Ο σωστός χρονικός και τοπικός προσδιορισμός σε έναν ωριαίο χάρτη

Πώς θα προσδιοριστεί το "πότε" και το "πού";

Ο σωστός χρονικός και τοπικός προσδιορισμός σε έναν ωριαίο χάρτη

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί όλοι οι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει σωστά το όποιο αποτέλεσμα σε ένα χάρτη ωραίας ερώτησης, είτε αρνητικό είτε θετικό. Αυτό όμως που δεν αναφέρθηκε ακόμα είναι το πώς θα προσδιοριστεί σωστά ο τόπος και ο χρόνος, εφ’ όσον βέβαια ζητηθεί. Πότε και πού; Αν υποτεθεί ότι ένας ωριαίος χάρτης χειρίζεται ένας θέμα αγνοούμενου προσώπου ή φυγάδα και εφ' όσον έχει εκτιμηθεί ότι αυτός βρίσκεται εν ζωή, η επόμενη εύλογη ερώτηση είναι πού βρίσκεται ο αγνοούμενος και σε πόσο χρονικό διάστημα θα βρεθεί. Για την επίτευξη αυτού του προσδιορισμού υπάρχουν κανόνες και πίνακες με την σωστή χρήση των οποίων διευκολύνεται πολύ ο καθορισμός του τόπου και του χρόνου.

Χρονικός προσδιορισμός

ΠΟΤΕ;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υπολογίσει κάποιος τον ακριβή χρόνο που θα λάβει χώρα το ζητούμενο γεγονός μέσα στο χάρτη. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνότερα στην ωριαία αστρολογία είναι η μέτρηση των μοιρών μεταξύ των σημειοδοτών που σχετίζονται με την υπόθεση. Ποιες, όμως, μονάδες χρόνου θα χρησιμοποιηθούν και πως;

Αυτό εξαρτάται κυρίως από τρεις παράγοντες:

α) Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να εξεταστεί σοβαρά η φύση της ερώτησης. Για παράδειγμα στην ερώτηση “θα ξαναδώ τον γείτονα μου που έχει μεταναστεύσει εδώ και χρόνια στην Αμερική’’;, είναι πιο λογικό η μονάδα μέτρησης του χρόνου που θα επιλέξει να είναι το έτος και όχι τα λεπτά, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο αξιόπιστα.

β) Οι οίκοι στους οποίους είναι τοποθετημένοι οι σημειοδότες υποδεικνύουν ποια είναι η καταλληλότερη μονάδα μέτρησης του χρόνου. Κατά κανόνα οι γωνιακοι οίκοι είναι αυτοί που επιταχύνουν τα αποτελέσματα ενώ οι διάδοχοι και οι κατιόντες τα καθυστερούν.

Ο γενικός κανόνας που αφορά στους οίκους έχει και εξαιρέσεις, τις οποίες πολλοί σύγχρονοι αστρολόγοι παραβλέπουν η αγνοούν, αλλά ο συγγραφέας του C.A. γνώριζε πολύ καλά και τις κατέγραψε. Για παράδειγμα, στις σελίδες 171-172, ο συγγραφέας αναφέρει ότι οι κατιόντες οίκοι υποδεικνύουν σύντομο χρόνο, δηλαδή οι μέρες, οι διάδοχοι εβδομάδες και οι γωνιακοί μήνες. Επιπλέον σε ερωτήσεις σχετικές με την μακροβιότητα, τονίζει σαφώς ότι οι γωνιακοί οίκοι δεν δείχνουν θάνατο σε σύντομο χρονικό διάστημα (σελ. 410). Φαίνεται λοιπόν, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι γωνιακοί σημειοδότες δηλώνουν ότι η κατάσταση θα διατηρηθεί μάλλον σταθερή παρά θα επισπευσθεί. Με το ίδιο σκεπτικό στη σελίδα 461 του C.A., αναφέρεται ότι ένας κρατούμενος θα απελευθερωθεί, όταν ο σημειοδότης του βρίσκεται σε γωνιακό οίκο, οπότε ο κρατούμενος παραμένει στη φυλακή και έτσι η παρούσα κατάστασή του διατηρείται και δεν αλλάζει άμεσα.

γ) Τα ζώδια στα οποία θα βρεθούν τοποθετημένοι οι σημειοδότες, υποδεικνύουν επίσης τον τρόπο μέτρησης του χρόνου. Ο κανόνας αυτός στον οποίο δεν έχουν βρεθεί ακόμα εξαιρέσεις είναι συνοπτικά ο εξής:

Παρορμητικά ζώδια: η συντομότερη μονάδα χρόνου (μέρες)

Μεταβλητά ζώδια: η ενδιάμεση μονάδα μέτρησης χρόνου (εβδομάδες)

Σταθερά ζώδια: η μεγαλύτερη μονάδα μέτρησης χρόνου (μήνες)

Για να υπολογιστεί ο ακριβής χρόνος με την ανωτέρα μέθοδο υπάρχουν στην βιβλιογραφία πίνακες που μας δίνουν την εκτίμηση του χρόνου, ανάλογα με το αν οι σημειοδότες βρίσκονται σε γωνιακούς, διαδόχους η κατιόντες οίκους καθώς και σε παρορμητικά, μεταβλητά η σταθερά ζώδια.

Ο παρακάτω πίνακας βοηθάει πολύ στον υπολογισμό του παράγοντα “χρόνος”.

pote kai pou1

Εφαρμόζοντας ωστόσο αυτήν την μέθοδο διαπιστώνουμε ότι συχνά είναι απαραίτητο να γίνουν διάφοροι συνδυασμοί επειδή, λόγου χάρη, ο ένας σημειοδότης μπορεί να βρίσκεται σε γωνιακό οίκο και παρορμητικό ζώδιο και ο άλλος σε κατιόντα οίκο και μεταβλητό ζώδιο. Για παράδειγμα, σε περίπτωση μίας σχέσης, άν ο σημειοδότης του πρώτου οίκου χρειάζεται 4° για να σχηματίσει τρίγωνο ακριβείας με τον σημειοδότη του 7ου τότε θα υπολογιστούν 4 μήνες για την επίτευξη του θέματος, όταν αμφότεροι οι σημειοδότες βρίσκονται σε διαδόχους οίκους και μεταβλητά ζώδια.

Ένας σχετικός πίνακας υπάρχει και στο Astrologer's Guide (κανόνας 71, σελ. 25.)

Η ανωτέρω μέθοδος μπορεί να είναι αυτή που κατά κύριο λόγο εφαρμόζεται σημέρα, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, αφού το θέμα του χρονικού προσδιορισμού έχει καταστεί το πλέον δύσκολο και περίπλοκο.

  • Ένας αξιόπιστος τρόπος προσδιορισμού του χρόνου είναι και ο ακόλουθος, ο οποίος αφορά στη Σελήνη και στην πράξη έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα:

Όταν η Σελήνη βρίσκεται σε:

pote kai pou2

* Ο συνδιασμός αυτός, γενικότερα, μας δίνει το συντομότερο χρόνο.

  • Μια άλλη μέθοδος που ακολουθείται για το χρονικό προσδιορισμό είναι να ανοίξει κάποιος τις αστρολογικές εφημερίδες και να δει πότε ακριβώς πραγματοποιείται η ακριβής όψη μεταξύ των σημειοδοτών πλανητών, π.χ. Ερμής στις 10° Σκορπιού σε τρίγωνο με τον Δία στις 14° Ιχθύων. Στις εφημερίδες θα δούμε πότε θα γίνει το τρίγωνο ακριβείας και αυτή θα είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα συμβεί το γεγονός.
  • Η ταχύτητα των σημειοδοτών πλανητών είναι, επίσης, ένας παράγοντας που θα βοηθήσε στην εκτίμηση του χρόνου. Αν βρεθεί να έχουν την ταχύτητα πάνω απο τη μέση ημερήσια, τα αποτελέσματα έρχονται πιο γρήγορα - και αντιστρόφως (C.A., βιβλίο 2ο, σελ. 183). Επίσης, ένας κανόνας που λειτουργεί πάντοτε και καλό θα είναι να τον θυμάται κανείς, είναι η αμοιβαία υποδοχή, που πραγματοποιείται με τον ένα σημειοδότη ορθόδρομο και τον άλλον ανάδρομο, η οποία φέρνει γρήγορα και απρόβλεπτα γεγονότα, τη στιγμή που κανείς δεν τα περιμένει. Ο Δωρόθεος της Σιδώνας στο πέμπτο βιβλίο του Carmen Astrologicum το οποίο είναι αφιερωμένο στην ωριαία αστρολογία, χρησιμοποιεί τις παραλίες για να προσδιορίσει χρονικά την ανεύρεση ενός αγνοούμενου η ενός φυγάδα.

Χρονικός περιορισμός

Υπάρχει περίπτωση να έχει τεθεί εξαρχής χρονικός περιορισμός* στην ερώτηση. Για παράδειγμα, "Θα βρω δουλειά στους επόμενους τρεις μήνες;" Στην περίπτωση αυτή, το χρονικό διάστημα των τριών μηνών αντιπροσω­πεύεται από τον αριθμό των μοιρών, ο οποίος προκύπτει μετρώντας από τη συγκεκριμενή μοίρα του ζωδίου που βρίσκεται η Σελήνη μέχρι την 30ή μοίρα του ιδίου ζωδίου. Η κίνηση και οι όψεις της Σελήνης μέχρι να φθάσει στην 30ή μοίρα, δείχνουν τα μελλοντικά γεγο­νότα, τα σχετικά με την ερώτηση, που θα συμβούν στο διάστημα των τριών επόμενων μηνών. Όταν η Σελήνη αλλάζει ζώδιο, αλλάζουν και οι κατα­στάσεις που αναφέρονται στην υπόθεση του χάρτη.

Μετά την πάροδο του διαστήματος που θέτει ο χρονικός περιορισμός, ο χάρτης είναι πλέον ανενεργός και έτσι ο ενδιαφερόμενος πρέπει να θέσει καινούργια ερώτηση - εφόσον εξακολουθεί να τον απασχολεί το ίδιο θέμα.

* Κάτι που έχει παρατηρηθεί και αξίζει να αναφερθεί εδώ είναι το εξής: Όταν υποβληθεί μια ερώτηση με χρονικό περιορισμό, -είτε η απάντηση είναι θετική είτε αρνητική- σημαίνει ότι ο ερωτών θα βρίσκεται σίγουρα εν ζωή κατά το χρονικό διάστημα που καλύπτει η ερώτηση, προκειμένου να βιώσει την απάντηση του ωριαίου χάρτη. Όταν όμως βρεθεί ο κυβερνήτης του ερωτώντος στον 8ο οίκο του θανάτου, αυτό θα μπορούσε να υπαινίσσεται τον ενδεχό­μενο θάνατό του προτού ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει τεθεί η ερώτηση.

Διελεύσεις από έναν ωριαίο χάρτη

Ένας εύκολος και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για το χρονικό προσδιορισμό της επίτευξης του ζητούμενου είναι η παρακολούθηση των διελεύσεων από τον ωριαίο χάρτη. Για παράδειγμα, ο χάρτης γεγονότος που καταστρώνεται για τη στιγμή της ανεύρεσης ενός χαμένου αντικειμένου, ενός αγνοούμενου κ.λπ., σε συνδυασμό με τον ωριαίο χάρτη, εκπλήσσει με την αποτελεσματικότητά του στο θέμα του χρονικού προσδιορισμού

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΩΡΙΑΙΑ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙΑ

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved