Τα βήματα
-Αναγνωρίζουμε και εντοπίζουμε τους σημειοδότες.
- Σημειώνουμε τις θεμελιώδεις και τις συμπτωματικές δυνάμεις.
- Εντοπίζουμε αν υπάρχουν ή όχι πλανήτες τοποθετημένοι σε γωνίες.
- Εξετάζουμε τις προηγούμενες και τις επόμενες όψεις της Σελήνης.
- Εξετάζουμε όλα τα υπόλοιπα: όψεις, υποδοχές, μεταφορά φωτός, αποκοπή φωτός, κλήρους, απλανείς, εκλείψεις κ.λπ.
- Προχωρούμε σε ανάλυση και ερμηνεία.
- Καταλήγουμε σε συμπέρασμα και δίνουμε απάντηση.
Τα τρία βασικά κλειδιά
Γνωρίζουμε ότι, προκειμένου να αξιολογήσουμε σωστά ένα χάρτη, τα κυριότερα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην Ωριαία είναι οι θεμελιώδεις δυνάμεις των πλανητών, οι αμοιβαίες ή μεικτές υποδοχές τους και οι όψεις που σχηματίζουν.
Ας δούμε τι δηλώνουν αυτοί οι τρεις σημαντικοί παράγοντες στους ωριαίους χάρτες:
Θεμελιώδεις δυνάμεις……….. πόση δύναμη για δράση έχει ο πλανήτης
Υποδοχές………………………. την τάση του πλανήτη για δράση
Όψεις……………………………. τις ευκαιρίες για δράση
Ερευνώντας αυτές τις τρεις αστρολογικές συνθήκες στο χάρτη, με υπομονή και επιμονή, δε γίνεται να μην καταφέρουμε να φτάσουμε στην τελική απάντηση.
Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να σκεφτούμε ότι "φταίει" ο χάρτης,
που είναι δύσκολος ή δε συνεργάζεται μαζί μας, και, πάνω απ' όλα, ας μην μπούμε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουμε άλλες σύγχρονες τεχνικές, προκειμένου
να απαντήσουμε σε μια ωριαία ερώτηση. Μοιραία, θα οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα. Εάν, στο θέμα που αφορά ο χάρτης, η απάντηση δε φαίνεται εύκολα από την αρχή, σημαίνει ότι δεν μπορούμε προς το παρόν να τη δούμε. Εφόσον είμαστε συγκεντρωμένοι σε όλα όσα δείχνει ο χάρτης και, παράλληλα, εφαρμόζουμε τους κανόνες της Ωριαίας, η εικόνα, σε συνδυασμό με την απάντηση, αυτομάτως θα εμφανιστεί.
Βαθμολογία πλανητών: Δίνει απάντηση;
Σε μια ωριαία ερώτηση, η απάντηση δεν πρόκειται, βέβαια, να δοθεί από την τελική βαθμολογία ενός σημειοδότη πλανήτη. Το θέμα αναφέρεται, εδώ, διότι έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι μελετητές χρησιμοποιούν τη βαθμολογία ενός πλανήτη ως τη μοναδική ένδειξη από την οποία θα προκύψει η απάντηση.
Αν, για παράδειγμα, ο Ερμής, όντας σημειοδότης σ' ένα χάρτη, "βγάζει'' τελική βαθμολογία +19, η απάντηση δε θα κριθεί αποκλειστικά από αυτό. Για να είναι ο Ερμής σε θέση να δώσει μια τόσο ικανοποιητική βαθμολογία, σημαίνει ότι έχει γερές θεμελιώδεις, αλλά και συμπτωματικές δυνάμεις. Αυτό είναι που μετρά πιο πολύ. Είναι αυτές τις δυνάμεις που πρέπει να εκτιμήσουμε. Δεν έχει τόση σημασία, εάν η τελική βαθμολογία του πλανήτη είναι +19, +22 ή +25. Το μέγεθος αποτελεί απλώς μια ένδειξη, και σίγουρα η απάντηση δεν μπορεί να κριθεί από έναν αριθμό.
Απόσπασμα από το βιβλίο
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας