Ο Σταθερος Σταυρός και η σημασία του

Αποτελείται από δύο άξονες κάθετους μεταξύ τους: αυτόν του Ταύρου-Σκορπιού και αυτόν του Λέοντα-Υδροχόου

Ο Σταθερός σταυρός σχετίζεται με την 2η δύναμη, δηλαδή την «παθητική», όπως περιέγραψα τις 3 δυνάμεις στο άρθρο για τις τετραπλότητες στον ζωδιακό.

Αποτελείται από δύο άξονες κάθετους μεταξύ τους: αυτόν του Ταύρου-Σκορπιού και αυτόν του Λέοντα-Υδροχόου. Ας μην ξεχνάμε πως οι κάθετοι άξονες υποδηλώνουν «δυσκολία» και «δυσαρμονία» μεταξύ των ζωδίων που συμμετέχουν.

Ο άξονας Ταύρου-Σκορπιού σχετίζεται με την επιθυμία, τα πάθη, τα ένστικτα, τις συναισθηματικές και υλικές αξίες. Σε κατώτερο επίπεδο έχουμε την εξάρτηση από όλα αυτά. Σε ανώτερο επίπεδο έχουμε τον άνθρωπο που βγήκε νικητής από την πάλη με αυτά και έχει πετύχει την απελευθέρωση από τις δεσμεύσεις τους.

Στον Ταύρο ο άνθρωπος αποκτά τη δύναμη του «πράττειν», ενώ στον Σκορπιό περνά δια πυρός και σιδήρου, πετυχαίνοντας τη μεταμόρφωση.

Ο άξονας Λέοντα-Υδροχόου είναι αυτός της δημιουργικότητας και της ανάπτυξης της συνείδησης! Στην κατώτερη έκφρασή του, έχουμε το άτομο που προσπαθεί να ξεχωρίσει και να ηγηθεί είτε το αξίζει είτε όχι, λειτουργώντας ατομικά ή ομαδικά. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, έχουμε την εκπλήρωση της φιλοδοξίας. Στην ανώτερη έκφραση, έχουμε πάλι το άτομο που προσπαθεί να ξεχωρίσει από τη μάζα (που συμβολίζεται από το προηγούμενο ζώδιο, τον Καρκίνο) και να προχωρήσει προς την ολοκλήρωση, την αυτοσυνείδηση, την αυτογνωσία. Θα φροντίσει επίσης να εργαστεί, να αναπτύξει και να διαδώσει τη γνώση του σε ομαδικό πλαίσιο που είναι «αρμοδιότητα» του Υδροχόου.

Τα Σταθερά ζώδια διακρίνονται για την αντοχή και την υπομονή τους. Αυτά έχουν τις θετικές και τις αρνητικές τους προεκτάσεις, αφού μπορεί να μετατραπούν σε ακαμψία, αδράνεια και αντίσταση απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Η δύναμη της συνήθειας ή ο φανατισμός τα κάνουν να είναι προσκολλημένα και αμετακίνητα.

Σε αντίθεση με τα παρορμητικά ζώδια που είναι ανικανοποίητα και πάντοτε θέτουν καινούριους στόχους, τα Σταθερά ξέρουν τι ακριβώς θέλουν και πώς θα το αποκτήσουν, βαδίζοντας με υπομονή, επιμονή, πίστη και προσήλωση στον στόχο. Είναι πραγματιστές!

Αυτό το τελευταίο ίσως ακούγεται παράξενο για τον Υδροχόο, που συνήθως πρεσβεύει θεωρητικά συστήματα που χωλαίνουν στην πρακτική εφαρμογή. Ωστόσο αυτό θα το διαπιστώσει ακριβώς όταν θα το πετύχει, δηλαδή στην εφαρμογή!

«Θέληση» είναι η λέξη κλειδί για τα Σταθερά ζώδια.

Γύρω της περιστρέφονται όλα τα ζητήματά τους, αλλά εύκολα αυτή μπορεί να μετατραπεί σε προσκόλληση! Να προσπαθεί για παράδειγμα ο άνθρωπος κάτι για πολλά χρόνια, να έχει «κολλήσει» σε κάτι, που είναι μάταιο ή ακόμη και βλαβερό.

Υπάρχουν πολλά είδη θέλησης. Σε κατώτερο επίπεδο, σχετίζεται με τον «τσαμπουκά». «Αυτό που θέλω θα το πετύχω» λένε τα ζώδια αυτού του σταυρού.

Εδώ όμως μπαίνουν δύο καίρια ερωτήματα: πρώτον, «ποιος θέλει» και δεύτερον από ποιο επίπεδο θέλει. Γιατί ένας αστρολογικός χάρτης περιγράφει με ακρίβεια τις πολλές και συνήθως αντιφατικές προσωπικότητες που συνυπάρχουν σε έναν άνθρωπο. Άρα δεν υπάρχει μια κεντρική προσωπικότητα που να κάνει κουμάντο. Όταν κάποιος λέει τις λέξεις «εγώ θέλω», προφανώς εννοεί το «εγώ» που εκείνη τη στιγμή βγαίνει στην επιφάνεια. Επίσης το να «θέλω» εκφράζει επιθυμίες κατώτερου και ανώτερου επιπέδου. Εξάλλου τα ζώδια του Σταθερού σταυρού ξέρουν να εκτιμούν κάθε είδους απολαύσεις και δυσκολεύονται να τις εγκαταλείψουν.

Η δύναμη όμως της θέλησης για την ικανοποίηση λανθασμένων στόχων, όπως τόνισα και παραπάνω, γίνεται εμμονή και καταναγκασμός, οδηγώντας σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο άνθρωπος όμως είναι «Θελητικό» ον κατά τον Μάξιμο τον Ομολογητή, εκφράζοντας την ανάγκη του ανθρώπου να ενωθεί με το Θείο! Αυτού του είδους η Θέληση δοκιμάζεται, σφυρηλατείται και χτίζεται στον Σταθερό σταυρό.

«Do what though will» είπε ο Μάγος και αστρολόγος Aleister Crowley, εννοώντας «πραγματοποίησε τη Θέληση της ανώτερης φύσης σου» και όχι «κάνε ό,τι γουστάρεις», όπως κάποιοι λανθασμένα αντιλήφθηκαν.

Αυτή όμως η Θέληση είναι τελείως διαφορετική, κυρίως γιατί πρώτα περνά από την παραίτηση! Την παραίτηση από τις επιθυμίες της προσωπικότητας, των πολλών και διαφορετικών «εγώ».

Εδώ μπαίνει ένα σημαντικό ερώτημα, που σχετίζεται με το μυστήριο της «υπακοής». Τι σημαίνει να εκτελώ το θέλημα ενός άλλου; Καταργείται το δικό μου ή μπορεί και να διευρύνεται;

Ο έτερος μεγάλος φιλόσοφος και πατέρας της εκκλησίας, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, μιλά για την απατηλή επιθυμία σε αντίθεση με το «ένθεο πάθος». Δύο διαφορετικές δηλαδή μορφές επιθυμίας στον άνθρωπο, με δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ταυτόχρονα όμως έχει πει και την μεγαλειώδη φράση: «να μην χάσουμε τα πάθη»! Τα πάθη κατ’ αυτόν, δεν πρέπει να ελαττωθούν ή να εξαφανισθούν όπως πρέσβευαν άλλες φιλοσοφικές σχολές (πχ Στωικοί). Πρέπει να μεταμορφωθούν!

Μιλά για τη βίωση του Θεού ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ, στο οποίο η Χάρις μεταδίδεται με την προσευχή.

Ο Σταθερός σταυρός είναι λοιπόν αυτός της Μετουσίωσης. Σε αυτόν η επιθυμία γίνεται έφεση, η εξάρτηση μετατρέπεται σε απεξάρτηση από οτιδήποτε.

Ο Ταύρος (επιθυμία) δεν σκοτώνεται από τον Ηρακλή, απλά καβαλικεύεται, συλλαμβάνεται και ελέγχεται.

Η Λερναία Ύδρα, που σχετίζεται με τον άθλο του Ηρακλή στον Σκορπιό, χρειάζεται επίσης ειδική διαχείριση, αφού με το κόψιμο του κάθε κεφαλιού, ξεφυτρώνουν άλλα εννιά. Με τον θάνατο του Λέοντα της Νεμέας, ο ήρωας σκοτώνει συμβολικά την «προσωπικότητα». Καθαρίζοντας τους στάβλους του Αυγεία στον Υδροχόο, γκρεμίζει τα φράγματα που αυτή βάζει, αφήνοντας τα «2 ποτάμια» (ενέργειες) να περάσουν και να καθαρίσουν τα πάντα.

Η Alice Bailey, που αντιστοιχεί τους άθλους του Ηρακλή στο ζωδιακό κύκλο, μας λέει:

«Ο Ηρακλής επίσης απεικονίζει με την προσωπικότητά του στοιχεία του Σταθερού σταυρού, αφού περιγράφεται δυνατός σαν Ταύρος και με χοντρό σβέρκο σαν του Ταύρου. Είναι ισχυρογνώμων και έτοιμος να ορμήσει σαν Ταύρος σε υαλοπωλείο. Επίσης φορά δέρμα λιονταριού».

Τέλος, βλέπουμε την απεικόνιση του Σταθερού σταυρού στους 4 Αποστόλους που αντιστοιχούν στα 4 ζώα της Αποκάλυψης και με αναφορά στις 4 παρόμοιες μορφές που εμφανίζονται στο περίφημο όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ. Η απεικόνιση είναι σαφέστατη και δεν χωρά καμιά αμφιβολία: ο Ιωάννης απεικονίζεται στον Αετό που είναι σύμβολο του Σκορπιού. Ο Λουκάς με τον Ταύρο, ο Μάρκος με τον Λέοντα και ο Ματθαίος με τον άνθρωπο- Υδροχόο!

Συμβολίζουν τις 4 «κολώνες» του σύμπαντος!

Διάβασε επίσης:

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved