Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Οι ουράνιοι τόποι

Οι δώδεκα τόποι-οίκοι

Δέσποινα Γιαννακοπούλου
Τα μυστικά της Ωριαίας Αστρολογίας: Οι ουράνιοι τόποι

Ο διαχωρισμός ενός αστρολογικού χάρτη σε δώδεκα οίκους είναι μεγίστης σημασίας. Η αναγκαιότητα αυτής της διαδικασίας γίνεται ολοφάνερη όταν διαπιστώνουμε την πληθώρα των παρανοήσεων που δημιουργούνται κατά την ερμηνεία των χαρτών, οι οποίες οφείλονται κυρίως στις εσφαλμένες αντιλήψεις περί της φιλοσοφίας των οίκων. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να θίξουμε, εδώ, ορισμένα βασικά θέματα που αφορούν στους δώδεκα οίκους, καθώς και τη βαθύτερη σημασία τους, η οποία μας έχει κληροδοτηθεί από τα πανάρχαια χρόνια και ισχύει μέχρι σήμερα.

Ας ξεκινήσουμε από το διαχωρισμό του αστρολογικού χάρτη σε τέσσερα τεταρτημόρια, ο οποίος -αν και γνωστός- έχει αφομοιωθεί με λανθασμένο τρόπο από τους περισσότερους μελετητές. Το σχήμα που ακολουθεί θα μας βοηθήσει να επαναφέρουμε στη μνήμη μας την κατανομή και τις ιδιότητες αυτών των τεσσάρων περιοχών.

ouranioi-topoi-1.jpg

Στο σχήμα παρατηρούμε ότι η κατεύθυνση προς την οποία κινούνται τα τεταρτημόρια -και συνεπώς οι εμπεριεχόμενοι οίκοι- είναι από ανατολάς προς δυσμάς, και όχι αντίστροφα, όπως εσφαλμένα πιστεύουν πολλοί.

Άρα, οι οίκοι ξεκινούν από την ανατολή (1ος) και κινούνται προς τη δύση (7ος), αφού πρώτα μεσουρανήσουν ( 10ος). Έχουμε, δηλαδή, μια διαδοχική ανατολή των οίκων από τον ωροσκόπο προς το Μεσουράνημα, η οποία ακολουθεί τη φορά των δεικτών του ρολογιού (1ος, 12ος, 11ος, 10ος, 9ος κ.λπ.)*. Σήμερα, κάποιοι συνηθίζουν να υπολογίζουν τους οίκους εντελώς αντίστροφα (1ος, 2ος, 3ος, 4ος, 5ος κ.λπ.), συγχέοντας την κίνηση των οίκων με τη φορά των ζωδίων, αν και στο σχήμα των τεταρτημορίων φαίνεται καθαρά η κατεύθυνσή τους, καθώς μετακινούνται κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Την εποχή του Δωρόθεου της Σιδώνας, ένα ζώδιο (30°) αντιστοιχούσε σ' έναν ολόκληρο οίκο. Επομένως, αν ο ωροσκόπος ήταν στο Σκορπιό, ολόκληρο το ζώδιο του Σκορπιού αποτελούσε τον 1ο οίκο, το ζώδιο του Τοξότη τον 2ο, το ζώδιο του Αιγόκερω τον 3ο, κ.ο.κ. Η μοίρα (°) του ζωδίου στην οποία "έπεφτε" ο ωροσκόπος δεν είχε καμία σημασία.

Αυτό το σύστημα ταύτισης οίκου-ζωδίου (whole sίgn houses) λειτουργούσε διαφορετικά από το σημερινό σύστημα των ίσων οίκων (equa/ houses), σύμφωνα με το οποίο στην ακμή κάθε οίκου επαναλαμβάνεται η μοίρα (°) του ωροσκόπου.

Τα τελευταία χρόνια, επιχειρείται από ορισμένους "να δουλευτούν" οι ωριαίοι χάρτες με τη μέθοδο της ταύτισης οίκου-ζωδίου, αλλά, προς το παρόν, οι προσπάθειές τους δεν έχουν αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς. Τα πρώτα συμπεράσματα διερευνώνται ακόμα, και ίσως είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε οριστικές εκτιμήσεις. Δεν επικρατεί, πάντως, αισιοδοξία για το μέλλον της συγκεκριμένης μεθόδου στους ωριαίους χάρτες.

Όπως παρατηρούμε στην απεικόνιση της επόμενης σελίδας, οι έννοιες τις οποίες αντιπροσωπεύουν οι δώδεκα τόποι-οίκοι δεν έχουν αλλάξει πολύ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους φυσικούς σημειοδότες των οίκων.

Η χαλδαϊκή σειρά διακυβέρνησης των οίκων από τους επτά παραδοσιακούς πλανήτες (Κρόνος, Δίας, Άρης, Ήλιος, Αφροδίτη, Ερμής, Σελήνη) δεν είναι διόλου τυχαία. Στηρίζεται στα αρχαία ερμητικά κείμενα και παραπέμπει στην ελληνική αστρολογική σκέψη, που όριζε τον Κρόνο "φύλακα των Πυλών". Ο Κρόνος είναι ο κυβερνήτης των ορίων και των συνόρων. Συμβολίζει επίσης τις εισόδους και τις εξόδους σε οποιονδήποτε χώρο. Έτσι, ο Κρόνος κυβερνά την είσοδο στη ζωή (1ος), αλλά και την έξοδο από αυτήν (8ος). Κατά συνέπεια, είναι ο φυσικός σημειοδότης του 8ου οίκου και θεωρείται, παραδοσιακά, ο πλανήτης του θανάτου.

ouranioi-topoi-2.jpg

Η αντιστοιχία οίκου-ζωδίου -ότι ο 1ος οίκος αντιστοιχεί στον Κριό, ο 2ος στον Ταύρο, ο 3ος στους Διδύμους, κ.λπ.- δεν υπήρχε στην αστρολογία των ελληνιστικών χρόνων, ούτε εφαρμόζεται σήμερα στην Ωριαία και την αστρολογία επιλογής. Η μόνη περίπτωση όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είναι σε ερωτήσεις ιατρικής φύσεως, όπου, ως γνωστόν, σε κάθε οίκο (όπως και σε κάθε ζώδιο) αναλογεί κάποιο μέρος του σώματος. Επομένως, στην ερώτηση: "Θα μπορέσω να αποφύγω την επέμβαση στο στομάχι μου;", αν δούμε έναν Άρη στην ακμή του 4ου οίκου, η απάντηση είναι: "Όχι, δε θα την αποφύγεις". Μόνον εδώ, δηλαδή στην ιατρική αστρολογία, εφαρμόζεται αυτή η αντιστοιχία οίκου-ζωδίου, όσον αφορά στη διακυβέρνηση των μερών του σώματος.

* Αστρολογική Ωδή, σελ. 242-246.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΩΡΙΑΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

*Απαγορεύεται η χρήση, αναδημοσίευση ή αντιγραφή πινάκων, καθώς υπόκεινται στον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας

*Οι φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί με AI

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved