Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Τεχνικές ανάλυσης ωριαioυ χάρτη (μέρος 2ο)
Εντοπισμός των κατάλληλων σημειοδοτών
Στον ωριαίο χάρτη, η αναγνώριση των ενδεδειγμένων για το θέμα οίκων -και, συνεπώς, των κατάλληλων σημειοδοτών- αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, διότι, ανάλογα με το θέμα του χάρτη, κάθε οίκος έχει μια συγκεκριμένη σημασία, όπως και κάθε πλανήτης ή ζώδιο.
Στις περισσότερες ωριαίες ερωτήσεις, γνωρίζουμε ότι επιλέγουμε ως σημειοδότη τον κυβερνήτη του οίκου τον οποίο εξετάζουμε. Άλλες φορές, πάλι, εργαζόμαστε και με τον φυσικό σημειοδότη του θέματος- π.χ., τον Ερμή για τα έγγραφα, την Αφροδίτη για τα κοσμήματα, τον Ήλιο για τον χρυσό, κ.ο.κ. Το πότε και για ποιους λόγους θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε τους φυσικούς σημειοδότες είναι ζήτημα κοινής λογικής, σε συνάρτηση με την εμπειρία του ερμηνευτή
Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε τόσο προφανείς οι σημειοδότες σ' ένα χάρτη. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα, όπου επιβάλλεται να σκεφτούμε με διαφορετικό τρόπο, προκειμένου να αναγνωρίσουμε τους κατάλληλους σημειοδότες στις ερωτήσεις οι οποίες έχουν τεθεί:
1) Κινούμενοι στο χάρτη αυτού του παραδείγματος, ας υποθέσουμε ότι πρέπει να εξετάσουμε τον κυβερνήτη του 10ου οίκου, δηλαδή την Αφροδίτη, η οποία βρίσκεται όμως σε μια θέση όπου περνά εντελώς απαρατήρητη. Διότι ούτε όψεις σχηματίζει ούτε πληροί τις αστρολογικές προϋποθέσεις που θα της έδιναν τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο ζητούμενο της ερώτησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο γωνιακός Ήλιος, που μεσουρανεί και, επιπλέον, έχει όψη ιδιομοιρίας με τον ωροσκόπο, μπορεί να είναι τόσο σημαντικός, ώστε να πάρει τα ηνία από την "ανύπαρκτη" Αφροδίτη και να εκληφθεί ως ο κύριος σημειοδότης του 10ου οίκου.
2) Κυρία, παντρεμένη εδώ και πολλά χρόνια, έχει συνάψει ερωτική σχέση
μ' έναν νεαρό άντρα. Η ερώτησή της εστιάζει σε κάποια σχέδια που έχουν ΟΙ δυο τους για το μέλλον. Αφού ο φίλος της έχει αναφερθεί στην ερώτηση, εξ ορισμού τον αντιπροσωπεύει ο 7ος οίκος. Άρα, επικεντρωνόμαστε στον άξονα 1ου-7ου οίκου.
1ος οίκος = η ερωτούσα
7ος οίκος= ο νεαρός φίλος της
Αυτούς τους δύο αφορά η ερώτηση.
Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα εστιάσουμε στην ανάλυση του χάρτη, ούτε στην απάντηση που δόθηκε τελικά. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να επισημανθούν οι σωστοί σημειοδότες.
Η γυναίκα η οποία ρωτά κυβερνάται από τον 1ο οίκο και τον κυβερνήτη του, που είναι ο Δίας. Ο νεαρός με τον οποίο έχει δεσμό εκπροσωπείται από τον 7ο οίκο και τον κυβερνήτη του, τον Ερμή. Ο Ερμής είναι τοποθετημένος στον 5ο οίκο της ερωτούσας, που συμβολίζει τις χαρές και τις απολαύσεις.
Ως εδώ, όλα καλά. Αλλά, εάν θέλουμε να αναζητήσουμε στο χάρτη τον σύζυγό της, πώς θα τον αναγνωρίσουμε;
Παρατηρούμε ότι στον 7ο οίκο της είναι τοποθετημένος ο Κρόνος.
Ποιος είναι, λοιπόν, το "εμπόδιο" για την υλοποίηση των σχεδίων της; Μα, βέβαια, ο Κρόνος. Δηλαδή, ο άντρας της!
3) Είναι δυόμισι το πρωί. Κάποιος εργάζεται στον υπολογιστή του, όταν ξαφνικά κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Έπειτα από μισή ώρα, εκνευρισμένος και απογοητευμένος, αφού δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει τη δουλειά του, διατυπώνει την ερώτηση: "Μα πότε, επιτέλους, θα έρθει πάλι το ηλεκτρικό ρεύμα;"
Ας δούμε ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να σκεφτούμε, έτσι ώστε να εντοπίσουμε τους σωστούς σημειοδότες σε μια τέτοια ερώτηση.
Ποια ουράνια σώματα αποκαλούμε Φώτα στην αστρολογία; Τον Ήλιο και τη Σελήνη.
Ήλιος = το ημερήσιο φως
Σελήνη = το νυχτερινό φως
Τα παλαιότερα χρόνια, το νυχτερινό φως της Σελήνης ενισχυόταν από κεριά, δάδες, λάμπες πετρελαίου κ.λπ. Στην εποχή μας, όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα. Συνεπώς, στην ωριαία ερώτηση που μας απασχολεί, το ηλεκτρικό ρεύμα σημειοδοτείται από τη Σελήνη.
4) "Θα είμαι εγώ αυτός που θα πάρει τη δουλειά;"
Ο ερωτών εκπροσωπείται από τον 1ο οίκο, ενώ η εταιρεία στην οποία θέλει να προσληφθεί, από τον 10ο οίκο.
Εδώ, οι δύο σημειοδότες, του 1ου ( ο ερωτών = Κρόνος) και του 10ου οίκου (η εταιρεία = Άρης), δεν έχουν όψη. Και όμως, τον προσέλαβαν. Πώς φαίνεται αυτό με αστρολογικούς όρους;
Ο ερωτών εκπροσωπείται από τον 1ο οίκο, ενώ η εταιρεία στην οποία θέλει να προσληφθεί, από τον 10ο οίκο.
Εδώ, οι δύο σημειοδότες, του 1ου (ο ερωτών = Κρόνος) και του 10ου οίκου (η εταιρεία = Άρης), δεν έχουν όψη. Και όμως, τον προσέλαβαν. Πώς φαίνεται αυτό με αστρολογικούς όρους;
Στη συγκεκριμένη ερώτηση, η απάντηση έρχεται από τα δύο Φώτα, που πρωταγωνιστούν στο χάρτη. Παρατηρούμε ότι τόσο ο Ήλιος όσο και η Σελήνη βρίσκονται πάνω από τον ορίζοντα, με τη Σελήνη γωνιακή, τοποθετημένη στον 1ο οίκο του ερωτώντας, και τον Ήλιο στον 10ο οίκο, της εργασίας που επιθυμεί να αναλάβει. Επομένως, αυτοί είναι οι δύο πλανήτες τούς οποίους θα εκλάβουμε ως κύριους σημειοδότες, και θα βοηθήσουν να δοθεί απάντηση στην υπόθεση του χάρτη.
Επιπλέον, η Σελήνη στις 8° του Αιγόκερω έχει σύνοδο ιδιομοιρίας με τον ωροσκόπο και συγκλίνει σε αύξουσα όψη εξαγώνου με τον Ήλιο, στις 14° του Σκορπιού, ο οποίος βρίσκεται μάλιστα τοποθετημένος στον 10ο οίκο.
Όλες, πολύ δυνατές ενδείξεις για την πραγματοποίηση του ζητούμενου.
5) Στο χάρτη που ακολουθεί, η ερώτηση που διατυπώθηκε δε μας ενδιαφέρει καθόλου. Πληροφοριακά μόνον αναφέρεται ότι το θέμα αφορά στον 5ο οίκο.
Βλέπουμε ότι η ακμή του 5ου οίκου είναι στις 28°m. Άρα, έχουμε 2 μοίρες που κυβερνώνται από τον Άρη. Εμπεριεχόμενο στον 5ο οίκο είναι ολόκληρο το ζώδιο του Τοξότη (30°), το οποίο κυβερνάται από τον Δία.
Κατά συνέπεια, ο Δίας, που είναι τοποθετημένος στον 5ο οίκο, στο δικό του ζώδιο, τον Τοξότη, καθίσταται παντοδύναμος.
Σε αυτή την περίπτωση, ποιον θα εκλάβουμε ως κύριο σημειοδότη του 5ου οίκου;
Μα, φυσικά, τον πανίσχυρο Δία.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ
*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας
*Οι φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί με AI