Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Είναι έτσι όπως το βλέπω;
Oι αμφιβολίες δεν αποφεύγονται πάντοτε
Υπάρχουν φορές που ακόμα και οι πιο έμπειροι μελετητές της Ωριαίας αμφισβητούν τις δυνατότητές τους. Παρ' ότι μπορεί να έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση, όσον αφορά στις γνώσεις τους, οι αμφιβολίες δεν αποφεύγονται πάντοτε.
Για τον ερευνητή που μελετά τις τεχνικές της Ωριαίας, είναι πολύ σημαντικό να τις εμπεδώσει και να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, ώστε να αποκωδικοποιήσει το συμβολισμό τους. Μόνον η εμπειρία θα μας κατευθύνει πότε να ενδίδουμε στους δισταγμούς μας και πότε να τους αγνοούμε και να προχωρούμε σταθερά στη συνέχεια της ερμηνείας. Η υπερνίκηση των φόβων μας και η προθυμία να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση ενός χάρτη, ο οποίος αρνείται "να ξεκλειδωθεί", αποτελούν μια διαδικασία ανάπτυξης εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Είναι θέμα χρόνου. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα αφομοιωθούν και θα εφαρμοστούν οι κανόνες.
Στον αντίποδα της αμφιβολίας υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, αυτή των "εμπειρογνωμόνων", οι οποίοι, χωρίς κανένα δισταγμό, καταλήγουν σε συμπεράσματα με περισσή βεβαιότητα. Συνήθως είναι όσοι δε διαθέτουν αρκετή εμπειρία, αλλά, παράλληλα, δεν είναι εντελώς αμύητοι στην τέχνη της Ωριαίας. Απλώς, έχουν διαβάσει μερικά άρθρα ή βιβλία και έχουν πειραματιστεί με ορισμένους ωριαίους χάρτες. Όμως, η τακτική των εύκολων λύσεων και συμπερασμάτων μπορεί να αποδειχθεί από επιπόλαιη έως και επικίνδυνη. Η έλλειψη εμπειρίας είναι σεβαστή και θεμιτή. Όλοι υπήρξαμε αρχάριοι, αλλά ο ερμηνευτής που έχει έπαρση ας μην ασχολείται με την τέχνη της Ωριαίας.
Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει αναλυτής της Ωριαίας που δεν έχει κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις σε χάρτη. Ακόμα και τα αποκαλούμενα "αστέρια της Ωριαίας" καταλήγουν συχνά -είτε από αφηρημάδα είτε από απροσεξία- σε εσφαλμένες επιλογές ως προς τη μέθοδο, την τεχνική ή τους κανόνες που απαιτούνται για έναν συγκεκριμένο χάρτη. Λάθη θα γίνονται πάντοτε.
Λάθη από τις αυθεντίες του παρελθόντος
Γνωρίζουμε ότι η ύλη της ωριαίας αστρολογίας είναι ανεξάντλητη. Πολλοί και σπουδαίοι συγγραφείς μάς έχουν κληροδοτήσει κείμενα με τη θεωρία και τους κανόνες της Ωριαίας, τα οποία περιλαμβάνονται είτε σε αρχαία χειρόγραφα είτε σε πιο σύγχρονες πηγές, απ' όπου μπορούμε να τα αντλήσουμε.
Όμως, τα κείμενα αυτά πρέπει να διαβάζονται με μεγάλη προσοχή, διότι όσο μεγάλοι και αν υπήρξαν οι δημιουργοί τους, είναι αδύνατο να μην εμπεριέχουν κάποια λάθη, όπως συμβαίνει και σήμερα σε κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί. Με τον ίδιο τρόπο, στα γραπτά των διάσημων αστρολόγων του παρελθόντος υπάρχουν μικρά και μεγάλα "λαθάκια", τα οποία έχουν υποπέσει βεβαίως στην αντίληψη των μελετητών.
Συνιστάται, λοιπόν, προσοχή και επαγρύπνηση από τον αναγνώστη-μελετητή των παλαιών κειμένων, γιατί ακόμα και οι αυθεντίες ενδέχεται να σφάλλουν. Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε από την υπάρχουσα βιβλιογραφία δύο παραδείγματα σημαντικών λαθών, που έγιναν από δύο πολύ αξιόλογους συγγραφείς της παραδοσιακής αστρολογίας:
Ο William Lilly, στο Chrίstίan Astrology, στο κεφάλαιο περί ασθενειών, λέει αναφερόμενος στους πλανήτες: "'Οταν ο Ήλιος είναι στον Καρκίνο, η Σελήνη σε φθίνουσα φάση, ο Ερμής στον Αιγόκερω ή τον Ταύρο, τότε..."
Γνωρίζουμε, όμως, ότι ο Ερμής δεν είναι δυνατό να απομακρυνθεί από τον Ήλιο πέραν των 28 μοιρών. Ο ίδιος ο Lilly, σε κάποια σημείωσή του, παραδέχεται ότι κατά τη συγγραφή του τρίτου βιβλίου τού C.A. υπέφερε από οστρακιά.
Ο William Ramesey, στο βιβλίο του Astrologίa Restorata, αναφερόμενος στις ισημερίες και στα ηλιοστάσια, αναλύει μια εαρινή ισημερία κατά την οποία ο Ερμής βρίσκεται σε κάποιο απίθανο σημείο, όπου, αστρονομικά, είναι αδύνατο να βρεθεί.
Από αυτά και μόνο τα παραδείγματα συμπεραίνουμε ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να έχουμε κριτική ματιά απέναντι σε κάθε ανάγνωσμα.
Μην... πυροβολείτε τον πιανίστα!
Πολλές φορές, η απάντηση σχετικά με την έκβαση ενός θέματος δεν ικανοποιεί τον ερωτώντα, επειδή δεν είναι αυτή που επιθυμούσε να ακούσει. Μπορεί ακόμα και να θυμώσει, να απογοητευτεί ή να μελαγχολήσει. Ο ερμηνευτής, όμως, δεν είναι παντοδύναμος, ούτε "έχει το ελεύθερο" να αλλοιώνει τις καταστάσεις που περιγράφονται στο χάρτη, όταν αυτές οδηγούν σε αρνητικές απαντήσεις. Ο ερωτών πρέπει να κατανοήσει ότι ο ερμηνευτής μπορεί απλώς να του μεταφέρει όσα διαγράφονται στο χάρτη, και δεν είναι στο χέρι του να τα αλλάξει. Ο χάρτης μόνον απαντά. Δεν αποφασίζει.
Γιατί εκατό καρφιά;
Είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι ένας ωριαίος χάρτης δε χρειάζεται "να δουλευτεί" παράλληλα με άλλους αστρολογικούς χάρτες, όπως ο γενέθλιος, ο χάρτης διελεύσεων, ο προοδευμένος, η ηλιακή επιστροφή, οι χάρτες συναστρίας κ.λπ. Μάλιστα, η χρήση άλλων χαρτών, πλην του ωριαίου, θεωρείται μέγιστο λάθος. Ο ερμηνευτής πρέπει να καταλήξει σε απάντηση μόνον από τη μελέτη του ωριαίου χάρτη τον οποίο χειρίζεται. Αν αυτό δε συμβεί, σημαίνει ότι δεν έχει αποκτήσει αρκετή εμπειρία, ώστε να αντλήσει την αυθεντική απάντηση από την "καρδιά" του χάρτη.
Η ωριαία αστρολογία δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια. Ας τα ξεχάσουμε. Δεν έχει ανάγκη από γενέθλια ή προοδευτικά ωροσκόπια, ούτε ηλιακές ή σεληνιακές επιστροφές, διότι πατάει γερά στα πόδια της από μόνη της. Αυτή είναι, εξάλλου, η ξεχωριστή ομορφιά της. Έχουμε γρήγορη και άμεση απάντηση από ένα και μόνον ωροσκόπιο. Τα γενέθλια ωροσκόπια όσων εμπλέκονται στην υπόθεση του χάρτη είναι εντελώς περιττά, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για συγγενείς, φίλους ή συνεργάτες. Ειδικά σε ερωτήσεις αθλητικού περιεχομένου, όλα τα παραπάνω αποτελούν "απαγορευμένο πεδίο". Η μελέτη των γενέθλιων χαρτών αθλητών ή αθλητικών παραγόντων μόνο ταλαιπωρία και σύγχυση μπορεί να επιφέρει.
Άλλωστε, ποιος ο λόγος ύπαρξης της Ωριαίας αν χρησιμοποιηθούν όλες αυτές οι μέθοδοι και τεχνικές; Γιατί χρειάζονται εκατό καρφιά για να καρφώσουν έναν πίνακα στον τοίχο;
Γενέθλιοι χάρτες VS ωριαίου χάρτη
Το κείμενο που ακολουθεί πραγματεύεται την προσφορά της γενέθλιας και της ωριαίας αστρολογίας σε αθλητικά θέματα. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, πώς λειτουργούμε όταν έχουμε να εξετάσουμε θέματα τα οποία συνδέονται με αθλητικά γεγονότα ή αθλητές:
Όπως όλος ο κόσμος που ενδιαφέρεται για την εξέλιξη των προσωπικών ή επαγγελματικών θεμάτων του απευθύνεται στη γενέθλια αστρολογία, χρησιμοποιώντας τις γνωστές μεθόδους των διελεύσεων, των προόδων, της ηλιακής επιστροφής κ.λπ., έτσι και για την εξέταση προσωπικών θεμάτων ενός αθλητή, η καλύτερη μέθοδος είναι η διερεύνηση του γενέθλιου ωροσκοπίου του.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθώ σε μια εμπειρία που βίωσα πριν από πολλά χρόνια, και μου έχει μείνει αλησμόνητη. Ενόσω βρισκόμουν στο εξωτερικό, και θέλοντας να κάνω εκτιμήσεις για τα πιθανά αποτελέσματα κάποιων αγώνων, μελετούσα τα γενέθλια ωροσκόπια γνωστών αθλητών, δοκιμάζοντας τις μεθόδους των διελεύσεων, των προόδων (secondary και ηλιακό τόξο) και, φυσικά, της ηλιακής επιστροφής. Βέβαια, η μελέτη με αυτούς τους τρόπους ήταν ελλιπής, διότι δεν ήταν δυνατό να συγκεντρωθούν όλα τα ωροσκόπια όσων συμμετείχαν στους αγώνες.
Ένα από τα ωροσκόπια που μελετούσα, αναζητώντας τον νικητή, ανήκε σε αθλητή πασίγνωστο στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα. Η μελέτη του γενέθλιου ωροσκοπίου του, με διελεύσεις και προόδους, έδειχνε ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα συμμετείχε σε κάποια αθλητική διοργάνωση, ήταν υπερβολικά ευνοϊκό για εκείνον.
Με αυτήν τη διαφαινόμενη εύνοια, μπορούσε κάποιος, εύκολα, να εκτιμήσει νίκη ένδοξη και λαμπρή για τον συγκεκριμένο αθλητή. Και όμως, έχασε. Γιατί;
Διότι το γενέθλιο ωροσκόπιο ενός άλλου αθλητή, που τελικά κέρδισε, επηρεαζόταν σκανδαλωδώς πιο ευνοϊκά την περίοδο των αγώνων. Δυστυχώς, όμως, αυτό το ωροσκόπιο δε συμπεριλαμβανόταν ανάμεσα σε όσα μελετούσα εκείνες τις μέρες. Τότε, γιατί στο χάρτη του πρώτου αθλητή που ανέφερα, τα πράγματα έδειχναν τόσο θετικά;
Για το λόγο ότι όλος ο διεθνής Τύπος-ιδιαίτερα στην ήπειρο όπου διέμενε- έπλεκε αδιάκοπα το εγκώμιό του επί ένα δεκαπενθήμερο, επαινώντας και θαυμάζοντας την κλάση και τις μοναδικές ικανότητές του, επισκιάζοντας τον πραγματικό νικητή.
Ο γενέθλιος χάρτης του περίφημου αυτού παίκτη έδειχνε μεν τη διεθνή αναγνώριση και προβολή του, εφόσον εξυμνήθηκε με διθυράμβους από τον τύπο και τα ΜΜΕ, αλλά δεν μπορούσε να προσδιορίσει την πρωτιά του στους συγκεκριμένους αγώνες. Βλέπετε, ο εχθρός του καλού είναι το... καλύτερο!
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τους λόγους για τους οποίους δεν ενδείκνυται η χρήση της γενέθλιας αστρολογίας προκειμένου να βρεθεί ο νικητής ή η νικήτρια ομάδα σ' έναν αγώνα ή μια αθλητική διοργάνωση. Όχι πως δεν είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε αξιόπιστα συμπεράσματα, συνήθως όμως δεν είναι εφικτό να συγκεντρωθούν όλα τα ωροσκόπια που απαιτούνται, ώστε να γίνουν σωστές εκτιμήσεις. Άλλωστε, οι ημερομηνίες γέννησης διαφόρων αθλητών που κυκλοφορούν στον Τύπο δεν είναι πάντοτε σωστές, ούτε πλήρεις.
Επομένως, είναι αδύνατο να έχουμε τα πλήρη στοιχεία όλων των εμπλεκομένων σ' ένα αθλητικό γεγονός. Ας υποθέσουμε, πάντως, ότι γίνεται ένα θαύμα και συλλέγονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με αποτέλεσμα να έχει ο ερευνητής στα χέρια του μια πλη¬θώρα γενέθλιων χαρτών. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να τους μελετήσει; Ατελείωτες ώρες θα σπαταληθούν και, το πιθανότερο, αρκετά σημεία θα διαφύγουν της προσοχής του, ενώ μ' έναν και μόνο χάρτη, αυτόν της Ωριαίας, "καθάρισε"!
Συμπέρασμα: Όταν κάποιος θέλει να μάθει τον νικητή ενός αθλητικού αγώνα, η καλύτερη μέθοδος είναι η ωριαία αστρολογία, αφού ένας μόνον ωριαίος χάρτης αρκεί για να μας δώσει σίγουρα αποτελέσματα.
Εναλλακτικά, μπορούμε να εξετάσουμε και το χάρτη γεγονότος του αγώνα. Ο χάρτης γεγονότος, όμως -όσον αφορά τουλάχιστον σε αθλητικά θέματα- απαιτεί πολυετή πείρα, διότι δεν οδηγεί πάντοτε στην ακριβή απάντηση. Είναι στρωμένος με παγίδες, η ανίχνευση των οποίων αποτελεί θέμα άλλου βιβλίου. Όσοι γνωρίζουν τις κακοτοπιές έχουν την ικανότητα να διακρίνουν σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε την Ωριαία και σε ποιες την αστρολογία γεγονότος.
Απόσπασμα από το βιβλίο
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας