ο Ταύρος απομονώνεται αφού δύσκολα εμπιστεύεται. Χρειάζεται να καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη, την αγάπη, τη γενναιοδωρία. Έχουμε ακραίες περιπτώσεις ανθρώπων, που σε στιγμές κινδύνου, πχ μιας πυρκαγιάς, μπορεί να δώσουν προτεραιότητα στα υλικά αγαθά παρά στον εαυτό τους και να διακινδυνεύσουν για να τα σώσουν. Κορυφαία εκδήλωση της υλικότητας του ζωδίου ήταν η περίπτωση του Ταύρου Karl Marx, που θεμελίωσε τον Διαλεκτικό υλισμό, υποστηρίζοντας πως η ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος καθορίζεται από τις οικονομικές μεταβολές κάθε εποχής. Είπε το προφανές, δηλαδή πως το κεφάλαιο γεννά κεφάλαιο και δημιούργησε ένα τεραστίων διαστάσεων κοινωνικοπολιτικό ρεύμα. Κάτι ανάλογο έκανε και ο έτερος Ταύρος, ο Sigmund Freud, λέγοντας επίσης προφανή πράγματα, με έμφαση στη σεξουαλική θεωρία και τα ένστικτα, αγνοώντας όλο το πνευματικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα κομμάτι που δεν αγνόησαν καθόλου δύο άλλοι πραγματικά μεγάλοι εκπρόσωποι του ζωδίου: ο Σωκράτης και ο πρώτος ιστορικός Βούδας Siddhartha Gautama, που εξέφρασαν την ύψιστη πλευρά του ζωδίου, δίνοντας στην «επιθυμία» (λέξη κλειδί για το ζώδιο), την ανώτερη έκφρασή της, που είναι η επιθυμία για Φώτιση, για αυτογνωσία και ένωση με τον Θεό!
  • Το δεύτερο κατά σειρά ζώδιο της Γης, η Παρθένος, χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα και οργάνωση. Η εμμονή του στην ακρίβεια και τη λεπτομέρεια έχει φυσικά τις αρνητικές αλλά και τις θετικές της πλευρές. Ως Μεταβλητό ζώδιο, προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές των συνθηκών. Προσφέρει υπηρεσίες στους άλλους με ταπεινοφροσύνη, περιμένοντας φυσικά κάποιο αντάλλαγμα. Αντιστοιχεί σε αυτό που ο μεγάλος ψυχολόγος Erich Neumann, στο βιβλίο του "Καταγωγή και ιστορία του ανθρώπινου συνειδητού", ονομάζει στάδιο της «εξοπλισμένης συνείδησης». Πραγματικά! Συχνά οι εκπρόσωποι του ζωδίου, είναι άνθρωποι ιδιαίτερα έξυπνοι και ταυτόχρονα πρακτικοί, με πάρα πολλές γνώσεις και ακαδημαϊκά προσόντα. Η Παρθένος αντιστοιχεί στο εντερικό σύστημα, που σκοπό έχει την απορρόφηση της τροφής για τη θρέψη του οργανισμού. Αντίστοιχη είναι και η λειτουργία του «εξοπλισμένου» ανθρώπινου νου, όπου είναι ικανότατοι: το να κατακερματίζει, να κατατάσσει και να αρχειοθετεί κάθε έννοια, προκειμένου να την αντιληφθεί και να την χρησιμοποιήσει. Προσπαθεί να αναλύσει και να εκλογικεύσει τα πάντα, αγνοώντας όμως τον αστάθμητο συναισθηματικό παράγοντα. Είναι αυτός όμως που κινεί τον κόσμο! Η Αγνότητα, δηλαδή η ανώτερη θηλυκή αρχή, με βασικότερα αρχέτυπα αυτά της Δήμητρας και Κόρης και της Παρθένου Μαρίας, αποτελεί την ανώτατη έκφραση του ζωδίου.
  • Η Γη στον Αιγόκερω θα εκφραστεί μέσω της φιλοδοξίας και της ανάγκης για κοινωνική καταξίωση. Η συντήρηση των κοινωνικών δομών και η προτεραιότητα της ομάδας ή της κοινωνίας έναντι του ατόμου, είναι αυτοσκοπός. Και εδώ το συναίσθημα ισοπεδώνεται. Ο Αιγόκερως δυσκολεύεται να εκφραστεί συναισθηματικά. Δεν μπορεί καν να αντικρύσει τα συναισθήματά του. Πόσο περισσότερο να τα επεξεργαστεί! Ο σεβασμός στην ιεραρχία, η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη, συχνά μετατρέπονται σε εξάρτηση από τη δημόσια εικόνα του ή αλλοιώνονται από την προσπάθεια να ανέβει με αθέμιτα μέσα. Θέλει τη «βιτρίνα» να φαίνεται καθαρή, άσχετα τι γίνεται από πίσω… Η υπερηφάνεια είναι βασική στάση των εκπροσώπων του ζωδίου. Επίσης τα γόνατα είναι το σημείο του σώματος που του αντιστοιχεί. Ο Αιγόκερως πρέπει να εγκαταλείψει αυτήν τη στάση και να μάθει να γονατίζει! Πρέπει να μάθει την ταπεινότητα. Σε ένα υψηλότερο όμως επίπεδο, ο άνθρωπος ξεχρεώνει οριστικά, πληρώνοντας μέχρι τελευταίας δεκάρας τα Καρμικά χρέη του και ετοιμάζεται να περάσει σε ένα ανώτερο στάδιο πνευματικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο πως στο ζώδιο αυτό γεννήθηκε συμβολικά ο Χριστός αλλά και όλοι οι Σωτήρες της ανθρωπότητας.

Το στοιχείο της Γης κατά τον Ιάμβλιχο σχετίζεται με την Τετράδα. Το θέμα της Τετράδας αποτελεί ένα σημαντικότατο φιλοσοφικό ερώτημα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο C. Jung μίλησε διεξοδικά γι' αυτό στο βιβλίο του «Το πρόβλημα του Τετάρτου», αναφερόμενος στον «πόνο» που συνεπάγεται η μετατροπή της τριάδας, δηλαδή του Πνεύματος, στην Τετράδα, που αποτελεί κατ’ αυτόν και την ολοκλήρωση της ύπαρξης!

Η φωτογραφία είναι προϊόν ΑΙ

Διάβασε επίσης:

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved