Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Ο ρόλος της αντισκιάς στους ωριαίους χάρτες

Ουσιαστικά, η αντισκιά λειτουργεί σαν αντικατοπτρισμός

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Ο ρόλος της αντισκιάς στους ωριαίους χάρτες

Η αντισκιά* ενός σημειοδότη έχει ακριβώς την ίδια επίδραση με αυτόν, αλλά από άλλο σημείο του χάρτη και από άλλο ζώδιο.

Για παράδειγμα, όταν ο Ερμής είναι στις 3° του Σκορπιού, έχει την αντισκιά του στις 27° του Υδροχόου, οπότε είναι σαν να βρίσκεται επίσης στην 27η μοίρα του Υδροχόου. Έχει, δηλαδή, μια επιπλέον δυνατότητα να εκφραστεί μέσω της ζωδιακής μοίρας της αντισκιάς του.

Η αντισκιά ενός πλανήτη γίνεται κατανοητή, αν την εκλάβουμε σαν τη σκιά του θέματος ή του ατόμου το οποίο εκπροσωπεί.

Αν και η αντισκιά δεν είναι άμεσα ορατή στο χάρτη, ο ερμηνευτής μπορεί να τη βρει εύκολα με τη βοήθεια ενός μαθηματικού υπολογισμού. Ουσιαστικά, η αντισκιά λειτουργεί σαν αντικατοπτρισμός.

Οι αντισκιές ελέγχονται πάντοτε;

Ναι, ελέγχονται, κυρίως όμως όταν οι ίδιοι οι σημειοδότες πλανήτες "δε θέλουν" να δώσουν καθαρή απάντηση.

Παρουσιάζεται, εδώ, μια καλή ευκαιρία να αποσαφηνιστεί ένα ερώτημα που διατυπώνεται αρκετά συχνά από τους μελετητές της Ωριαίας:

Γιατί σε κάποιους χάρτες υπολογίζουμε τις αντισκιές και τις συνεκτιμούμε στην ερμηνεία, ενώ σε άλλους δεν τις χρησιμοποιούμε καθόλου; Πρόκειται για αμέλεια, μη τήρηση της σωστής σειράς των κανόνων ή κάτι άλλο; Η εξήγηση είναι πολύ απλή: Όταν η απάντηση δίνεται απευθείας από τους κύριους σημειοδότες, δεν υπάρχει λόγος "να ταλαιπωρηθεί" ο χάρτης με περιττές κινήσεις. Αυτό που ήθελε να πει το είπε, και μάλιστα χωρίς περιστροφές.

Μια συνήθης περίπτωση όπου η μελέτη των σημειοδοτών του χάρτη δεν αποδίδει, είναι όταν βρίσκουμε, έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο, τους δύο "αντίπαλους" σημειοδότες να ισοδυναμούν. Τότε, επιβάλλεται να ερευνηθούν οι αντισκιές, η εξέταση των οποίων θα δείξει προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά, με σκοπό να κριθεί ο νικητής μιας δικαστικής διαμάχης, μιας εχθροπραξίας, ενός αθλητικού αγώνα κ.λπ.

emvolimi-antiskia.jpg

Αλλά, ποιο είναι το νόημα της αντισκιάς και πώς αυτή ερμηνεύεται;

Γνωρίζουμε ότι κάθε σημειοδότης πλανήτης έχει την αντισκιά του. Έτσι, αν σ' ένα χάρτη ο κυβερνήτης του 2ου οίκου είναι η Αφροδίτη και αντιπροσωπεύει τα κοσμήματα, η αντισκιά της Αφροδίτης πάλι τα κοσμήματα θα αντιπροσωπεύει. Αν σ' έναν άλλο χάρτη ο ερωτών αναζητά το παιδί του και ο σημειοδότης του 5ου είναι ο Ερμής, η αντισκιά του Ερμή πάλι στο παιδί θα αναφέρεται. Όχι όμως τόσο φανερά, αλλά πιο "καλυμμένα".

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, πως, οτιδήποτε και αν ερευνούμε σ' ένα χάρτη, αυτό συμβολίζεται τόσο από τον σημειοδότη του, όσο και από την αντισκιά του.

Σε περίπτωση που η απάντηση προέλθει από τον ίδιο τον σημειοδότη, θα είναι σαφής και συγκεκριμένη, ανεξαρτήτως αν η υπόθεση του χάρτη αφορά σε αντικείμενο, άνθρωπο ή ζώο. Αντιθέτως, αν η απάντηση δοθεί με τη βοήθεια της αντισκιάς του σημειοδότη, αυτό που αναζητούμε είτε δεν είναι ορατό είτε έχει μετακινηθεί από τη θέση του.

Σ' έναν ωριαίο χάρτη, που έχει να κάνει με συναισθηματικά θέματα, η αντισκιά μπορεί να δείχνει κάποιον ο οποίος δεν πήγε ο ίδιος σ' ένα ραντεβού, αλλά έστειλε κάποιον άλλον στη θέση του. Επομένως, η αντισκιά ναι μεν φανερώνει ό,τι αναζητούμε, όχι όμως με άμεσο τρόπο. Σαν να θέλει να κρυφτεί ...

Ας δούμε τώρα ορισμένα παραδείγματα, όπου η απάντηση στα ερωτήματα τα οποία είχαν τεθεί δόθηκε, τελικά, με τη χρήση της αντισκιάς στην εξέταση του χάρτη:

- Μια κυρία έκρυβε τα κοσμήματά της σ' ένα συγκεκριμένο συρτάρι, στην ντουλάπα της κρεβατοκάμαράς της. Εκεί ήταν η θέση τους, επί σειρά ετών. Μια μέρα, τα μετέφερε σ' ένα άλλο έπιπλο, στο ίδιο δωμάτιο, λόγω ανακαίνισης. Αυτή την ενέργεια την έκανε όμως μηχανικά, και αμέσως σβήστηκε από τη μνήμη της. Όταν χρειάστηκε κάποια στιγμή ένα από τα κοσμήματα, δεν το βρήκε εκεί που το έβαζε τόσα χρόνια. Έκανε λοιπόν ωριαία ερώτηση, η οποία αφορούσε στην ανεύρεση του χαμένου κοσμήματος.

Στον ωριαίο χάρτη που προέκυψε, η απάντηση δε δόθηκε από τον κύριο σημειοδότη του κοσμήματος, αλλά από την αντισκιά του. Τι ήθελε να πει η αντισκιά; Ότι το κόσμημα βρισκόταν σε άλλη θέση. Επομένως, η αντισκιά έδωσε τη λύση στο πρόβλημα περιγράφοντας με τον καλύτερο τρόπο τα κοσμήματα που είχαν μετακινηθεί.

- Άλλο παράδειγμα: ''Είναι ο Ναζντάτ αυτός που μου έσκασε το λάστιχο στο πάρκινγκ, χθες τα μεσάνυχτα;"

Εδώ, έχουμε:

Ερωτών: 1ος οίκος

Ναζντάτ: 7ος

Αυτοκίνητο του ερωτώντος: 2ος οίκος

Καταστρώνουμε το χάρτη και βλέπουμε ότι η αντισκιά του κυβερνήτη του 7ου (ο Ναζντάτ) "πέφτει" στον 2ο οίκο του ερωτώντος, και μάλιστα σε σύνοδο με τον κυβερνήτη του αυτοκινήτου.

Σίγουρα είναι ο Ναζντάτ. Ο χάρτης αυτός μας λέει ότι μέσα στις σκιές της νύχτας, ο Ναζντάτ πήγε και δούλεψε με την ... αντισκιά του!

Ο μελετητής της ωριαίας αστρολογίας θα συναντήσει αρκετές περιπτώσεις όπου η απάντηση έρχεται από τις αντισκιές. Και με το δίκιο του, αναρωτιέται: Γιατί;

Η απάντηση θα του δοθεί, μόνον όταν θα έχει περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, και τα γεγονότα θα έχουν "τρέξει". Όταν οι καταστάσεις θα έχουν διαμορφωθεί εκ νέου και, πλέον, η υπόθεση έχει λήξει. Πράγματι, αν, έπειτα από καιρό, ο ερμηνευτής επανεξετάσει το χάρτη, σαν να τον κοιτάζει για πρώτη φορά, θα δει ότι υπήρχε δυνατότητα να πάρει απάντηση και από τους κύριους σημειοδότες κάτι, ωστόσο, τον εμπόδιζε και δεν μπορούσε να τη δει.

Έτσι είναι. Αποκλείεται να μη δοθεί απάντηση. Είναι πάντοτε εκεί, καταγεγραμμένη.

Υπάρχουν όμως και κάποιες δύσκολες περιπτώσεις, για ... να μας ταλαιπωρούν. Απλώς, πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο χάρτης "δε θέλει" να δώσει απάντηση την πρώτη φορά. Σίγουρα, έχει κάποιο λόγο για τον οποίο "κρύβει" πράγματα και παροτρύνει τον ερμηνευτή να προχωρήσει στη διερεύνηση των αντισκιών.

Παρατηρήσεις

  • Η σύνοδος και η αντίθεση της αντισκιάς μ' έναν πλανήτη είναι οι μοναδικές όψεις που λαμβάνονται υπόψη, και μάλιστα με την αυστηρή ανοχή της μιας μοίρας (1°).
  • Δεν "κουνάμε" την αντισκιά. Δεν είναι η αντισκιά που σχηματίζει την όψη προς τον σημειοδότη. Οι όψεις σχηματίζονται προς αυτήν, ποτέ το αντίθετο.
  • Εξετάζονται οι αντισκιές μόνο των επτά πλανητών, όχι του ωροσκόπου ή του Μεσουρανήματος.
  • Η χρήση των αντισκιών είναι πολύ χρήσιμη στους αρχαρίους που θέλουν να εξασκηθούν επισταμένως στο ευρύ πεδίο τής ύλης της Ωριαίας.
  • Στη γενέθλια αστρολογία, όταν οι προοδευμένοι πλανήτες σχηματίζουν σύνοδο με τις θέσεις των αντισκιών του γενέθλιου χάρτη, έχουμε σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα σαν να σχημάτιζαν σύνοδο με τους ίδιους τούς γενέθλιους πλανήτες.

* Βλ. Ωριαία Αστρολογία-Τα χαμένα κλειδιά, σελ. 174-176.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας

*Οι φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί με AI

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved