Stephen King – Ο Μίδας των best seller σε νέες περιπέτειες
από την Κατερίνα Σαλωνίκη
Ο Stephen King ελπίζει όπως δηλώνει, να «εξοργίσει μερικούς ανθρώπους λίγο παραπάνω» ξεκινώντας ένα πρωινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα με αριστερές ιδέες, απέναντι στα προγράμματα συντηρητικών παραγωγών με συντηρητικές απόψεις, που κατακλύζουν το Αμερικάνικο ραδιόφωνο. Τίτλος της εκπομπής «The Pulse Morning Show» και ημέρα έναρξης η 12η Σεπτεμβρίου. Η μετάδοσή της θα γίνεται καθημερινά από τους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς που ανήκουν στον King και μέσω του διαδικτύου.
Την εκπομπή θα παρουσιάζει μαζί με την Pat LaMarche υποψήφια το 2004 με το Κόμμα των Πρασίνων και τον Dean Kukson πρώην ρεπόρτερ.
Αναφερόμενος στις αριστερές του κατευθύνσεις και θεωρώντας ανάγκη να τις επικοινωνήσει, προσθέτει με το γνωστό καυστικό του ύφος: «Θέλουμε να ενοχλούμε που και που ορισμένους, να εξοργίσουμε μερικούς ανθρώπους λίγο παραπάνω. Υπάρχουν μερικοί που αξίζει να τους βάζεις στη θέση τους από καιρού εις καιρόν».
Ο Stephen King θεωρείται από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στον κόσμο, με πωλήσεις που σχηματίζουν 8ψήφιο νούμερο, που ανέρχεται στα 40.000.000 αντίτυπα!
Ο δρόμος όμως για την επιτυχία υπήρξε Γολγοθάς αφού μετά από μια δύσκολη παιδική ηλικία, έγραψε αρκετά μυθιστορήματα, (από τα επτά του κιόλας χρόνια), τα οποία δεν είχαν γίνει αποδεκτά από τους εκδότες. Έτσι επινόησε το ψευδώνυμο Richard Bachman με το οποίο και δημοσιεύτηκαν, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1985 που ο Bachman θα ...πεθάνει ξαφνικά από μια σπάνια και ανίατη ασθένεια, από «κακοήθη όγκο του... ψευδωνύμου», όπως θα την χαρακτηρίσει ο ίδιος με το αυτοσαρκαστικό του χιούμορ.
Παρόλο που κατατάσσεται στους συγγραφείς του τρόμου -και ίσως σαν ο σημαντικότερος της εποχής μας- ο King έχει γράψει και άλλα λογοτεχνήματα όπως το «Στάσου δίπλα μου», «Η Ρίτα Χέιγουορθ στις φυλακές Σαοσάνκ», «Ντολόρες Κλέμπορν (1993) κ.ά.
Τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο από μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Stanley Kubrick, Brian De Palma, David Cronenberg, Frank Darabont και πολλούς άλλους που σκηνοθέτησαν έργα του όπως το «Κάρι», «Το κοράκι», το «Κριστίν» και το «Μίζερι».
Ευρέως γνωστό τον έκανε το μυθιστόρημά του «Κάρι» που έγραψε σε ένα ενοικιασμένο τροχόσπιτο, θεωρώντας το άσχημο και πετώντας τα χειρόγραφα στα σκουπίδια. Ανασύροντάς το η γυναίκα του τον προέτρεψε να το ολοκληρώσει και ο εκδοτικός οίκος Doubleday δέχτηκε την ιστορία. Λίγο αργότερα η New American Library απέκτησε τα δικαιώματα βιβλίου τσέπης για το ποσό-ρεκόρ των 400.000 δολαρίων. Ακολούθησε η τεράστια επιτυχία στην μεγάλη οθόνη και έπειτα στη ζωή του King. Τότε εγκατέλειψε και το επάγγελμα του καθηγητή και αφοσιώθηκε στη συγγραφή.
Σίγουρα πρόκειται για ένα περίεργο μίγμα ανθρώπου που η ουσία του δεν αποκρυπτογραφείται εύκολα, με μια τεράστια ποικιλία συναισθηματικών και διανοητικών εναλλαγών.
Παρθένος με ωροσκόπο Καρκίνο και Σελήνη στον Τοξότη, είναι τα τρία κύρια μέρη που συνθέτουν το παζλ των εντυπωσιακών κομματιών, που τοποθετεί υπνωτιστικά και επιδέξια.
Οι τρομακτικές αφηγήσεις μέσα στα μυθιστορήματά του πηγάζουν από τον Δία στον Σκορπιό και από το δίδυμο Κρόνου-Πλούτωνα στον Λέοντα. Ο κυβερνήτης του μεσουρανήματος, ο Άρης στον 12ο οίκο, φέρνει τους εφιάλτες στο προσκήνιο και πλέκει περιθωριακές ή οριακές καταστάσεις και χαρακτήρες, αφήνοντας το αγωνιώδες μυστήριο να συνεπάρει τον αναγνώστη και το θεατή.
Ο Πλούτωνας στον 1ο οίκο στο Λέοντα και σε σύνοδο με τον Κρόνο δίνει έμφαση στις ψυχικές ικανότητες των ηρώων, με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο σε πολλά από τα γραπτά του. Το τρίγωνο αυτής της συνόδου με τη Σελήνη, αξιοποιεί τις μυστηριακές του προβολές με τον καλύτερο τρόπο, αν λάβουμε υπ’ όψιν πως η Σελήνη είναι οικοθετημένη στον 5ο οίκο, που κυβερνά ο Πλούτωνας και ο Πλούτωνας οικοθετημένος στον 1ο οίκο που κυβερνά η Σελήνη. Η αμοιβαιότητα αυτή προκαλεί έντονα συναισθήματα, που λειτουργούν ακριβώς όπως τα συγκοινωνούντα δοχεία.
Η αστείρευτη φαντασία του γίνεται μια σταδιακή μυθοπλασία με εξαιρετικές λεπτομέρειες, που την κάνουν ισχυρά πιστευτή, όπως συμβαίνει συχνά με τους Παρθένους δημιουργούς.
Μάλιστα, ο κυβερνήτης του μεσουρανήματος Άρης από τον 12ο οίκο, σχηματίζει εξάγωνο με τον Ήλιο και τρίγωνο με το Δία, κρατώντας ανοιχτή τη βεντάλια του πρωτοποριακού του πνεύματος μπροστά στις κομμένες ανάσες των άλλων.
Ο κυβερνήτης του ζωδίου του Ερμής και κυβερνήτης και των 3ου και 12ου οίκου, σε σύνοδο με τον Ποσειδώνα, τον ωθεί σε κάθε είδους επινοήσεις ιδιαίτερα τις μεταφυσικές, ενώ το εξάγωνο με τη Σελήνη τις μετατρέπει σε καλοδουλεμένες και μαγνητικές ιστορίες, που σιγά σιγά βουλιάζεις μέσα τους.
Άλλωστε έβρισκε γουστόζικο για κάποιο χρονικό διάστημα να είναι κάποιος άλλος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Bachman, γεγονός που επανέλαβε άλλη μια φορά με το ψευδώνυμο John Swithen.
Όμως ο King ξετυλίγει στο έπακρον το κουβάρι των όψεων ασχολούμενος και με τη μουσική με τη σύνοδο του Ερμή - Ποσειδώνα, αλλά και με τη σύνοδο Αφροδίτης – Ποσειδώνα. Το 1992 δημιουργήθηκε το συγκρότημα Rock# Bottom Remainders, το οποίο αποτελείται από συγγραφείς, δίνοντας εκατοντάδες συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο King παίζει κιθάρα και τραγουδά όποτε μπορεί να συμμετέχει.
Στην Ποσειδώνια επίδραση όμως οφείλει και τον αλκοολισμό και την εξάρτηση από ουσίες που είχε για πολλά χρόνια και που ξεπέρασε με τη βοήθεια της γυναίκας του.
Το τετράγωνο Ήλιου – Ουρανού επηρεάζοντας τον άξονα 3ου- 9ου εκτός από τον επαναστατικό χαρακτήρα και την πολιτική χροιά που επίσης διακρίνουν τα μυθιστορήματά του, τον έφερε μπροστά σε ένα σοβαρό ατύχημα στο οποίο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ενός περίπατου από ένα μικρό λεωφορείο. Στην ανάρρωσή του μετά από 3 εβδομάδες νοσηλείας έγραψε το μυθιστόρημα «Ονειροπαγίδα».
Ο King με τη σύνθετη και την ιδιαίτερα διεισδυτική προσωπικότητά του, είναι και ένας οξύτατος αναλυτής, που έχει σκοπό με τη νέα του αυτή κίνηση, να αναταράξει τα βαλτώδη νερά της αμερικανικής πραγματικότητας.