Πλανήτες εντός και εκτός ομάδας

Οι προϋποθέσεις για να βρίσκεται εντός ομάδας ένας πλανήτης και η σημασία του στο ωροσκόπιο

Πλανήτες εντός και εκτός ομάδας

(Τετράβιβλος, βιβλίο ιο, κεφ. 7, σελ. 42-43, "Περί ημερινών και , νυκτερινών”).

Οι ομάδες των πλανητών (Sects) και η σπουδαιότητά τους σε ένα χάρτη

Η πρωταρχική ενέργεια που πρέπει να γίνει από τον αστρολόγο, όταν πρόκειται να ερμηνεύσει ένα χάρτη, είναι πολύ απλή και συγχρόνως κεφαλαιώδους σημασίας: Πρώτα απ' όλα, πρέπει να ελέγξει αν το ωροσκόπιο είναι ημερήσιο ή νυκτερινό. Με άλλα λόγια, το πού βρίσκεται ο Ήλιος: πάνω ή κάτω από τον ορίζοντα; Προκειμένου να διευκρινιστεί αν ένας χάρτης είναι ημερήσιος ή νυκτερινός πρέπει να εξεταστεί η θέση που βρίσκεται ο Ήλιος. Όταν είναι τοποθετημένος από τον 1ο μέχρι και τον 6ο οίκο, έχουμε νυκτερινό ωροσκόπιο. Όταν ο Ήλιος είναι τοποθετημένος από τον 7ο οίκο μέχρι και το 12ο, έχουμε ημερήσιο ωροσκόπιο. Με το απλούστατο αυτό κριτήριο γίνεται επίσης ο υπολογισμός των κλήρων, αλλά και των κυβερνητών των τριπλοτήτων.

Επειδή, ουσιαστικά, υπάρχουν δύο κατηγορίες του χρόνου, η ημέρα και η νύχτα, οι πλανήτες χωρίζονται επίσης σε δύο ομάδες, τους ημερήσιους και τους νυκτερινούς. Η ημέρα συμφωνεί με την αρσενική φύση, δεδομένου ότι κατά τη διάρκειά της η θερμότητα είναι μεγαλύτερη και οι φύσεις ενεργητικότερες και πιο ζωηρές. Η νύχτα συμφωνεί με τη θηλυκή αρχή: κατά τη διάρκειά της, οι φύσεις είναι παθητικότερες και επικρατεί η ανάγκη για ξεκούραση. Φυσιολογικά, λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι οι ημερήσιοι πλανήτες λειτουργούν καλύτερα στα ημερήσια ωροσκόπια και αντίστοιχα οι νυκτερινοί στα νυκτερινά.

- Οι ημερήσιοι πλανήτες είναι: Ήλιος, Δίας και Κρόνος.

- Ο Ερμής είναι ημερήσιος όταν βρίσκεται σε ζώδιο του αέρα και της φωτιάς ή όταν σχηματίζει όψη με Ήλιο, Δία και Κρόνο.

- Οι νυκτερινοί πλανήτες είναι: Σελήνη, Αφροδίτη και Άρης.

- Ο Ερμής είναι νυκτερινός όταν βρίσκεται σε ζώδιο της γης και του

νερού ή όταν σχηματίζει όψη με Σελήνη, Αφροδίτη και Άρη.

wriaia Entos ektos omadas

Όσον αφορά στα ζώδια, και αυτά διακρίνονται σε ημερήσια και νυκτερινά. Τα ημερήσια ζώδια είναι εκείνα τα οποία ονομάζονται αρσενικά ή αλλιώς θετικά: Κριός, Δίδυμοι, Λέων, Ζυγός, Τοξότης, Υδροχόος. Τα νυκτερινά ζώδια είναι εκείνα που ονομάζονται θηλυκά ή αλλιώς αρνητικά:

Ταύρος, Καρκίνος, Παρθένος,

Σκορπιός, Αιγόκερως, Ιχθύες

(Τετράβιβλος, βιβλίο 1ο, κεφ, 12, σελ.

68-69 - Πεντάτευχος, βιβλίο 1ο , κεφ. 28, στίχοι 1-4, σελ. 196).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες των πλανητών και συνεπώς των ωροσκοπίων: η ημερήσια ή ηλιακή ομάδα και η νυκτερινή ή σεληνιακή ομάδα. Εάν η γέννηση συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Ήλιος κυριαρχεί στο ωροσκόπιο μαζί με τον Κρόνο και το Δία. Αν η γέννηση είναι νυκτερινή, τότε η Σελήνη γίνεται ο κυρίαρχος του ωροσκοπίου, μαζί με την Αφροδίτη και τον Άρη*.

* Ο Άρης είναι νυκτερινός πλανήτης, επομένως λειτουργεί καλύτερα σε νυκτερινό ωροσκόπιο.

Υπάρχουν, λοιπόν, τρεις καταστάσεις που σχετίζονται με την ομάδα στην οποία ανήκει ένας πλανήτης:

α) Αν ο χάρτης είναι ημερήσιος ή νυκτερινός.

β) Αν ο πλανήτης είναι τοποθετημένος πάνω ή κάτω από τον ορίζοντα.

γ) Αν το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται, είναι ημερήσιο (αρσενικό) ή νυκτερινό (θηλυκό).

Όταν ένας πλανήτης πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, τότε λέμε ότι βρίσκεται εντός ομάδας, πράγμα το οποίο θεωρείται πολύ δυνατός τίτλος και υπόσχεται ευνοϊκές προοπτικές σε ένα ωροσκόπιο.

Για να περιγράψουν οι Έλληνες αυτή την κατάσταση ένταξης των πλανητών εντός ομάδας χρησιμοποιούσαν τον όρο αίρεσις. Στα λατινικά συναντάται ως condicio ή conditio. Η αίρεσις επομένως είναι ένας διαχωρισμός. Ο Πτολεμαίος στην Τετράβιβλο (βιβλίο 1ο, κεφ. 6, σελ. 40-45) αναφέρεται εκτενώς σ' αυτόν το διαχωρισμό και εξηγεί τη λογική βάσει της οποίας διαμορφώθηκε. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η μετάφραση της Τετραβίβλου από το Project Hindsight, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο αναλυτική και διαφωτιστική πάνω στο θέμα, από εκείνη των εκδόσεων Loeb.

Στη σημερινή εποχή, ο Robert Hand εφεύρε τον όρο "ex-conditione” ("εκτός συνθηκών” ή "εκτός αιρέσεως") για να περιγράψει έναν πλανήτη που βρίσκεται εντελώς εκτός ομάδας. Για να καταλάβουμε καλύτερα πότε ένας πλανήτης βρίσκεται εκτός ομάδας, ας δούμε τις παρακάτω θέσεις: Σελήνη στους Διδύμους, πάνω από τον ορίζοντα σε ημερήσιο ωροσκόπιο ή Δίας στον Καρκίνο πάνω από τον ορίζοντα σε νυκτερινό ωροσκόπιο (αν και ο Δίας εκεί βρίσκεται σε έξαρση, γεγονός που μειώνει κατά πολύ το πρόβλημα.)

Οι ρίζες αυτής της θεωρίας φθάνουν πολύ πίσω στην αρχαιότητα, αλλά βασίζονται κυρίως στην αριστοτελική θεωρία.

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη υπάρχουν 4 στοιχεία: φωτιά, αέρας, γη, νερό. Επίσης, 4 Ιδιότητες: ζεστή, κρύα, υγρή, ξηρή. O Ήλιος, που είναι ημερήσιος, είναι ζεστός και ξηρός και ανήκει στο στοιχείο της φωτιάς. Η Σελήνη, που είναι νυκτερινή, φυσιολογικά αναφέρεται ως κρύα και υγρή. Η νύχτα διατηρεί και συντηρεί το νερό, αλλά η ζέστη το εξατμίζει• η νύχτα είναι πάντα πιο δροσερή. Οι υπόλοιποι πλανήτες συμμετέχουν επίσης σ' αυτόν το διαχωρισμό σε ομάδες, με εξαίρεση τον Ερμή, ο οποίος ανήκει πότε στην ημερήσια και πότε στη νυκτερινή ομάδα. O Κρόνος είναι από τη φύση του κρύος και ξηρός. Αυτή η φυσιολογική του ιδιότητα χαρακτηρίζεται ως μελαγχολική και αντιστοιχεί στο φθινόπωρο. Ο Κρόνος, η Αφροδίτη και η Σελήνη είναι από τη φύση τους κρύοι πλανήτες. Ο Άρης, ο Δίας και ο Ήλιος είναι από τη φύση τους ζεστοί.

Με βάση τα παραπάνω, όμως, αναρωτιόμαστε γιατί ο Κρόνος, που είναι κρύος πλανήτης, ανήκει στην ημερήσια ομάδα, ενώ ο Άρης, που έχει ζεστή φύση, ταιριάζει φυσιολογικά με τη νυκτερινή ομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή o Ήλιος, η Σελήνη, o Δίας και η Αφροδίτη είναι από τη φύση τους ευμενείς πλανήτες, ενώ o Άρης και o Κρόνος είναι δυσμενείς και συνεπώς πρέπει να χάσουν κάτι από τη δυσμενή επιρροή τους για να ανήκουν στη σωστή ομάδα.

Ο Άρης σε ημερήσιο χάρτη είναι εκτός ομάδας, επειδή η ζέστη της ημέρας είναι υπερβολική. Σε νυκτερινό χάρτη είναι εντός ομάδας, αφού η ζέστη και η ξηρασία του κατακρατούνται και περιορίζονται από τη δροσιά και την υγρασία της νύχτας, ώστε να ελαττωθεί η κακή επίδραση του Άρη. Για παράδεψμα, αν δύο στρατηγοί (Άρης) διαθέτουν εξίσου τα προσόντα για να κερδίσουν μια μάχη, ποιός από τους δύο θα την κερδίσει; Ο Bonati στο Liber Astronomiae απαντά: "Αυτός που είναι γεννημένος τη νύχτα έχει μεγαλύτερη ικανότητα να ελέγχει την παρορμητικότητά του και αυτός θα νικήσει γιατί διατηρεί την ψυχραιμία του".

Ο Κρόνος λειτουργεί με τρόπο ανάλογο μ' αυτόν του Άρη και έτσι ανήκει στην ημερήσια ομάδα, επειδή η υπερβολική ψυχρότητά του χρειάζεται τη ζεστασιά και το φως της ημέρας, προκειμένου να εκδηλώσει τη θετική του πλευρά.

Λέγεται πως ένας πλανήτης που βρίσκεται ανατολικά ή δυτικά του Ηλίου μπορεί να μας δώσει μια επιπλέον πληροφορία για την ομάδα (sect) που ανήκει ο πλανήτης. Αυτό όμως είναι μικρότερης σημασίας από τα προαναφερθέντα. Στα αρχαία κείμενα επικρατεί μεγάλη σύγχυση γι' αυτό το θέμα, αλλά σήμερα πολλοί αστρολόγοι θεωρούν ότι ένας πλανήτης ανατολικά του Ηλίου είναι σαν να βρίσκεται σε ημερήσια ομάδα κι ένας πλανήτης δυτικά του Ηλίου είναι σαν να βρίσκεται σε νυκτερινή ομάδα.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved