(Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ. 14, σελ. 76-77 / C.A., βιβλίο 1ο, σελ. 109).
Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο πρόκειται για ζώδια που απέχουν μεταξύ τους ένα ή πέντε ζώδια, αντιστοιχώντας στις σύγχρονες όψεις των 30 και των 150°. Τα ζώδια αυτά ονομάζονται ασύνδετα επειδή δεν συνδέονται, δεν έχουν δηλαδή καμιά συγγένεια μεταξύ τους με πτολεμαϊκή όψη, με αντισκιά ή κόντρα αντισκιά. Έτσι, τα ασύνδετα ζώδια δεν σχετίζονται μεταξύ τους με κανέναν τρόπο -δεν "βλέπει” το ένα το άλλο.
Όπως παρατηρούμε στον πίνακα, ένας πλανήτης που βρίσκεται τοποθετημένος σε ασύνδετο ζώδιο, δεν σχηματίζει όψη με άλλον πλανήτη που βρίσκεται στο αμέσως επόμενο ζώδιο (30° 0 ) ή πέντε ζώδια μετά (150°). Άρα, ένας πλανήτης στον Κριό δεν μπορεί να έχει όψη με έναν πλανήτη στον Ταύρο ή το Σκορπιό και ένας πλανήτης στον Ταύρο δεν έχει όψη με πλανήτη στον Κριό, τους Διδύμους, το Ζυγό ή τον Τοξότη. Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό με τον ακόλουθο τρόπο:
Η όψη των 150° ονομάζεται ασύνδετη όψη και αντιστοιχεί στα 5/12 του Κύκλου. Το 1/12 του κύκλου είναι 30°, άρα: 5 Χ 30 0 = 150°.
Εννοιολογικά, οι όψεις μεταξύ των ασύνδετων ζωδίων μπορούν να εξηγηθούν ως εξής: Ένας πλανήτης που βρίσκεται σε αέρινο ζώδιο (π.χ. Ζυγός = ζεστό και υγρό) με έναν πλανήτη σε γήινο ζώδιο (π.χ. Ταύρος = κρύο και ξηρό) δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, άρα αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία συνεννόησης. Είναι σαν δύο άτομα που είναι καλεσμένα στο ίδιο πάρτι και, όταν συστηθούν μεταξύ τους, δεν βρίσκουν κανένα κοινό θέμα να συζητήσουν. Στην πραγματικότητα, δεν θα βρίσκουν τίποτε να πουν- ακόμα και για να διαφωνήσουν.
Στο σημείο αυτό είναι σκόπιμο να γίνει ένας διαχωρισμός Ωριαίας και γενέθλιας αστρολογίας. Στην Ωριαία, όπου τα αποτελέσματα αναμένονται άμεσα, χρησιμοποιούνται μόνο οι πτολεμαϊκές όψεις: τρίγωνο, εξάγωνο, σύνοδος, αντίθεση, τετράγωνο. Με την άποψη αυτή, άλλωστε, συμφωνούσαν και ο Vetius Vallens, ο Παύλος o Αλεξανδρινός, ο Ηφαιστίων των Θηβών και ο Δωρόθεος της Σιδώνας. Στη γενέθλια αστρολογία, όμως, οι όψεις των 150° και των 30° θεωρούνται πολύτιμες, Ιδίως όταν χρησιμοποιούνται στις προόδους.
Απόσπασμα από το βιβλίο
ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ