Ζώδια σύντομης και μακράς ανόδου (Signs of long and short ascension)

Mερικά ζώδια ανατέλλουν γρηγορότερα από κάποια άλλα

Ζώδια σύντομης και μακράς ανόδου (Signs of long and short ascension)

Εξαιτίας της λόξωσης της εκλειπτικής, (23,5°) η γωνία που σχηματίζεται από την τομή της εκλειπτικής και του ορίζοντα διαφοροποιείται σταδιακά, με αποτέλεσμα μερικά ζώδια να ανατέλλουν* γρηγορότερα από τα άλλα.

Τα ζώδια που κινούνται ταχύτερα ονομάζονται ζώδια σύντομης ανόδου (short ascension) ενώ τα ζώδια που κινούνται βραδύτερα ονομάζονται ζώδια μακράς ανόδου (long ascension).

zodia anodou
* Στα ζώδια αυτά ο Ωροσκόπος καλύπτει τις 30 μοίρες σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το μέσο όρο των δύο ωρών που αναλογεί σε κάθε ζώδιο.

Στο βόρειο ημισφαίριο τα ζώδια σύντομης ανόδου αρχίζουν από το χειμερινό ηλιοστάσιο και συνεχίζουν το θερινό, περιλαμβάνοντας τα ζώδια από τον Αιγόκερω μέχρι και τους Διδύμους (με τους Ιχθύς να είναι το πιο σύντομο) .

Σε ωροσκόπια που καταστρώνονται στο βόρειο ημισφαίριο τα ζώδια σύντομης ανόδου συχνά είναι εμπεριεχόμενα, βρίσκονται δηλαδή ολόκληρα μέσα σε έναν οίκο και δεν κυβερνούν την ακμή του. Στα ωροσκόπια που καταστρώνονται σε γεωγραφικά πλάτη του νοτίου ημισφαιρίου, η κατάσταση αντιστρέφεται.

Τα ζώδια μακράς ανόδου αρχίζουν από το θερινό ηλιοστάσιο και συνεχίζουν μέχρι το χειμερινό, περιλαμβάνοντας τα ζώδια από τον Καρκίνο έως και τον Τοξότη (με την Παρθένο να είναι το πιο αργό). Χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να ανατείλουν στον ορίζοντα και πολλές φορές καταλαμβάνουν δύο ακμές οίκων, σε ωροσκόπια τα οποία καταστρώνονται στο βόρειο ημισφαίριο. Το αντίστροφο συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

zodia anodou1

Πολλοί αστρολόγοι συνηθίζουν να ερμηνεύουν την όψη τετραγώνου μεταξύ των ζωδίων μακράς ανόδου σαν τρίγωνο και τα τρίγωνα μεταξύ των ζωδίων σύντομης ανόδου σαν τετράγωνα.

Ο Δωρόθεος της Σιδώνας χρησιμοποιούσε αυτή τη μέθοδο κατά την ερμηνεία των χαρτών του. (Πεντάτευχος (βιβλίο 1ο, κεφ. 26, στίχος 8, σελ. 190). Επίσης στο 5ο βιβλίο (κεφ. 1, στίχοι 5-9 σελ.269-263) μας δίνει την αναλυτική εξήγηση της κίνησης των ζωδίων σύντομης και μακράς ανόδου, τα οποία αναφέρει με τις ονομασίες ορθά και πλάγια ζώδια.

Στην Τετράβιβλο (βιβλίο 3ο, κεφ. 10, σελ. 282-283) o Πτολεμαίος, αναφερόμενος στα ζώδια μακράς και σύντομης ανόδου, τα ονομάζει πολυχρονιούντα και ολιγοχρόνια και μας υπενθυμίζει ότι ένα τρίγωνο στα ζώδια σύντομης ανόδου ισοδυναμεί με τετράγωνο.

Η άποψη αυτή αργότερα εφαρμόστηκε και από τον Lilly σε αναλύσεις ωροσκοπίων, αλλά περιστασιακά και μόνο σε πέντε χάρτες στο C.A.:

α) Στη σελ. 156-157, όπου αναφέρει το τετράγωνο του Ερμή με το Δία στα ζώδια μακράς ανόδου και το ερμηνεύει σαν τρίγωνο.

β) Στη σελίδα 181, το τετράγωνο του Δία με τον Ωροσκόπο στα ζώδια μακράς ανόδου το ερμηνεύει σαν τρίγωνο.

γ) Στη σελίδα 220, το τετράγωνο της Σελήνης με τον Κρόνο σε ζώδια μακράς ανόδου, το ερμηνεύει επίσης σαν τρίγωνο.

δ) Στη σελίδα 290, το εξάγωνο της Σελήνης με την Αφροδίτη στα ζώδια μακράς ανόδου το ερμηνεύει σαν τετράγωνο.

ε) Στη σελίδα 401, το εξάγωνο της Σελήνης με τον Άρη στα ζώδια μακράς ανόδου το ερμηνεύει σαν τετράγωνο.

zodia anodou2

Αυτός ο τρόπος ερμηνείας των όψεων στα ζώδια μακράς και σύντομης ανόδου δεν υιοθετήθηκε από όλους τους αστρολόγους στην αρχαιότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους αστρολόγους που ασκούν την Ωριαία στη σύγχρονη εποχή. Αρκετοί χρησιμοποιούν τη θεωρία αυτή στην ερμηνεία των χαρτών τους, ενώ άλλοι καθόλου.

Η μέθοδος αυτή πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, ωστόσο οδηγός του αστρολόγου οφείλει να είναι, κατά κύριο λόγο, η κοινή λογική.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved