Αντισκιές και κόντρα αντισκιές των πλανητών

Πότε τις συναντάμε σε έναν ωριαίο χάρτη;

Αντισκιές και κόντρα αντισκιές των πλανητών

Ο Firmicus Maternus στο βιβλίο του Matheseos Libri VIII (βιβλίο 2ο, § 2, σελ.21), αποδίδει την ανακάλυψη των αντισκιών στον Ίππαρχο, ο οποίος έζησε το 2ο αιώνα π.Χ. Τις αντισκιές και τις κοντραντισκιές χρησιμοποιούσαν επίσης ο Μανίλιος και ο Πτολεμαίος. Η τεχνική αυτή προέρχεται από την Πυθαγόρεια φιλοσοφία, η οποία έδινε έμφαση στη συμβολική σημασία των αριθμών και υποστήριζε ότι κάθε δύναμη στο Σύμπαν έχει και την αντίρροπή της.

Οι μοίρες των ζωδίων που έχουν αντισκιά μεταξύ τους, βρίσκονται σε ίση απόσταση από την 0° μοίρα των δύο τροπικών ζωδίων, του Καρκίνου και του Αιγόκερω. Οι μοίρες των αντισκιών είναι πολύ σημαντικές στην Ωριαία αστρολογία — ιδιαίτερα οι αντισκιές των σημειοδοτών πλανητών και του Ωροσκόπου. Οταν ένας σημειοδότης βρεθεί τοποθετημένος στην αντισκιά του άλλου σημειοδότη, αυτό ισοδυναμεί με τρίγωνο ή εξάγωνο. Αν όμως βρεθεί τοποθετημένος στην κοντραντισκιά του, η όψη τους εκλαμβάνεται ως τετράγωνο ή αντίθεση.

Οι αντισκιές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην ερμηνεία, όταν σε ένα χάρτη δεν έχουμε ούτε όψεις μεταξύ των σημειοδοτών ούτε αμοιβαία υποδοχή. Έτσι, ένας πλανήτης που, με την πρώτη ματιά, διαπιστώνουμε ότι δεν έχει όψεις, αλλά συμμετέχει σε αντισκιά, δεν μπορεί καθόλου να θεωρηθεί πως δεν έχει όψεις. Όμως, και όταν υπάρχουν όψεις μεταξύ των πλανητών, η υπάρχουσα αντισκιά τις ενδυναμώνει. Για να βρούμε την μοίρα της κοντραντισκιάς, απλώς κοιτάμε το αντίθετο ζώδιο από αυτό της αντισκιάς.

antiskies1

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε γενέθλια και σε Ωριαία αστρολογία, αλλά η χρήση της συνιστάται κυρίως στην συναστρία δύο χαρτών, αφού με την βοήθεια των αντισκιών μπορούμε να αντλήσουμε πολλές πληροφορίες για μία σχέση.

Μετά από μελέτες, έχει διαπιστωθεί πως όταν ένας προοδευμένος πλανήτης έλθει σε όψη συνόδου με την μοίρα της αντΙσκιάς ενός γενέθλιου πλανήτη, συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα.

antiskies2
antiskies3

Παράδειγμα

α) Αφροδίτη στις 16° Διδύμων 45΄. Κοιτώντας τον πρώτο πίνακα, βλέπουμε ότι η αντισκιά των Διδύμων είναι ο Καρκίνος. Για να βρούμε την ακριβή θέση της αφαιρούμε τη θέση της Αφροδίτης απο τις 30°, ως εξής:

30° 00΄

-16 45

13 Καρκίνου 15΄

Στις 13° Καρκίνου15΄ βρίσκεται η αντισκιά της συγκεκριμένης μοίρας των Διδύμων. Για να βρούμε την κοντραντισκιά κοιτάμε στο 2ο πίνακα το απεναντι ζώδιο απο αυτό της αντισκιάς και βλέπουμε ότι η κοντραντισκιά αυτής της μοίρας των Διδύμων (16°Διδύμων45΄) ειναι στις 13° Αιγόκερω 15΄.

Για τη διευκόλυνση των αναγνωστών ακολουθεί ένας πίνακας όπου αναγράφονται όλες τις μοίρες και τα λεπτά των αντισκιών.

antiskies4

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved