Συναστρία Ομπράντοβιτς - Ίβκοβιτς‏

Ο πρώτος ξεκίνησε στη θέση του δασκάλου κι ο δεύτερος στη θέση του μαθητή

από τον Β. Παπαδολιά

Στην Ευρώπη θεωρούνται ο ένας αντίπαλο δέος του άλλου. Σε συνεντεύξεις τους διάφοροι παράγοντες του μπάσκετ αναδεικνύουν άλλοτε καλύτερο τον έναν και άλλοτε τον άλλο. Στην Ελλάδα όταν παίζουν οι ομάδες τους μεταξύ τους, μπαίνει από την εποχή του ’99 στοίχημα, ότι αυτός που κερδίζει κερνάει βραδινό γεύμα στον άλλο. Οι ίδιοι πέρα από τις αθλητικές κόντρες υπήρξαν πάντα από τους καλύτερους φίλους σε σημείο που να έχουν κατηγορηθεί ότι δημιουργούν «σερβικό λόμπι».

Ο λόγος για τους δύο καθ’ ομολογία καλύτερους προπονητές της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα. Τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και τον Ζέλιμιρ (Ζέλικο) Ομπράντοβιτς.

Η σχέση τους ξεκινάει από παλιά και κρατάει χρόνια. Ο πρώτος ξεκίνησε στη θέση του δασκάλου κι ο δεύτερος στη θέση του μαθητή, αλλά τα χρόνια ανέτρεψαν αυτή την ιεραρχική σχέση. Από την εποχή που το 1991 ο Ίβκοβιτς όριζε αρχηγό της εθνικής ομάδας των «πλάβι» τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς (οι παλιοί από μας θυμούνται τις κόντρες με τον Ντράζεν Πέτροβιτς) έχει περάσει πολύς δρόμος κι ο Ομπράντοβις πλέον μετράει θετικό απολογισμό έναντι του δασκάλου του σε νίκες. Όχι βέβαια ότι ο πρώτος παραιτείται. Υπάρχει πάντα καιρός για μία ρεβάνς.

Οι φιλοφρονήσεις πάντως μεταξύ τους πάνε και έρχονται. Δάσκαλο ονόμαζε ο Ομπράντοβιτς τον Ντούσαν σε κοινή συνέντευξη τους στην Καθημερινή προ μηνός περίπου, ενώ από την άλλη ο Ίβκοβιτς παραδεχόταν ότι ο Ομπράντοβιτς είναι καλύτερος σαν προπονητής. Όταν δεν παίζουν αντίπαλοι, μπορεί να συζητούν και τον αγώνα και να ανταλλάσσουν απόψεις. Ο ένας ξέρει πλέον καλά το παιχνίδι του άλλου όπως παραδέχεται ο Ομπράντοβιτς, αν και ο Ίβκοβιτς ως γνήσιος Σκορπιός λέει ότι έχει τις αντιρρήσεις του και ότι καθένας κρατάει πάντα κάποιους άσσους κρυφούς από τον άλλο.

Ο χαρακτήρας τους δεν είναι ακριβώς ο ίδιος. Σκορπιός και με Σελήνη στο Σκορπιό ο ένας, γεννημένος στις 29 Οκτωβρίου του 1943, έχει δείξει κλασσικά χαρακτηριστικά του ζωδίου του στην επαγγελματική του πορεία. Πεισματάρης, αλλά ήρεμος και με πειθώ στην επικοινωνία και στρατηγική σκέψη (Ερμής στο Ζυγό σε τρίγωνο με Άρη και Κρόνο στους Διδύμους) και ίσως και ανέκφραστος, αλλά βράζοντας από μέσα, επιμένει συνήθως στο δικό του, ενώ θέλει να έχει τον έλεγχο των πραγμάτων (τετράγωνο Ήλιου/Πλούτωνα) ακόμη και εναντίον μεγάλων παικτών. Κρατάει πάντα τις αποστάσεις και δε γίνεται ένα με τους παίκτες.



Ο Δίας στο Λέοντα κάνει δημιουργικά εξάγωνα με Άρη, Κρόνο και Ερμή επιτείνοντας την στρατηγική, αλλά δίνοντας και μία συνάφεια με τον αθλητισμό (είθισται με θέσης Δία σε ζώδια της φωτιάς ή/και όψεις Δία/Άρη να έχουμε τέτοια ενδιαφέροντα).

Ο άλλος εκπρόσωπος του ζωδίου των Ιχθύων, αλλά και κατά την άποψη μας με Σελήνη στο Λέοντα (η ώρα είναι άγνωστη και στον ηλιακό βγαίνει στις 29:50 του Καρκίνου, αλλά υπήρξε ηγέτης πάνω από μία φορές και μεταξύ άλλων στην εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας) είναι πιο εξωστρεφής, δείχνει πιο γενναιόδωρος συναισθηματικά, γίνεται φίλος με την ομάδα, αλλά την ώρα της προπόνησης αλλάζει, βάζει στους παίκτες του τις φωνές και δείχνει ότι αυτός είναι ο αρχηγός. Αν και δείχνει πιο συναισθηματικός στην επικοινωνία, με τον Άρη στον Υδροχόο ξέρει να παίρνει και αποστασιοποιημένες αποφάσεις όταν υπάρχει κάποιος σκοπός. Η παρεμβολή του Ποσειδώνα μπορεί να δυσκολεύει καμιά φορά την αντικειμενικότητα των αποφάσεων του, καθώς βάζει ίσως υπερβολικά υψηλούς στόχους, ο Κρόνος στον Αιγόκερω όμως σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Ερμή, προσγειώνει τον τρόπο σκέψης του και την κρίσιμη ώρα τον κάνει ρεαλιστή.



Και οι δύο πάντως με όψεις Αφροδίτης / Ουρανού στο χάρτη τους αναζήτησαν την αλλαγή στη ζωή τους και ήθελαν πάντα ανεξαρτησία. Ίσως και γι’ αυτό ξενιτεύτηκαν μεταξύ άλλων. Και οι δύο επίσης, αν και από διαφορετικές αστρολογικές αφετηρίες (Ήλιος/Σελήνη στο Σκορπιό και Ήλιος/Πλούτωνας ο ένας, Σελήνη στο Λέοντα ο άλλος) θέλουν να έχουν τον έλεγχο σε αυτό που κάνουν και δε δέχονται αμφισβητήσεις. Μάλιστα συχνά οδηγούνται σε αποφάσεις παραδειγματισμού, προκειμένου να είναι σε όλους ξεκάθαρο ποιος είναι το αφεντικό.

Στη μεταξύ τους συναστρία θα περιμέναμε κάποια όψη Δία ή Κρόνου που να δείχνει το δάσκαλο με το μαθητή, αλλά παραδόξως αυτό που φαίνεται να υπάρχει είναι μία ακριβής σύνοδος του Άρη του Ομπράντοβιτς με τον άξονα των Δεσμών του Ίβκοβιτς. Οι όψεις με τους Δεσμούς όπως έχουμε ξαναπεί κατά την άποψη μας είναι σημαντικοί σε μία συναστρία και συχνά εξηγούν συνάφειες που δε φαίνονται από άλλες όψεις.



Η επαφή με το Νότιο Δεσμό για παράδειγμα δείχνει την αίσθηση της πνευματικής συγγένειας (σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο και ο Άρης έρχεται ως «ιππότης» να εκπληρώσει τις «προφητείες» (τα όνειρα δηλαδή) που έχει κληρονομήσει από τις καταβολές του ο κάτοχος του Νότιου Δεσμού), από την άλλη όμως η αντίθεση του Άρη με το Βόρειο Δεσμό του Ίβκοβιτς δείχνει ότι, όταν ο Ίβκοβιτς θέλησε να αναδειχθεί ο ίδιος προσωπικά (Βόρειος στο Λέοντα) ο Ομπράντοβιτς συχνά στάθηκε στο δρόμο του πρώτου προς την επιτυχία. Ίσως αν είχαμε περισσότερο χώρο και δε γινόμαστε κουραστικοί, να άξιζε να ψάξουμε περισσότερο το θέμα των Δεσμών, καθώς υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες επαφές μεταξύ τους.

Ο Ουρανός του Ομπράντοβιτς για παράδειγμα είναι σε σύνοδο με το Μεσοδιάστημα Βόρειου Δεσμού/Δία του Ίβκοβιτς κι αυτό κάτι πρέπει να σημαίνει για το θαυμασμό του τελευταίου στον ξεχωριστό δρόμο που πήρε ο πάλαι πότε μαθητής του, ενώ από την άλλη ο Κρόνος του Ίβκοβιτς σε τετράγωνα με τον άξονα των Δεσμών του Ομπράντοβιτς, δείχνει ότι ο δρόμος της σχέσης τους δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και συχνά και ο Ίβκοβιτς κράτησε αποστάσεις σε αυτό που κατά την άποψη μας δείχνει ο συγκεκριμένος άξονας των δεσμών του Ομπράντοβιτς, δηλαδή την επιθυμία του για μία πιο στενή μεταξύ τους φιλία.

Κατά τα λοιπά και με έλλειψη της ώρας γέννησης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε βέβαια κάποια επαφή μεταξύ πλανήτη και Μεσουρανήματος ή 9ου οίκου, που να δικαιολογεί τη σχέση δασκάλου μαθητή. Μπορούμε να παρατηρήσουμε όμως μία ενδιαφέρουσα σύνοδο Ήλιου/Ποσειδώνα (και ενδεχομένως και Σελήνης), με τον Ποσειδώνα από την πλευρά του Ομπράντοβις, που δικαιολογεί κάποια κοινά όνειρα και εμπειρίες όσον αφορά την πατρίδα τους (πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία το ‘93, αντιμετώπιση των Σέρβων στο εξωτερικό, κλπ).

Μπορούμε επίσης να κοιτάξουμε κάποιες ενδιαφέρουσες αντιθέσεις της στους χάρτες τους που δικαιολογεί τη διαφορετική προσέγγιση σε θέμα αξιών. Την αντίθεση καταρχήν της Αφροδίτης του Ομπράντοβιτς με το Δία του Ίβκοβιτς, όπου ο Δίας του τελευταίου δε βλέπει με πολύ έγκριση την φιλική λογική του Ομπράντοβιτς με τους παίκτες εκτός των γηπέδων, όπως την περιγράφει η «δημοκρατική» Αφροδίτη του, αλλά και την αντίθεση του Ήλιου του Ομπράντοβιτς με την Αφροδίτη του Ίβκοβιτς που δείχνει ότι συχνά ο Ομπράντοβιτς, αν και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της τήρησης των υποχρεώσεων (ο Κρόνος του σε τρίγωνο με την Αφροδίτη του Ίβκοβιτς), προτιμά να απευθύνεται στο ηθικό και την ψυχολογία στους ανθρώπους (Ήλιος στους Ιχθύς) και λιγότερο στις υποχρεώσεις τους.

Όλα αυτά σε μία σχέση φιλική μεν, αλλά όπως δείχνει τελικά και η ανάλυση όχι τόσο εγκάρδια φιλική αλλά περισσότερο ιπποτικά κατά ειωθότα του παρελθόντος, όπου οι πολεμιστές αναγνώριζαν με ευγένεια την αξιοσύνη και το επίπεδο του άλλου, ακόμη κι αν διαφωνούσαν μαζί του και ήξεραν ότι την επομένη θα τον συναντήσουν στο πεδίο της μάχης.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved