Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Κατάστρωση του ωριαίου χάρτη
Η χωροχρονική στιγμή
Κατ' αρχάς, πριν ξεκινήσει η αποκωδικοποίηση και ερμηνεία του χάρτη, πρέπει να ελεγχθεί προσεκτικά, μήπως παραλείφθηκε κάτι, μήπως ξέφυγε κάποια λεπτομέρεια.
Τα στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα για την κατάστρωση ενός ωριαίου χάρτη είναι πλέον γνωστά. Χρησιμοποιούμε την ώρα, την ημερομηνία και τις συντεταγμένες του τόπου, στον οποίο ο ερμηνευτής άκουσε και κατανόησε την ερώτηση. Το τελευταίο στοιχείο είναι μάλιστα το σημαντικότερο, διότι σε αυτήν τη χρονική στιγμή και σε αυτές τις συντεταγμένες "γεννήθηκε" η ερώτηση.
Ωριαίος χάρτης
Απεικονίζει την ακριβή εικόνα του ουρανού τη στιγμή της ερώτησης.
Για παράδειγμα, μπορεί να τηλεφωνήσει κάποιος την ώρα που οδηγούμε, για να διατυπώσει μια ερώτηση. Αφού ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο, καταγράφουμε την ώρα και τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χώρου, στον οποίο βρισκόμαστε εκείνη τη στιγμή, προκειμένου να καταστρωθεί ο ωριαίος χάρτης. (Σε αυτό βοηθά πολύ και το GPS του αυτοκινήτου.)
Αν κάνουμε την ερώτηση εμείς οι ίδιοι, ενώ βρισκόμαστε σε μια συναυλία, στο θέατρο ή στο πάρκο, το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε τη δυνατότητα "να χτυπήσουμε" το χάρτη στον υπολογιστή. Σε ανάλογες περιπτώσεις, καταγράφουμε την ώρα και τις συντεταγμένες στις οποίες βρισκόμαστε, διότι δηλώνουν το χώρο και τη στιγμή που "γεννήθηκε" η ερώτηση. Κρατώντας αυτά τα στοιχεία, μπορούμε αργότερα να τα καταχωρήσουμε στον υπολογιστή, για να γίνει η εξέταση και η ερμηνεία του ωριαίου χάρτη.
Σωστή καταγραφή της ωριαίας ερώτησης
Στα πρώτα στάδια της μελέτης του, ο ερευνητής συνηθίζει να μοιράζεται με άλλους μελετητές τούς χάρτες, ώστε να εξασκούνται από κοινού στις τεχνικές της Ωριαίας.
Όμως, ακόμα και αυτή η ενέργεια, της κοινοποίησης των ερωτήσεων μεταξύ ασκούμενων αστρολόγων θέλει προσοχή και σοβαρή αντιμετώπιση, όσον αφορά τουλάχιστον σ' ένα συγκεκριμένο σημείο: Η ερώτηση πρέπει να αντιγράφεται και να καταγράφεται πάνω στο χαρτί ευκρινώς και όπως ακριβώς έχει τεθεί, διότι έτσι αποτυπώνεται η αληθινή και ουσιαστική πρόθεση και διάθεση του ερωτώντος. Όταν σημειώνουμε ασαφείς ή ατελείς φράσεις και αφήνουμε τα υπόλοιπα να εννοούνται, ο χάρτης, ουσιαστικά, θεωρείται είτε "αγέννητος" είτε "μη αρτιμελής". Η ερώτηση πρέπει να είναι καταγραμμένη σωστά, διότι τότε, και μόνο τότε, μπορεί να συμβεί μια ολοκληρωμένη ''γέννηση".
Έτσι, όταν πρόκειται να καταχωρηθεί ο χάρτης στον υπολογιστή, για να τον εκτυπώσουμε και να τον μελετήσουμε, το περιεχόμενο της ερώτησης πρέπει να φαίνεται ολόκληρο στην εκτύπωση. Για παράδειγμα, στην ερώτηση: "Θα πάρει η κόρη μου το πτυχίο της;", δεν είναι σωστό να γράψουμε τη λέξη "Πτυχίο;" ως τίτλο του χάρτη, και να αφήσουμε την υπόλοιπη φράση ... να εννοείται. Ο χάρτης αυτός ενδέχεται να μελετηθεί και από άλλους μαθητευόμενους και είναι λάθος να μην έχουν ολόκληρη την ερώτηση, όπως αυτή "γεννήθηκε".
Εξωκρόνιοι στον ωριαίο χάρτη;
Ως γνωστόν, οι αργοί πλανήτες -Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας δεν έχουν θέση στην Ωριαία. Εάν κάποιες αστρολογικές μελέτες μας δίδαξαν να τους χρησιμοποιούμε, είναι καλύτερο να ξεχαστούν.
Ο μελετητής θα εκπλαγεί από την αμεσότητα των απαντήσεων, που δίνονται με τη χρήση μόνο των παραδοσιακών πλανητών. Αντιθέτως, αν συμπεριλάβει τους αργούς στην ερμηνεία του, σύντομα θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται απέναντι σ' ένα ερμηνευτικό κομφούζιο.
Από την πλευρά μου, δεν έχω συναντήσει ακόμα ωριαίο χάρτη που δεν ερμηνεύεται με τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες. Οι εξωκρόνιοι χρησιμοποιούνται στην ερμηνεία μόνον αν "κραυγάζουν", λόγω εννοιολογικής συνάφειας με το θέμα του χάρτη ή λόγω της γωνιακής θέσης τους.
Εξωκρόνιοι στην Ωριαία;
Μόνο γωνιακοί και με μικρή ανοχή από τις ακμές
Ιδιαίτερα στην αθλητική αστρολογία, όπου οι περισσότεροι χάρτες αναφέρονται σε σύντομα χρονικά διαστήματα, η αργή κίνηση των εξωκρόνιων πλανητών δε μας παρέχει καμία δυνατότητα άμεσης απάντησης.
Απόσπασμα από το βιβλίο
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας