Οι πέντε πτολεμαϊκές όψεις και η ερμηνεία τους στην Ωριαία Αστρολογία
Ποια είναι η επίδρασή τους σε έναν ωριαίο χάρτη;
(Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ. 13, σελ. 72-75)
Οι βασικές όψεις των πλανητών οι οποίες λαμβάνονται υπόψη κατά την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη είναι μόνο οι πέντε πτολεμαϊκές, γνωστές και με την ονομασία κύριες όψεις. Ο Πτολεμαίος αναφέρεται εκτενώς στις όψεις των πλανητών στο κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο: Περι των συσχηματιζομένων δωδεκατημορίων. Επίσης, ένας άλλος σημαντικός αστρολόγος που ασχολήθηκε και έγραψε αναλυτικά για τις όψεις μεταξύ των πλανητών, ήταν ο Δωρόθεος της Σιδώνας.
Ακολουθεί εκτενέστερη παρουσίαση και ερμηνεία των πέντε πτολεμαϊκών όψεων και των επιδράσεων τους σε έναν ωριαίο χάρτη. Κατά την εξέταση των όψεων σε ένα χάρτη, είναι βασικό να μη λήσμονούμε την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρει στην ερμηνεία η εξέταση των πλανητών, όσον αφορά στην φιλική η εχθρική σχέση μεταξύ τους.
Η σύνοδος μπορεί να έχει αρνητική ή θετική επίδραση, ανάλογα με την σχέση των δύο πλανητών, οι οποίοι συμμετέχουν στην όψη αν δηλαδή είναι φιλική ή όχι μεταξύ τους. Η όψη αυτή δείχνει ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ του ερωτώντος και του ζητούμενου, φέρνει τους δύο σημειοδότες σε επαφή και συχνά γίνεται αιτία το ποθούμενο στο χάρτη να πραγματοποιηθεί. Το είδος των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν εξαρτάται πάντοτε από το τι εκπροσωπούν οι πλανήτες μέσα στο χάρτη.
Το τρίγωνο αντιπροσωπεύει μία πολύ δυνατή σχέση μεταξύ των σημειοδοτών. Αν οι πλανήτες που μετέχουν στην όψη προέρχονται από ευνοϊκούς οίκους και έχουν θεμελιώδεις δυνάμεις, θα συνεργαστούν προς το συμφέρον τους και η επίτευξη του στόχου θα είναι πολύ εύκολη. Ο 5ος και ο 9ος βρίσκονται σε τρίγωνο με τον ερωτώντα δηλαδή με τον 1ο οίκο.
Το εξάγωνο δίνει στον ερωτώντα την ευκαιρία να επιλύσει το θέμα που τον απασχολεί. Πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία και να τη μετατρέψει σε πράξη. Με την όψη αυτή θα χρειαστεί να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια απ' όσο με το τρίγωνο. Ο 3ος και ο 11 ος οίκος σχηματίζουν εξάγωνο με τον ερωτώντα, ο οποίος εκπροσωπείται από τον 1ο οίκο.
Η αντίθεση είναι μια αρνητική και απογοητευτική όψη. Όταν οι δύο σημειοδότες τείνουν σε όψη 180°, σημαίνει ότι ανήκουν σε δύο αντίθετες παρατάξεις, ανταγωνίζονται δηλαδή μεταξύ τους και δεν συνεργάζονται αρμονικά. Η όψη αυτή σε έναν ωριαίο χάρτη μπορεί να είναι ένδειξη του χωρισμού δύο ατόμων ή του "αποχωρισμού” κάποιου από ένα κατοικίδιο ζώο ή από το πορτοφόλι του κ.λπ. Αν η αντίθεση είναι αποκλίνουσα, σημαίνει ότι τη στιγμή της ερώτησης, ο χωρισμός έχει ήδη συμβεί.
Το τετράγωνο έχει αρνητική επίδραση και δηλώνει ότι πρέπει να ξεπεραστούν προβλήματα και εμπόδια. Φέρνει απογοητεύσεις, δυσκολίες και απώλειες στους σημειοδότες. Είναι μια όψη κατά την οποία χρειάζεται κάποιος να καταναλώσει μεγάλη ενέργεια για να βρει τη λύση ενός προβλήματος. Η όψη τετραγώνου στην Ωριαία αστρολογία θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα, να βοηθήσει δηλαδή το ζητούμενο να εκπληρωθεί, στην περίπτωση που οι σημειοδότες έχουν αμοιβαία υποδοχή μεταξύ τους από ζώδιο και από καλούς οίκους. Χρειάζεται προσοχή, όμως, επειδή τα αποτελέσματα αυτά με την πάροδο του χρόνου θα απογοητεύσουν τους ενδιαφερόμενους και θα μετανιώσουν για τις επιλογές τους.
Ο 4ος και ο 10ος οίκος βρίσκονται σε τετράγωνο με τον ερωτώντα, δηλαδή τον 1ο οίκο.
Συνοπτικά: οι πλανήτες του ηλιακού συστήματος εκπροσωπούν διαφορετικές συμβολικές πηγές ενέργειας ή πρότυπα συμπεριφοράς.
Τα ζώδια περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι πλανήτες εκφράζουν τη σημασία τους και λειτουργούν σαν οπτικοί φακοί μέσω των οποίων "βλέπουν” και λειτουργούν οι πλανήτες.
Οι δώδεκα οίκοι είναι πεδία εμπειριών, τόσο εξωτερικών (υλικών) όσο και εσωτερικών (ψυχολογικής φύσεως).
Οι όψεις περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι πλανήτες συνδέονται μεταξύ τους και αυτό προσδιορίζει το πόσο θετικά είναι σε θέση να λειτουργήσουν.
Όψη ακριβείας
Μια όψη θεωρείται ακριβείας όταν δύο πλανήτες έχουν απόσταση από 0' έως 6' τόξου. Για παράδειγμα: Ήλιος στις 23° Υδροχόου 24' σε τρίγωνο με τον Άρη στις 23° Διδύμων 24' ή Αφροδίτη στις 12° Κριού10' σε σύνοδο με το Δία στις 12° Κριού 16'. Όταν η όψη απομακρυνθεί από το όριο των έξι λεπτών δεν θεωρείται πλέον ακριβής, αφού από αυτό το σημείο και μετά αρχίζει να θεωρείται αποκλίνουσα.
Απόσπασμα από το βιβλίο
ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ