Εξέταση και ερμηνεία ενός Ωριαίου χάρτη βήμα-βήμα

Η σειρά των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, όταν επιχειρεί ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη

Επειδή είναι πολύ πιθανό ένας αρχάριος στην Ωριαία, ξεκινώντας να ερμηνεύσει ένα χάρτη, να μην μπορεί να αποφασίσει από πού θα ξεκινήσει και πώς θα προχωρήσει στην τελική ερμηνεία, παραθέτουμε τη σειρά των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, όταν επιχειρεί ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη.

Πρώτα καταστρώνουμε το χάρτη για την ερώτηση που μας έχει τεθεί και κατόπιν ξεκινάμε την εξέτασή του με εξής σειρά:

1. Είναι ο χάρτης έγκυρος;

Για να το ελέγξουμε αυτό πρέπει κατ' αρχήν να εξετάσουμε τους προειδοποιητικούς κανόνες, οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν από την ερμηνεία ενός ωριαίου χάρτη (βλ. σελ. 259). Αν δεν ισχύει κάποιος από αυτούς, τότε ο χάρτης είναι έγκυρος.

2. Ποιοι οίκοι σημειοδοτούν τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης;

Ο 1ος οίκος πάντοτε σημειοδοτεί και περιγράφει τον ενδιαφερόμενο. Αν ο ερωτών ρωτά για λογαριασμό άλλου (π.χ. "πού είναι το αυτοκίνητο της κόρης μου;"), τότε είναι αυτονόητο ότι η οικοθεσία θα μετατραπεί αναλόγως. Αν, λοιπόν, η ερώτηση αφορά σε κάποιον τρίτο, εξετάστε τον κατάλληλο οίκο που τον αντιπροσωπεύει.

3. Ποιοι πλανήτες αντιπροσωπεύουν τον πρωταγωνιστή;

Τον ερωτώντα τον δείχνει πάντοτε ο Ωροσκόπος και ο κυβερνήτης του και σχεδόν σε κάθε ερώτηση η Σελήνη, η οποία είναι συγκυβερνήτης του ερωτώντος. Επίσης ο ενδιαφερόμενος μπορεί να σημειοδοτείται από κάποιον πλανήτη που βρίσκεται στον 1ο οίκο. Ίσως ακούγεται αρκετά περίπλοκο αλλά μόνο με την πολυετή πείρα μπορεί να αναγνωριστεί με βεβαιότητα ο πλανήτης που αντιπροσωπεύει καλύτερα τον ερωτώντα.

4. Ποιος οίκος σημειοδοτεί το ζητούμενο;

Για παράδειγμα, στην ερώτηση "Θα πάρει η κόρη μου τη δουλειά;", η κόρη αντιπροσωπεύεται από τον 5ο οίκο. Ο 2ος οίκος του ωριαίου χάρτη θα αντιπροσωπεύει την καινούργια δουλειά, αφού είναι ο παράγωγος 10ος οίκος της κόρης.

5. Ποιοι πλανήτες αντιπροσωπεύουν το ζητούμενο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μόνο ένας: ο κυβερνήτης του οίκου που εμπλέκεται στην υπόθεση. Αν υπάρχει πλανήτης μέσα σ' αυτόν τον οίκο, ενδεχομένως να σημειοδοτεί και αυτός το ζητούμενο. Η πολυετής πείρα και η μελέτη θα μας βοηθήσουν στη σωστή επιλογή του σημειοδότη πλανήτη.

6. Υπάρχει συγκλίνουσα όψη μεταξύ των σημειοδοτών, η οποία θα μπορούσε να φέρει εις πέρας την υπόθεση;

Πρέπει να ελεγχθεί:

α) Αν οι σημειοδότες σχηματίζουν μεταξύ τους μια από τις κύριες όψεις.

β) Αν έχουν κάποιο είδος υποδοχής μεταξύ τους.

γ) Αν υπάρχει μεταφορά ή συλλογή φωτός. Ο πλανήτης που μεταφέρει ή συλλέγει το φως, περιγράφει τον άνθρωπο που θα κινήσει τα νήματα για την επίλυση του θέματος, καθώς και την εμφάνισή του.

7. Πόσο δυνατοί είναι οι σημειοδότες πλανήτες;

Εξετάζουμε λεπτομερώς τις θεμελιώδεις και συμπτωματικές δυνάμεις των σημειοδοτών πλανητών (βλ. πίνακα σελ. 145) και, ανάλογα με την τελική τους βαθμολογία, διαπιστώνουμε αν είναι σε θέση να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

8. Εξετάζονται οι σημειοδότες του ζητούμενου;

Ακολουθείται η ίδια τακτική με το βήμα 7.

9. Τι όψεις πρόκειται να κάνει η Σελήνη πριν φύγει από το ζώδιο που βρίσκεται;

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τελευταία αποκλίνουσα όψη της Σελήνης και στην αμέσως πρώτη συγκλίνουσα. Εξετάζουμε:

α) Μεταφέρει το φως από τον ένα σημειοδότη στον άλλο;

β) Μήπως είναι κενή πορείας;

γ) Μήπως σχηματίζει όψη εντός ορίων ανοχής με ένα ασύνδετο ζώδιο;

(π.χ. Σελήνη 29° Καρκίνου τρίγωνο με Δία 1° Τοξότη ).

10. Κοιτάμε τις μοίρες των αντισκιών:

Οι μοίρες των αντισκιών όλων των σημειοδοτών, καθώς και η αντισκιά του Ωροσκόπου και της ακμής του οίκου που αντιπροσωπεύει το ζητούμενο, μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες στην Ωριαία αστρολογία. Είναι πολύ πιθανό, η μοίρα της αντισκιάς ενός από τα παραπάνω σημεία να συνδέεται άμεσα με το θέμα στο οποίο αναφέρεται ο χάρτης.

11. Είναι ο Κλήρος της Τύχης δυνατός ή αδύνατος;

Όπως οι πλανήτες βαθμολογούνται θετικά ή αρνητικά, έτσι συμβαίνει και με τον Κλήρο της Τύχης (βλ. πίνακα σελ. 147). Στον οίκο που βρίσκεται ο Κλήρος και ο κυβερνήτης του θα συμβούν τα όποια θετικά και ευνοϊκά αποτελέσματα. Σε ερωτήσεις σχετικές με οικονομικά θέματα, παίζει σπουδαίο ρόλο. Ελέγχουμε το χάρτη και για όλους τους υπόλοιπους κλήρους που τυχόν συνδέονται με το θέμα.

12. Ποιος είναι ο γενικός και φυσικός σημειοδότης που σχετίζεται με το θέμα;

Αν, π.χ., έχουμε ερώτηση για κοσμήματα τότε φυσικός σημειοδότης είναι η Αφροδίτη. Αν έχουμε ερώτηση για πόλεμο, φυσικός σημειοδότης είναι ο Άρης. Εξετάζουμε την κατάσταση του πλανήτη αυτού, καθώς επίσης και τη σχέση του με το χάρτη.

13. Υπάρχει πλανήτης στην ίδια μοίρα των δεσμών της Σελήνης;

Ο πλανήτης σε σύνοδο με τους δεσμούς σημειοδοτεί μια μοιραία εξέλιξη μέσα στο χάρτη, είτε θετική είτε αρνητική. Εξετάστε αν ο πλανήτης αυτός είναι δυνατός, αν είναι θετικά ή αρνητικά τοποθετημένος μέσα στο χάρτη, καθώς και τις όψεις που σχηματίζει.

14. Σχηματίζει όψη η Σελήνη με τον κυβερνήτη του 4ου οίκου ή με πλανήτη τοποθετημένο μέσα στον 4ο;

Αφού, ως γνωστόν, ο 4ος οίκος σημειοδοτεί το τέλος της υπόθεσης, οι όψεις αυτές της Σελήνης μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία και την τελική εξέλιξη του θέματος.

15. Υπάρχει κάποιος σημαντικός απλανής σε σύνοδο (με ανοχή 1°) με τον Ωροσκόπο ή με έναν από τους σημειοδότες ή με ακμή κάποιου οίκου;

Εξετάζουμε αν ο απλανής είναι της ίδιας φύσης με τους σημειοδότες ή τους πλανήτες που τυχόν σχηματίζουν όψη μαζί του.

16. Υπάρχει σημειοδοτης πλανήτης με (με ανοχή 1°) στο μεσοδιάστημα δύο άλλων πλανητών;

Επίσης: υπάρχει κάποιος πλανήτης σε σύνοδο με το μεσοδιάστημα των δύο σημειοδοτών; Οι σχέσεις των μεσοδιαστημάτων με τους σημειοδότες μπορεί να προσθεσουν κάτι καινούργιο στην ερμηνεια του χάρτη ή να ενδυναμώσουν τη σπουδαιότητα των πλανητών.

17. Υπάρχουν αμοιβαίες υποδοχές;

Μήπως οι σημειοδότες έχουν αμοιβαία υποδοχή από ζώδιο ή έξαρση, που θεωρούνται και οι πιο δυνατές; Οι υποδοχές που γίνονται από τριπλότητα ή από όρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αλλά η υποδοχή από πρόσωπο θεωρείται πολύ αδύνατη και πολύ λίγα στοιχεία είναι σε θέση να προσθέσει στην ερμηνεία του χάρτη.

18. Ποιες όψεις είναι ακριβείας την ώρα της ερώτησης;

Γενικά, οι αποκλίνουσες όψεις περιγράφουν παρελθούσες καταστάσεις και οι συγκλίνουσες μελλοντικές. Είναι αυτονόητο ότι, αν η όψη υπερβαίνει τα όρια ανοχής, τότε παύει να ισχύει και να επηρεάζει τις εξελίξεις του χάρτη.

Συμβουλή προς αρχάριους
Όσοι ξεκινήσετε να καταστρώνετε ωριαίους χάρτες, πρέπει να έχετε το θάρρος να προχωρήσετε. Μη δειλιάσετε στις πρώτες δυσκολίες, τολμήστε να δώσετε τελική απάντηση στην ερώτηση του χάρτη, άσχετα αν θα είναι σωστή ή λανθασμένη. Το ίδιο συμβουλεύει και ο Cardan στο Astrologer's guide, (κανόνας 6, σελ. 58): "Αν είστε πολύ διστακτικοί δεν θα καταφέρετε ποτέ να κρίνετε ένα χάρτη".

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved