Κυβερνήτες ημερών και Πλανητικές ώρες
Η διακυβέρνηση των ημερών και των ωρών από τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες
Κυβερνήτες ημέρας
Η διακυβέρνηση των ημερών από τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες είναι ένα πανάρχαιο αστρολογικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο η κάθε ημέρα κυβερνάται από έναν από τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες. Οι κυβερνήτες πλανήτες που αντιστοιχούν στις επτά ημέρες της εβδομάδας δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, ο οποίος είναι αποδεκτός από το σύνολο των αστρολόγων και παραμένει σε χρήση εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Πλανητικές ώρες
Όμως, το σύστημα της διακυβέρνησης των πλανητών δεν σταματά στις ημέρες. Σύμφωνα με την ίδια αρχαία λογική, οι επτά πλανήτες κυβερνούν και τις ώρες της ημέρας, εναλλασσόμενοι μεταξύ τους σύμφωνα με τη χαλδαϊκή σειρά (Κρόνος, Δίας, Άρης, Ήλιος, Αφροδίτη, Ερμής,Σελήνη). Το χρονικό διάστημα από την ανατολή του Ήλιου μέχρι τη δύση του χωρίζεται σε 12 ίσα μέρη, τα οποία ονομάζονται "ώρες". Η πρώτη "ώρα” μιας ημέρας, με το ξημέρωμα, κυβερνάται από τον κυβερνήτη της συγκεκριμένης ημέρας. Έτσι, η πρώτη πλανητική ώρα —που ξεκινά με την ανατολή του Ήλιου— τη Δευτέρα κυβερνάται από τη Σελήνη, την Τρίτη από τον Άρη, την Τετάρτη από τον Ερμή, την Πέμπτη από το Δία, την Παρασκευή από την Αφροδίτη, το Σάββατο από τον Κρόνο και την Κυριακή από τον Ήλιο. Οι επόμενες ώρες της ημέρας θα κυβερνώνται από τους υπόλοιπους πλανήτες —οι οποίοι θα διαδεχθούν ο ένας τον άλλον, σύμφωνα με τη χαλδαϊκή σειρά— έτσι ώστε η 1η, 8η, 15η και 22η ώρα να ανήκουν πάντοτε στη δικαιοδοσία του ίδιου πλανήτη. Η ίδια ακριβώς λογική ακολουθείται για τις υπόλοιπες ώρες του 24ώρου, από τη δύση του Ηλίου και μετά.
Είναι ευνόητο, ότι η ώρα έναρξης κάθε πλανητικής ώρας διαφοροποιείται, ανάλογα με τον τόπο για τον οποίο έχει καταστρωθεί ένα ωροσκόπιο.
Το παράδειγμα που ακολουθεί, θα κάνει περισσότερο κατανοητή την "κατανομή" των πλανητικών ωρών, κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου εικοσιτετραώρου.
Την 1η Ιανουαρίου, του 2000, ημέρα Σάββατο, στην Αθήνα —με την πρώτη ανατολή της χρονιάς στις 7:45:54 π.μ.— οι πλανητικές ώρες για όλο το εικοσιτετράωρο είναι:
Στην Ωριαία αστρολογία οι πλανητικές ώρες θεωρήθηκαν τόσο σημαντικές, ώστε να ενταχθούν στις προειδοποιήσεις τις οποίες πρέπει να λάβει υπόψη του ο αστρολόγος, πριν προχωρήσει στην ερμηνεία οποιουδήποτε χάρτη. Στην Αστρολογία Επιλογής θεωρείται ευνοϊκό να ενεργεί κάποιος, όταν ο κυβερνήτης της πλανητικής ώρας βρίσκεται σε καλή όψη με τη Σελήνη. Ειδικά αν συμπίπτει ο κυβερνήτης της ημέρας και της πλανητικής ώρας να είναι ο ίδιος πλανήτης, και επιπλέον ο φυσικός σημειοδότης του ζητουμένου. Στην Καρμική Αστρολογία, ο κυβερνήτης πλανήτης της ημέρας και η πλανητική ώρα του γενέθλιου χάρτη θεωρούνται σημαντικοί ερμηνευτικοί παράγοντες. Η ποιότητα των πλανητών αυτών, οι θεμελιώδεις δυνάμεις τους και οι όψεις που σχηματίζουν, παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την εσωτερική εξέλιξη του ατόμου.
Στην αρχαιότητα, οι Αιγύπτιοι λάμβαναν σοβαρά υπόψη τους τον κυβερνήτη της ημέρας και την πλανητική ώρα, πιστεύοντας ότι η ψυχή και το πνεύμα του ατόμου τροφοδοτείται από τους δύο αυτούς πλανήτες.
Στο C.A. περιέχονται ολοσέλιδοι πίνακες και οδηγίες εύρεσης της πλανητικής ώρας καθώς και αναλυτικά παραδείγματα (βιβλίο 2ο, σελ. 474-486). Οδηγίες, διαφωτιστικοί πίνακες και παραδείγματα υπάρχουν επίσης στο βιβλίο του John Gadbury The Doctrine of Horary Questions (κεφ. 1, σελ. 237).
Απόσπασμα από το βιβλίο
ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ