Πρόκειται για τον πλανήτη που βρίσκεται τοποθετημένος σε μοίρα ζωδίου, όπου δεν έχει καμία θεμελιώδη δύναμη και στην Ωριαία βαθμολογείται με -5. Π.χ. Κρόνος στις 10° Κριού που δεν είναι στο ζώδιό του, ούτε σε έξαρση, τριπλότητα, όρια ή πρόσωπο. Αν όμως ο Κρόνος βρισκόταν στις 27°, 28°, 29° ή 30° Κριού δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί περιπλανώμενος, διότι εκεί βρίσκεται στα όριά του και έτσι βαθμολογείται με +2 (βλ. πίνακα σελ. 143). Στον ίδιο πίνακα παρατηρούμε ότι ο Ήλιος σε οποιαδήποτε μοίρα του Καρκίνου κι αν βρεθεί είναι περιπλανώμενος.
Ο περιπλανώμενος πλανήτης είναι σε θέση να συμμετέχει σημαντικά στην ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη — ιδιαίτερα σε ερωτήσεις που αφορούν κλοπές. Και αυτό, επειδή ένας κλέφτης αναγνωρίζεται πάντοτε από τον περιπλανώμενο πλανήτη που είναι τοποθετημένος σε γωνιακό οίκο ή στο 2ο οίκο.
Εννοείται πως μια δυνατή αμοιβαία υποδοχή δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το ότι o πλανήτης αυτός παραμένει περιπλανώμενος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπάρχει στη σελίδα 441 του C.A., όπου έχουμε αμοιβαία υποδοχή από έξαρση, αλλά ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση πλανήτης, που είναι ο Κρόνος, παραμένει περιπλανώμενος.
Ένας περιπλανώμενος πλανήτης δείχνει περισσότερο μια αδυναμία για δράση παρά κακή επιρροή.
Απόσπασμα από το βιβλίο
ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ