Οι εκλείψεις στην Ωριαία αστρολογία
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους;
Oι εκλείψεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην Ωριαία αστρολογία. Από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα πολλοί αστρονόμοι και αστρολόγοι έχουν μελετήσει το φαινόμενο αυτό και τις επιπτώσεις του, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Ο Πτολεμαίος στην Τετράβιβλο, (βιβλίο 2o, κεφ. 4-7, σελ. 160-177), αφιερώνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στις εκλείψεις και εξηγεί ότι η έκλειψη της Σελήνης είναι πολύ σημαντική επειδή εξαιτίας της χάνεται το φως του Ήλιου. Είναι κοινά αποδεκτό, άλλωστε, ότι το κάψιμο της Σελήνης από τον Ήλιο είναι μια από τις δυσμενέστερες θέσεις και προξενεί φόβους, εντάσεις και ανησυχίες. Ο Πτολεμαίος λάμβανε σοβαρά υπόψη του τις εκλείψεις για θέματα που αφορούσαν Κοσμική και Πολιτική αστρολογία. Σύμφωνα με την άποψή του, για να βρεθεί ποιος ή τι επηρεάζεται από την έκλειψη, είναι απαραίτητο να βρεθεί ο κυβερνήτης της έκλειψης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και ο Πτολεμαίος το αναπτύσσει εκτενώς, αναφέροντας επιπλέον ότι ο κυβερνήτης της έκλειψης είναι αυτός που θα περιγράψει όλες τις πιθανές εκδηλώσεις της. Υποστήριζε, επίσης, ότι στα σημεία του πλανήτη, όπου οι εκλείψεις δεν γίνονται ορατές, οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο δυσμενείς, όσο στα σημεία που γίνονται. Οι πηγές των γραπτών του Πτολεμαίου, που αναφέρονται στις εκλείψεις, προέρχονταν από τον Ίππαρχο, ο οποίος έζησε δύο αιώνες πριν απ' αυτόν. Ο Ίππαρχος ήταν γνώστης όλων των ιστορικών αρχείων των προηγηθεισών εκλείψεων, οι οποίες είχαν καταγραφεί από τους Χαλδαίους και τους Βαβυλώνιους.
Ο Δωρόθεος της Σιδώνας, αναφέρει ότι η έκλειψη του Ηλίου ή της Σελήνης δείχνει τα γεγονότα που πρόκειται να συμβούν, το πόσο θα διαρκέσουν καθώς και τη φύση των γεγονότων αυτών. Αν είναι έκλειψη Ηλίου και η διάρκειά της είναι δύο ώρες, τότε κάθε ώρα αντιπροσωπεύει ένα χρόνο. Αν είναι έκλειψη Σελήνης και έχει διάρκεια δύο ωρών, κάθε ώρα αντιπροσωπεύει ένα μήνα, Πεντάτευχος (βιβλίο 1ο, κεφ. 1, στίχος 5, σελ. 162).
Ο Λουκιανός, στο έργο του Περί Αστρολογίας, αναφέρει: "Μα και ο Λυκούργος, σύμφωνα με τους ουράνιους νόμους, έγραψε εκείνους που έδωσε σε όλους τους Λακεδαιμονίους, κι έτσι έχουν αυτοί νόμο να μην ξεκινάνε για πόλεμο προτού γίνει πανσέληνος".
Ο William Lilly, στη σελίδα 301 του C.A. στον κανόνα 30, συμβουλεύει: "Να ελεγχθεί αν η μοίρα του Ωροσκόπου ή το ζώδιο του σημειοδότη βρίσκονται στο σημείο που θα γίνει η προσεχής έκλειψη. Όλα στο χάρτη μπορεί να δείχνουν ότι καταλήγουν σε αίσιο τέλος, κι όμως κάτι απρόβλεπτο θα προκύψει την τελευταία στιγμή που θα ανατρέψει το αποτέλεσμα". Με άλλα λόγια μια έκλειψη, εμπλεκόμενη σε ένα χάρτη, προκαλεί περιπλοκές (βλ. χάρτη σελ. 381).
Το δεύτερο μέρος του βιβλίου του Guido Bonati The Astrologer's Guide (σελ. 85) περιέχει κανόνες που αφορούν στις εκλείψεις. Ο Henry Coley έχει κατανείμει τους κανόνες αυτούς σε κατηγορίες όπως:
-Εκλείψεις που σχετίζονται με γενικά θέματα
-Εκλείψεις που σχετίζονται με γενέθλια αστρολογία
-Εκλείψεις που σχετίζονται με Ιατρική αστρολογία
-Εκλείψεις που σχετίζονται με αστρολογία Επιλογής
-Εκλείψεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες
-Εκλείψεις που σχετίζονται με ατυχήματα
Σας παραθέτουμε μερικούς από τους κανόνες αυτούς:
- Είναι απαραίτητο να ελεγχθεί και να ληφθεί υπόψη η δύναμη του πλανήτη που κυβερνά την έκλειψη.
- Οι εκλείψεις Ηλίου έχουν δυνατά αποτελέσματα και, αν συμπέσουν με περίοδο που υπόσχεται πλούσια σοδειά, την καταστρέφουν.
- Αν, κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, ο αφέτης (ο πλανήτης που χαρίζει τη ζωή) —σε γενέθλιο ωροσκόπιο— βρίσκεται σε όψη με τον αναιρέτη (τον πλανήτη που αφαιρεί τη ζωή) ή με δυσμενή πλανήτη, τότε το άτομο θα αντιμετωπίσει φοβερούς κινδύνους για τη ζωή του.
- Γενικά, μερικές από τις εκλείψεις επιφέρουν καταστροφικές αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες, σεισμούς ή φωτιές. Επίσης, προκαλούν έλλειψη φρούτων ή σιτηρών.
5-8. Oι κανόνες αυτοί αναφέρονται στους κομήτες.
- Σε τόπο όπου η έκλειψη είναι ορατή και έχουν προκληθεί καταστροφές, οι επιπτώσεις τους δεν μπορεί να διαρκέσουν πάνω από 4 χρόνια.
- Οι εκλείψεις στον 4ο οίκο είναι περισσότερο ισχυρές και δραστικές παρά όταν πραγματοποιούνται στον 8ο ή το 12ο οίκο. Επίσης, οι εκλείψεις στον 1ο οίκο έχουν πιο έντονα αποτελέσματα, απ' όσο στον 9ο ή τον 11ο.
- Τα αποτελέσματα μιας ηλιακής έκλειψης διαρκούν τόσα χρόνια, όσα και οι ώρες της έκλειψης. Αν είναι σεληνιακή, διαρκούν τόσους μήνες, όσες είναι οι ώρες της έκλειψης.
- Τα κυριότερα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια έκλειψη είναι: α) η δύναμη που έχει η σύνοδος ή η αντίθεση η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της έκλειψης, β) το ότι παγώνουν τα θέματα με τα οποία σχετίζεται η έκλειψη στο χάρτη για ένα μεγάλο διάστημα και γ) η σχέση της έκλειψης με τον κυβερνήτη του οίκου στον οποίο πραγματοποιείται, καθώς και με τις άλλες πλανητικές θέσεις εκείνης της χρονικής στιγμής.
- Oι εκλείψεις επηρεάζουν περισσότερο τις χώρες, τα βασίλεια, τις κυβερνήσεις και τις οικονομίες τους, παρά μεμονωμένα άτομα.
- Όταν η έκλειψη πραγματοποιείται σε αέρινα ζώδια προκαλεί δυνατούς ανέμους, λοιμούς, επαναστάσεις και ανταρσίες. Σε πύρινα επιφέρει πολέμους και σφαγές. Σε υδάτινα, πλημμύρες και σε γήινα, ξηρασία, μειωμένες σοδειές και έλλειψη τροφίμων.
ΕΚΛΕΙΨΗ σε σύνοδο με Κρόνο: Θάνατος ή φόβος για θάνατο
Στις ερωτήσεις Ωριαίας αστρολογίας, εκτός από την επικείμενη έκλειψη, πάντοτε πρέπει να ελεγχθεί και να ληφθεί υπόψη η έκλειψη που προηγήθηκε της ημερομηνίας που έγινε η ερώτηση. Σε μια Ωριαία ερώτηση, αν οι σημειοδότες δεν έχουν όψη με τη μοίρα του ζωδίου, στην οποία πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη έκλειψη, τότε αυτή δεν θα επηρεάσει την έκβαση — θετική ή αρνητική— της ερώτησης. Σε περίπτωση που έχουμε να χειριστούμε θέματα Κοσμικής ή Πολιτικής αστρολογίας ή ένα χάρτη γεγονότος, η ερμηνεία μας θα θεωρηθεί ατελής, αν δεν ληφθούν σοβαρά υπόψη οι εκλείψεις που σχετίζονται με αυτούς τους χάρτες.
Στην Κοσμική αστρολογία υπάρχει το παράδειγμα του Μ. Αλεξάνδρου.
Αστρογεωγραφικά, η έκλειψη που προηγήθηκε της γέννησής του, διέσχιζε την Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία, την Περσία και την Ινδία, οριοθετώντας τα μέρη που μεταγενέστερα κατέκτησε με τις εκστρατείες του.
Η αστρογεωγραφική πορεία μιας έκλειψης μπορεί να επηρεάσει την υπογραφή μιας συνθήκης, το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, την ίδρυση μιας χώρας κ.λπ. Σε περιπτώσεις πολέμου, η αστρογεωγραφική πορεία της έκλειψης επηρεάζει την έκβασή του. Επίσης, μπορεί να δείξει πού μπορεί να γίνει ένας πόλεμος. Μια από αυτές τις εκλείψεις στην αρχαιότητα ονομάστηκε Έκλειψη του Θαλή του Μιλήσιου: o σοφός πρόβλεψε μια ηλιακή έκλειψη που είχε σαν αποτέλεσμα την παύση του πολέμου μεταξύ των Μήδων και των Λυδών. Η έκλειψη έλαβε χώρα στις 28 Μαΐου 585 π.Χ., αν και η ακριβής ημερομηνία της δεν είναι απόλυτα βεβαιωμένη.
Άλλα ιστορικά συμβάντα, στα οποία η επίδραση των εκλείψεων έγινε αισθητή, είναι:
- Τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν, κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης, αρκετά αστέρια έγιναν ορατά. Υπολογίζεται ότι συνέβη στις 3 Αυγούστου 432 π.Χ.
- Όταν ο Αγαθοκλής, βασιλιάς των Συρακουσών, έπλεε με το στόλο του προς την Αφρική, στις 15 Αυγούστου 310 π.Χ., και μια δραματική έκλειψη σκοτείνιασε τον ουρανό.
- Στις 7 Μαρτίου το 51 π.Χ., ημέρα της ηλιακής έκλειψης, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας διέσχισε τον ποταμό Ρουβίκωνα και είπε το περίφημο "Ο κύβος ερρίφθη".
Αυτός που ασχολήθηκε εκτενώς με τις εκλείψεις είναι ο Πρόκλος που έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα. Τον προβλημάτιζε το θέμα της ελεύθερης βούλησης και του πεπρωμένου. Έγραψε ύμνους για τον Ήλιο, τη Σελήνη και τους πλανήτες και στη συνέχεια έγραψε μια πραγματεία σχετικά με τις εκλείψεις, από την οποία συνοπτικά συμπεραίνουμε τα εξής:
Η έκλειψη του Ηλίου ή της Σελήνης σε Ταύρο, Παρθένο και Αιγόκερω επηρεάζει τα αγροτικά προϊόντα.
Αν γίνεται σε Διδύμους, Ζυγό και Υδροχόο, προκαλεί ασυνήθιστες και θανατηφόρες ασθένειες και σε Σκορπιό, Καρκίνο και Ιχθύς, ναυάγια και προβλήματα στις θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Σε Κριό, Λέοντα και Τοξότη τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με το δεκανό στον οποίο γίνεται η έκλειψη.
Απόσπασμα από το βιβλίο
ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ