Μαίανδρος - Το ανώτερο σύμβολο του Υδροχόου!
Με την ευκαιρία της εισόδου στον μήνα του Υδροχόου, σκέφτηκα να γράψω κάτι διαφορετικό για το ζώδιο αυτό
Ο μαίανδρος είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο που έχει και έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αρχαία Ελληνική παράδοση. Έχει έναν ευρύτερο συμβολισμό αλλά κατά τη γνώμη μου σχετίζεται ιδιαίτερα με το ζώδιο του Υδροχόου. Ειδικά για αυτούς που ασχολούνται με την εσωτερική αστρολογία, αυτό το σύμβολο προτείνω να χρησιμοποιούν και να μελετούν.
Θα βασίσω αυτήν την πρόταση σε πολλές αντιστοιχίες αλλά θα ξεκινήσω από τη μελέτη του Μ. Καλόπουλου στο βιβλίο του «Το μεγάλο ψέμα», εκδόσεις «Θεσσαλονίκη», 1995.
Ο συγγραφέας αναφέρει την ερμηνεία της λέξης «μαίανδρος», επικαλούμενος τον Όμηρο αλλά και το λεξικό «Etymologicum Magnum»:
«Μαίεσθαι δε και ο Όμηρος το ζητείν ονομάζει» Philoxenus Gramm148.7
«Μαίαν ονομάζει την ζήτηση και την εύρεση» Etymologicum Magnum 589.45.
Άρα Μαίανδρος είναι ο αναζητητής!!!
Αναφέρεται, επίσης, στον μύθο του θνητού Πηλέα που προσπαθεί να κατακτήσει την αθάνατη Θέτιδα. Καταφεύγει στον Κένταυρο Χείρωνα που τον συμβουλεύει να την αιφνιδιάσει την ώρα που χορεύει, να την σφίξει στην αγκαλιά του, εφαρμόζοντας τη βασικότερη σε όσους έχουν ασχοληθεί με την πάλη, «Χειρώνειο ή μαιανδρική λαβή» και να μην την αφήσει ό,τι και αν γίνει.
Σ’ αυτήν τη λαβή, τα δύο χέρια ενώνονται σε μαιανδρικό σχήμα. Η Θέτιδα πραγματοποιεί πολλές μεταμορφώσεις, σε φίδι, λιοντάρι, νερό, φωτιά κλπ. αλλά δεν καταφέρνει να ξεφύγει. Ο συγγραφέας την ονομάζει «λαβή των Θεομάχων» γιατί ο άνθρωπος καταφέρνει να επιβληθεί στους Θεούς που τον καταδυναστεύουν και να ανυψωθεί στο επίπεδό τους!
Γράφει, ο συγγραφέας: «Ο μαίανδρος είναι ένα γραμμικό παράγγελμα των προγόνων μας, για μάχη ενάντια στο αδύνατο! Μια υπέροχη σχηματική υπενθύμιση ότι στα δύο σου "χέρια" κρατάς το μυστικό της ήττας των καταδυναστευτών σου. Και αν μόνο τα δικά σου "χέρια" δεν επαρκούν, τότε ένωσέ τα με άλλους σ’ ένα αδιάσπαστο αρμονικό σύνολο, ελληνοπρεπούς, μαχητικής, μαιανδρικής αλυσίδας, επιθετικών ερωτήσεων και απομυθοποιητικών ερμηνειών! Αυτή είναι και η αποτελεσματικότερη μάχη ενάντια σε κάθε αυθαίρετη εξουσία»!
Το σύμβολο υπαινίσσεται σαφώς την ένωση. Αυτό σε υλικό επίπεδο, θυμίζει και την φάλαγγα όπου οι πολεμιστές ενώνονται σε ένα αδιάσπαστο σύνολο. Η φάλαγγα ήταν το «υπερόπλο» της εποχής εκείνης, με την οποία οι Έλληνες κατέκτησαν τον κόσμο. Όταν διασπάστηκε η φάλαγγα από τη Ρωμαϊκή λεγεώνα, τότε έπεσε και η Ελληνική κυριαρχία!
Σύμφωνα με την εσωτερική αστρολογία, ο άνθρωπος υπόκειται στις πλανητικές επιρροές αφού οι πλανήτες θεωρούνται συνειδητές οντότητες, ανώτερες του ανθρώπου. Όμως ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί, να τις υπερβεί και να είναι ελεύθερος από τις επιρροές τους.
«Ο σοφός κυβερνά τα άστρα του» λέει το παλιό αστρολογικό ρητό. Ο σοφός και όχι ο καθένας θα σημείωνα εγώ.
Ο Μαίανδρος, λοιπόν, που έχει κυματοειδή μορφή σε όλες τις παραλλαγές του και αυτή είναι και η πρώτη σύνδεση με τα κύματα, το κλασσικό ιδεόγραμμα του Υδροχόου, συμβολίζει τη νίκη, την ενότητα, την αιώνια ζωή και πορεία μέσα στον χρόνο, την εξέλιξη, την ανύψωση του ανθρώπου στο βάθρο των Θεών!
Η ένωση που εκφράζει ο μαίανδρος είναι η δεύτερη σύνδεση με τον Υδροχόο.
Το νόημα του ζωδίου του Υδροχόου συνοψίζεται στη φράση: «όλοι μαζί για έναν κοινό σκοπό». Εκφράζει δηλαδή τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα σε ομάδες που έχουν έναν συγκεκριμένο στόχο.
Όμως ο άξονας Λέοντα-Υδροχόου σχετίζεται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του ανθρώπου. Ο Λέων σε πρωτογενές επίπεδο, έχει αίσθηση της μοναδικότητάς του, θέλει να ξεχωρίσει από τη μάζα και αποζητά να βρίσκεται στο επίκεντρο με ματαιοδοξία και αυταρέσκεια. Ο Υδροχόος στο ίδιο επίπεδο, τάσσεται φανατικά πίσω από ιδέες που συνήθως τελειώνουν σε «-ισμός».
Ωστόσο υπάρχει και το ανώτερο επίπεδο αυτού του άξονα που σχετίζεται με την εξέλιξη! Ο Λέων, ως αναζητητής, επιδιώκει την αυτοσυνείδηση που θα τον κάνει πραγματικά να ξεχωρίσει από το πλήθος, η οποία όμως δεν μπορεί ποτέ να προέρθει μόνο από το άτομο αλλά επιτυγχάνεται μόνο μέσα από προσπάθεια και επαφή με αυτούς που έχουν την ίδια αναζήτηση. Αυτό το συναντάμε σε όλες τις θρησκείες και φυλές με μορφή διδασκαλιών, παραδόσεων, κοινοβίων, άσραμ, μοναστηριών κλπ.
Είτε λοιπόν το δούμε από την υλική είτε από την πνευματική σκοπιά, ο Μαίανδρος, εκφράζει την Υδροχοϊκή πλευρά αυτού του άξονα.
Την ίδια λαβή παρατηρούμε σε πολλές αναπαραστάσεις όπου ο Ηρακλής νικά τον Τρίτωνα.
Είναι σημαντικό πως σε όλες τις αναπαραστάσεις του Πηλέα ή του Ηρακλή, η λαβή απεικονίζεται στο ύψος του στήθους. Το στήθος είναι το κέντρο του σώματος που αντιστοιχεί στο ζώδιο του Λέοντα γιατί πάντα όταν έχουμε την εμφάνιση ενός ζωδίου, έχουμε και την εμφάνιση του απέναντι.
Η «Χειρώνειος λαβή» απεικονίζεται και στη στάση της γιόγκα που ονομάζεται «Ganesha mudra» και γίνεται επίσης στο ύψος της καρδιάς. Ο Ganesha είναι ο καταστροφέας της ματαιοδοξίας (επίσης χαρακτηριστικό του άξονα Λέοντα-Υδροχόου), ο Θεός ελέφαντας που σπάει και ισοπεδώνει τα εμπόδια, ειδικά αυτά του νου!
Εδώ μπαίνει το ζήτημα της ανάπτυξης της θέλησης που είναι βασικό χαρακτηριστικό όλων των ζωδίων του Σταθερού σταυρού.
Στη Χειρώνειο λαβή, τα χέρια ενώνονται και τραβούν προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Απεικονίζουν δηλαδή τη θετική και την αρνητική δύναμη που συναντάμε στη φύση. Το αποτέλεσμά τους είναι η δημιουργία μιας τρίτης κυκλικής-σπειροειδούς κίνησης, αυτής του εμβόλου.
Αναλύοντας τη λέξη «μαίανδρος» μέσα από την αριθμοσοφία, ανακάλυψα ότι έχει τον ίδιο λεξάριθμο με το νέκταρ που είναι το 476. Όμως το νέκταρ, δηλαδή το ποτό της αθανασίας των Θεών, το σερβίρει ο οινοχόος τους, ο Γανυμήδης που από την αρχαιότητα αντιπροσωπεύει τον αστερισμό του Υδροχόου!
Ο Υδροχόος παραδοσιακά κυβερνιέται από τον Κρόνο που εκφράζει τα όρια περιορισμού του ανθρώπου στον χωροχρόνο αλλά και από τον Ουρανό που εκφράζει την ελευθερία και την ανατροπή. Άρα υπάρχει θέμα «καταδυνάστευσης» του ανθρώπου μέσα στην συμπαντική κλίμακα. Ωστόσο υπάρχει και μια δυνατότητα ελευθερίας γι αυτόν. Ο μαίανδρος και ο Υδροχόος ταυτίζονται και εκφράζουν αυτήν τη δυνατότητα στον άνθρωπο και τον τρόπο που θα την επιτύχει!
Η φωτογραφία είναι προϊόν ΑΙ
Διάβασε επίσης: