Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι – Κοιτώντας στο Θεό, μέσα από τα ανθρώπινα πάθη
από την Κατερίνα Σαλωνίκη
Σαν σήμερα 11/11/1821 στις 9.45 το πρωί στη Μόσχα, γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της παγκόσμιας ιστορίας, ο Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky.
Αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, πέρα όμως από τα τετριμμένα, διασχίζοντας το βάθος της σκέψης και το νόημα αυτής.
Έζησε την εξαθλίωση των φτωχών και τον γενικότερο πόνο, τα αφουγκράστηκε και τα μετέφερε εικονοπλαστικά στα μυθιστορήματά του.
Αγωνιστής και επαναστάτης απέναντι στην κοινωνία και πολέμιος της πολιτικής του Τσάρου Νικολάου του Α'. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία και καταδικάστηκε σε 4ετή φυλάκιση όπου υπέστη τρομερά βασανιστήρια και εξευτελισμούς.
Παράλληλα σαν βαθιά θρήσκος που υπήρξε, στα χρόνια της φυλακής και της εξορίας, αντλούσε δύναμη από μια Καινή Διαθήκη που είχε μαζί του.
Η ζωή του ήταν πολύ δύσκολη και ο ίδιος ταλαιπωρήθηκε συναισθηματικά από διάφορους αδιέξοδους έρωτες, από έναν πρώτο γάμο με την Maria Dmitrievna Isavena που γνώρισε στην εξορία του στη Σιβηρία, χάνοντάς την αργότερα από την ασθένειά της και πέφτοντας σε κατάθλιψη.
Αργότερα, ήρθε μια θυελλώδης σχέση με την Apollinaria Suslova που τον τσάκισε η απόρριψη, αλλά σύντομα γνώρισε την δεύτερη γυναίκα του Anna Grigorevna Snitkina με την οποία έζησε ευτυχισμένος ως το τέλος.
Η οικονομική καταστροφή με την απαγόρευση της έκδοσης ενός περιοδικού που εξέδιδε, στοίχισε πολύ στην ψυχολογία του.
Η οικογενειακή του ταλαιπωρία ήταν κι αυτή μια κόλαση, με έναν αλκοολικό πατέρα που έχασε σχετικά νωρίς, μια μητέρα που διατηρούσε μια πολύ στενή και τρυφερή σχέση χάνοντάς την νωρίς από φυματίωση και εξυψώνοντάς την ως ενσάρκωση του ηθικού κάλλους και αγαθού», αλλά και τον μικρότερο γιο του που έχασε από επιληψία.
Η δική του υγεία ήταν κι αυτή κάκιστη υποφέροντας και ο ίδιος από επιληψία, κατάθλιψη και από ασθένειες των πνευμόνων, οι οποίοι αιμορραγώντας τον οδήγησαν και στο θάνατο σε ηλικία 60 ετών.
Επίσης δεν ξεπέρασε ποτέ το πάθος του για τα τυχερά παιχνίδια.
Πίστευε ότι ο λογοτέχνης πρέπει να λαμβάνει θέση και να την καταθέτει δημόσια.
Άνθρωπος πληθωρικός, που έφτανε στο ξεχείλισμα των επιθυμιών του, βαθιά σκεπτόμενος, αλλά και βαθιά αντιφατικός.
Οι ήρωες των έργων του δεν ήταν τίποτα άλλο από αναμεταδότες των προσωπικών του απόψεων, όπως στους Αδερφούς Καραμαζώφ, Έγκλημα και Τιμωρία, Ο Ηλίθιος, Οι δαιμονισμένοι.
Υπήρχαν όμως και έργα όπως το «Υπόγειο» που η επινόηση άγγιζε τα όρια του μεταφυσικού, λέγοντας τη φράση «To think is a disease».
Ο Ντοστογιέφσκι ήταν αρκετά σοφός ώστε να γνωρίζει πως η κατάχρηση της σκέψης χωρίς να συνοδεύεται από κάτι πρακτικό, μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία και αδιέξοδο ολόκληρη τη ζωή.
Σκορπιός με ωροσκόπο Τοξότη και Σελήνη στους Διδύμους
Στο ωροσκόπιό του ο Πλούτωνας στην 28η μοίρα των Ιχθύων κυβερνήτης του 12ου οίκου, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δείχνοντας να κατέχει έναν ισχυρό ρόλο, εφόσον συνδέεται με την κληρονομικότητα που υπήρξε έντονη σε αυτόν και στη μητέρα του στο θέμα των πνευμονικών παθήσεων (Σελήνη στους Διδύμους), όπως και στο θέμα της επιληψίας από την οποία έπασχαν ο πατέρας και ο γιος του.
Ο Carter αναφέρει την 28η μοίρα των μεταβλητών ζωδίων ως κρίσιμη για την επιληψία.
Επίσης αναφέρει την αντίθεση Σελήνης – Ερμή όπου στο ωροσκόπιό του η Σελήνη είναι γωνιακή από τον 6ο οίκο (ακμή 7ου) και ο Ερμής (νευρικό σύστημα) ανάδρομος στον 12ο οίκο σε σύνοδο με τον ωροσκόπο (εγκέφαλος).
Η Αφροδίτη κυβερνήτης του 6ου οίκου σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα (κυβερνήτη 12ου) δείχνει την βεβαρημένη υγεία, ενώ ταυτόχρονα είναι σε σύνοδο με Ουρανό και Ποσειδώνα στον 1ο οίκο. Αυτός ο σχηματισμός σχετίζεται και με το θάνατο της πρώτης του γυναίκας.
Ασφαλώς με το θέμα της επιληψίας σχετίζεται η προσβολή του Ποσειδώνα κυβερνήτη του 3ου οίκου και η παρουσία του Πλούτωνα μέσα σε αυτόν.
Έζησε πολύ δύσκολα με τον Κρόνο στον 4ο οίκο αλλά ο Δίας επίσης εκεί, τον αποζημίωσε στα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Ο Κρόνος πάλι, είναι αυτός που κρύβεται πίσω από την εξορία και τη φυλάκιση σε συνδυασμό πάντα με τον Πλούτωνα και τη θέση του, στο ωροσκόπιό του.
Το μεγάλο ενδιαφέρον του για τη δημοσιογραφία το παρακίνησε η Σελήνη στους Διδύμους, με την οποία αποδελτίωνε όποιο απόκομμα εφημερίδας έπεφτε στα χέρια του, ενώ η επιρροή της στον 8ο οίκο τον ανάγκασε να γράφει μυθιστορήματα για μεγάλα διαστήματα, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που είχε.
Ο τρόπος γραφής του είναι ιδιαίτερα αγχωτικός και διαφορετικός πολλές φορές, από σελίδα σε σελίδα.
Ο Μεγάλος λογοτέχνης προήλθε από την Αφροδίτη κυβερνήτη των 5ου, 6ου και 10ου οίκων (τέχνη, εργασία, καριέρα) σε σύνοδο με Ουρανό και Ποσειδώνα στον 1ο οίκο οίκο, με τον Ποσειδώνα να κυβερνά τον 3ο οίκο του γραπτού λόγου.
Ο Άρης στο Λέοντα τον δελέαζε στις ατέλειωτες παρουσίες του στο καζίνο και στα τυχερά παιχνίδια, κρατώντας τη vodka στο χέρι με το τετράγωνό του με τον Ήλιο.
Κι ενώ ο χτυπημένος 5ος οίκος τον έσερνε στην κατάθλιψη, μπορούσε να γυρίζει ικανοποιημένος, αφού αυτός ο Άρης σε τρίγωνο με Κρόνο – Δία από τον 4ο οίκο τον οποίο κυβερνούσε, τον έκανε να διατυμπανίζει την αγάπη για τη ζωή.
Για να έχετε συνεχόμενη ενημέρωση στα καινούργια αστρολογικά άρθρα της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Astrology πατώντας ΕΔΩ.