Αξιολόγηση και βαθμολογία των θέσεων των πλανητών

Οι θεμελιώδεις δυνάμεις προκύπτουν από συγκεκριμένες τοποθετήσεις πλανητών στα ζώδια

Θεμελιώδεις δυνάμεις

Οι θεμελιώδεις δυνάμεις των πλανητών είναι πέντε: ζώδιο, έξαρση, τριπλότητα, όριο και πρόσωπο. Ονομάζονται επίσης και αξιώματα, αρετές ή τίτλοι των πλανητών. Οι θεμελιώδεις δυνάμεις προκύπτουν από συγκεκριμένες τοποθετήσεις πλανητών στα ζώδια, στις οποίες οι πλανήτες "νιώθουν" πάντα δυνατοί και ότι οι θέσεις αυτές δικαωματικά τούς ανήκουν. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες περιοχές του ζωδιακού προς τις οποίες ένας πλανήτης συνδέεται με μια "ειδική” σχέση, με αποτέλεσμα να ενδυναμώνεται και να καθίσταται ισχυρότερος.

Ο Πτολεμαίος μας άφησε ένα πίνακα όπου γίνεται καταγραφή και βαθμολόγηση των θέσεων αυτών. Οι πέντε θεμελιώδεις δυνάμεις δεν βαθμολογούνται εξίσου, αλλά η αξιολόγηση τους γίνεται από την ισχυρότερη προς την ασθενέστερη, σύμφωνα με την σειρά που παρατίθενται κατωτέρω:

Κατοικία: Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται στο δικό του ζώδιο λέγεται ότι κυβερνά ή εξουσιάζει το ζώδιο αυτό, ότι βρίσκεται σε κατοικία ή κυριαρχία. Ένας πλανήτης σε κατοικία δηλώνει κάποιον ο οποίος είναι επικεφαλής στο σπίτι του, το χώρο του. Επίσης, κάποιον που είναι εύπορος και έχει προσεγμένη εμφάνιση. Σε έναν ωριαίο χάρτη, είτε πρόκειται για τον ερωτώντα είτε για το ζητούμενο, δείχνει μια καλή φυσική, νοητική και σωματική κατάσταση. Ένας πλανήτης στο ζώδιό του δείχνει συνήθως πρόσωπα με εξουσία και υψηλή κοινωνική θέση. Αν όμως καίγεται, είναι ανάδρομος ή προσβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο, τότε ο πλανήτης αποδυναμώνεται και όλα τα παραπάνω κατά κάποιο τρόπο δεν ισχύουν.

Η κατοικία ενός πλανήτη θεωρείται η ισχυρότερη από τις θεμελιώδεις δυνάμεις και βαθμολογείται με +5.

Έξαρση: Ένας πλανήτης λέμε ότι βρίσκεται σε έξαρση όταν είναι τοποθετημένος σε ένα ζώδιο στο οποίο λειτουργεί πολύ καλά, όπως ο Δίας στον Καρκίνο ή η Αφροδίτη στους Ιχθύς. Στην Τετράβιβλο (βιβλίο 1ο, κεφ. 19, σελ. 88-91), ο Πτολεμαίος χρησιμοποιεί για την έξαρση τη λέξη ύψωμα. Στην ερμηνεία ωριαίων χαρτών ένας πλανήτης σε έξαρση είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πολλές φορές λειτουργεί σαν ένας φιλοξενούμενος, που καταχράται τη φιλοξενία μας και συμπεριφέρεται αυθαίρετα. Τα πρόσωπα μέσα σε ένα χάρτη τα οποία αντιπροσωπεύονται από πλανήτες που βρίσκονται σε έξαρση, θα είναι άνθρωποι διακεκριμένοι, υπερήφανοι, άκαμπτοι και πείσμονες.

Στο C.A. (βιβλίο 1ο, σελ. 102), το άτομο που εκπροσωπείται από έναν πλανήτη σε έξαρση περιγράφεται σαν αλαζόνας και υπερόπτης. Είναι η αμέσως ασθενέστερη θεμελιώδης δύναμη από την κατοικία και βαθμολογείται με +4.

Τριπλότητα: Κάθε τριπλότητα αποτελείται από μια ομάδα τριών ζωδίων, τα οποία ανήκουν στο ίδιο στοιχείο. Τα ζώδια του ίδιου στοιχείου σχηματίζουν πάντοτε όψη τριγώνου, άρα είναι και φιλικά κείμενα μεταξύ τους.

Η φιλική αυτή σχέση των ζωδίων της ίδιας τριπλότητας συναντάται στην Τετράβιβλο (βιβλίο 1ο, σελ. 82-83) με την ονομασία συνοικείωσις.

Στην Ωριαία αστρολογία το σύστημα τριπλοτήτων το οποίο έχει επικρατήσει και ακολουθείται είναι το εξής:

Ο Ήλιος κυβερνά την τριπλότητα της φωτιάς την ημέρα και ο Δίας τη νύχτα.

Η Αφροδίτη κυβερνά την τριπλότητα της γης την ημέρα και η Σελήνη τη νύχτα.

Ο Κρόνος κυβερνά την τριπλότητα του αέρα την ημέρα και ο Ερμής τη νύχτα. Ο Άρης κυβερνά την τριπλότητα του νερού και την ημέρα και τη νύχτα- αν και ορισμένοι αστρολόγοι εκλαμβάνουν την Αφροδίτη ως κυβερνήτη της υδάτινης τριπλότητας στα ημερήσια ωροσκόπια.

Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο (Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ. 18, σελ. 82-87), ο οποίος αφιερώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στις τριπλότητες, η Αφροδίτη κυβερνά την τριπλότητα του νερού την ημέρα, η Σελήνη τη νύχτα και έχουν ως κοινό κυβερνήτη τον Άρη.

Ο Δωρόθεος της Σιδώνας, στο πρώτο βιβλίο της Πεντατεύχου, το οποίο αφορά στη γενέθλια αστρολογία (κεφ. 1, στίχοι 1-4), αναφέρεται στις τριπλότητες, προτείνοντας ένα διαφορετικό πρωτότυπο σύστημα κυβέρνησης των τριπλοτήτων. Συγκεκριμένα, για κάθε τριπλότητα προτείνει τρείς διαφορετικούς κυβερνήτες για τα ημερήσια ωροσκόπια και άλλους τρείς για τα νυκτερινά:

Ο πίνακας που ακολουθεί είναι αυτός που έχει γίνει αποδεκτός από την πλειονότητα των αστρολόγων οι οποίοι ασκούν την Ωριαία σήμερα και δείχνει την "κηδεμονία" των τριπλοτήτων από τους επτά πλανήτες.

Στην Ωριαία, όταν έχουμε έναν πλανήτη στη δική του τριπλότητα, μας περιγράφει έναν άνθρωπο ή ένα ζήτημα που βρίσκεται σε μια σχετικά άνετη κατάσταση. Όχι βέβαια τόσο καλή σαν αυτή της κυβέρνησης. Πρέπει να προσεχθεί αν πρόκειται για νυκτερινό ή ημερήσιο χάρτη, προκειμένου να βρεθεί ο σωστός κυβερνήτης της τριπλότητας και να ερμηνευθεί αποτελεσματικά η δράση του μέσα στο χάρτη. Σε ωριαίο χάρτη, ένας πλανήτης στη δική του τριπλότητα βαθμολογείται με +3.

Όρια: Κάθε ζώδιο διαιρείται σε 5 άνισα μέρη τα οποία ονομάζονται όρια. Ένας απο τους 5 παραδοσιακούς πλανήτες (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος) έχει μια ειδική "συγγένεια" με κάθε ένα από αυτά τα όρια κάθε ζωδίου. Όταν ένας πλανήτης βρεθεί στα όρια ενός άλλου πλανήτη, "χρωματίζεται” από αυτόν, παίρνει δηλαδή κάτι από τις ιδιότητές του.

Σε έναν ωριαίο χάρτη, ένας πλανήτης που βρίσκεται είτε στα δικά του όρια είτε στα όρια άλλου πλανήτη, δεν μας δίνει ιδιαίτερες πληροφορίες για την κατάσταση ή το άτομο που αντιπροσωπεύει ο πλανήτης αυτός. Περιγράφει περισσότερο μια εξωτερική και επιφανειακή κατάσταση του σημειοδοτούμενου προσώπου ή θέματος, που χρωματίζεται από τη φύση του πλανήτη ο οποίος βρίσκεται στα όρια αυτά. Θεωρείται επίσης ότι τα άτομα που αντιπροσωπεύονται από πλανήτες που βρίσκονται στα δικά τους όρια είναι έντιμα, αλλά χωρίς εξουσία. Σε έναν ωριαίο χάρτη, ο πλανήτης που βρίσκεται στα δικά του όρια βαθμολογείται με +2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας πλανήτης, τοποθετημένος στην 29η μοίρα οποιουδήποτε ζωδίου, θεωρείται ότι βρίσκεται σε άσχημη θέση. Η δοξασία αυτή βασίζεται στη μελέτη του πίνακα των θεμελιωδών δυνάμεων (βλ.επόμενες σελίδες), όπου παρατηρούμε τις τελευταίες μοίρες όλων των ζωδίων να βρίσκονται στα όρια των δυσμενών Άρη και Κρόνου. Η άποψη αυτή φαίνεται να μην ισχύει για το ζώδιο του Λέοντα, αφού στις τελευταίες μοίρες του βρίσκεται ο Βασιλίσκος (Regulus), ο οποίος θεωρείται ο ευνοϊκότερος από όλους τους απλανείς.

Πρόσωπα: Υπάρχει και ένας τρόπος διαίρεσης των ζωδίων σε 3 ίσα μέρη που ονομάζονται δεκανοί και στην Ωριαία αστρολογία είναι γνωστά με την ονομασία πρόσωπα. Σύμφωνα με αυτόν το διαχωρισμό, τα πρόσωπα κάθε ζωδίου κυβερνώνται από τους επτά παραδοσια-κούς πλανήτες, σύμφωνα με τη Χαλδαϊκή σειρά (Κρόνος, Δίας, Άρης, Αφροδίτη, Ερμής,Σελήνη), ξεκινώντας από τον Άρη ο οποίος κυβερνά το πρώτο πρόσωπο (0°- 10°) του Κριού. Οι Έλληνες αντιστοίχισαν τους πλανήτες στους δεκανούς σύμφωνα με τη Χαλδαϊκή σειρά, κάτι που παρατηρούμε και στον πίνακα των θεμελιωδών δυνάμεων που ακολουθεί, όπου τα πρόσωπα των πλανητών προκύπτoυν βάσει της σειράς αυτής.

Επειδή το πρόσωπο είναι η ασθενέστερη από τις θεμελιώδεις δυνάμεις, θεωρείται ότι δείχνει έναν άνθρωπο που έχει ελάχιστη επιρροή στα ζητήματα του χάρτη. Αντιπροσωπεύει κάποιον ο οποίος έχει φτάσει "στα όριά του" και πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να αποδείξει την αξία και τις ικανότητές του. Άτομα ή καταστάσεις μέσα στο χάρτη που αντιπροσωπεύονται από πλανήτες στο δικό τους πρόσωπο έχουν κάποια ελάχιστη εύνοια.

Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται στο δικό του πρόσωπο, όπως ο Άρης στις 10 πρώτες μοίρες του Κριού ή ο Ερμής στις δέκα πρώτες μοίρες του Ταύρου, έχει μια θεμελιώδη αρετή, και βαθμολογείται με +1.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved