Δύσκολες ώρες για ένα πρωτοπόρο της Τεχνολογίας

Η ζωή του όμως δεν ήταν ποτέ εύκολη. Γεννημένος από δύο φοιτητές, που τον έδωσαν για υιοθεσία
Παπασταύρου Λίντα
Δύσκολες ώρες για ένα πρωτοπόρο της Τεχνολογίας

από το Β. Παπαδολιά

Vassilis_new

Οι περισσότεροι από μας ίσως να μην ξέρουμε ότι τον λένε Steve Jobs. Σίγουρα όμως έχουμε παίξει με τα «παιχνίδια» του, το iPod ή το iPhone, ενώ παράλληλα έχουμε επισκεφτεί το iTunes για να κατεβάσουμε τραγούδια. Οι παλιότεροι θυμόμαστε με δέος τον ιδρυτή της Apple, κατασκευαστή του Macintosh, του πρώτου στην ιστορία υπολογιστή με γραφικό user interface. Μεγάλος ανταγωνιστής του Bill Gates τη δεκαετία του ’80, ο Jobs «έσυρε» στην ουσία την τεχνολογία προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των Windows, άσχετα, αν ο Bill Gates αποδείχτηκε πιο ικανός στις τακτικές εμπορικές κινήσεις.

Να όμως που η ζωή τον άφησε και αυτόν πίσω καθώς οι φήμες για την πολύ κακή πλέον κατάσταση της υγείας του έχουν διογκωθεί. Με καρκίνο στο πάγκρεας από το 2006, ο Steve Jobs εμφανίζεται τελευταία όλο και πιο καταβεβλημένος.

Η ζωή του όμως δεν ήταν ποτέ εύκολη. Γεννημένος από δύο φοιτητές, που τον έδωσαν για υιοθεσία, ο Steve Jobs είχε δύο οικογένειες στη ζωή του. Το βιολογικό πατέρα και τη μητέρα του, που αργότερα έγιναν σεβαστοί επιστήμονες (εκείνος ήταν Σύριος και έγινε πολιτικός επιστήμων κι εκείνη αμερικανίδα και έγινε λογοθεραπεύτρια) και απέκτησαν και μία κόρη, τη βιολογική αδελφή του. Και τους γονείς του από υιοθεσία που κι αυτοί του χάρισαν μία δεύτερη αδελφή, αυτή τη φορά όχι από το ίδιο αίμα.

Στη νεαρή του ηλικία, δούλευε στην Hewlett Packard, ενώ παράλληλα πήγαινε στο γυμνάσιο και μετά, επειδή δεν μπόρεσε να συνεχίσει το κολέγιο, έπαιρνε μαθήματα ως παρατηρητής (θεσμός στην Αμερική, που παρακολουθείς, αλλά δε δίνεις εξετάσεις) και κοιμόταν στα πατώματα των φίλων του, δίνοντας κουτιά Coca Cola για ανακύκλωση για να πάρει ένα χαρτζιλίκι. Ξεκίνησε να δουλεύει στην Atari, στο τμήμα των παιχνιδιών, αλλά λίγο αργότερα ταξίδεψε με ένα συμφοιτητή του στην Ινδία, από όπου γύρισε Βουδιστής (ξυρισμένος and all), ενώ πειραματίστηκε και με ψυχεδελικά φάρμακα (LSD).

Από αστρολογικής πλευράς αυτό ίσως δεν είναι έκπληξη, καθώς ανήκει στο ζώδιο των Ιχθύων (24 Φεβρουαρίου 1955, San Francisco). Αν θεωρήσουμε σωστή την ώρα 19:15 που του αποδίδει η Astrodatabank (υπάρχουν και άλλες εκδοχές, στις 06:00 και στις 07:00, αλλά μάλλον είναι προσεγγίσεις του ηλιακού χάρτη) ο Ωροσκόπος του στην Παρθένο εξηγεί την αγάπη του για τα gadgets και την τεχνολογία αλλά και την εργασιομανία του. Παράλληλα η Σελήνη του στον Κριό του έδωσε μία φύση εκρηκτική, ιδιαίτερα στις συνεργασίες του με τους άλλους (στον 7ο).

Δίας και Ουρανός στον 10ο οίκο του συνέδεσαν την καταξίωση του με την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, οικονομικοί λόγοι και διαφωνίες όμως (Άρης σε τετράγωνο με Δία/Ουρανό στον 8ο) καθώς και προδοσίες συνεργατών στα οικονομικά (Ποσειδώνας κυβερνήτης 7ου στον 2ο) έδωσαν ανατροπές στην καριέρα του και λύσεις συνεργασιών (Δίας/Ουρανός σε αντίθεση με Αφροδίτη). Η ευνοϊκή γωνία του Κρόνου του σε Δία και Ουρανό όμως, του επέτρεψε ευτυχώς να επανακάμπτει βασισμένος στην πολλή δουλειά και την σταδιακή ωρίμανση του σε θέματα κλεισίματος συμφωνιών.

Κρόνος και Αφροδίτη πάντως σε σχηματισμό Yod με το γενέθλιο του Μεσουράνημα έδωσαν πάντα μία υποψία εμποδίων στην εμπορική του δραστηριότητα και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το «κατεστημένο» τελικά δεν του χαρίστηκε, αλλά προτίμησε χωρίς να αντιπαρατεθεί ευθέως μαζί του να διαλέξει άλλο μνηστήρα (εν προκειμένου θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ως τέτοιο και τη Microsoft)

Steve_Jobs_natal

Όπως και να έχει ήταν το 1976, όταν μαζί με τον Wozniak και άλλους δύο συνεργάτες ιδρύουν την Apple, την εταιρία όχημα για τον πρώτο κύκλο της επιχειρηματικής του πορείας. Περνώντας μαζί με τους άλλους μετόχους μέσα από επιχειρηματικές παλινωδίες, αποφασίζει το 1984 να προσλάβει, τον John Sculley, υψηλό ως τότε στέλεχος της Pepsi για να πάρει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Apple. Ο οραματικός χαρακτήρας της προσπάθειας του αποδίδεται ίσως από τη φράση με την οποία έπεισε τον Sculley, λέγοντας του: «Θες να πουλάς αναψυκτικά μια ζωή ή θες να έρθεις μαζί μου να αλλάξουμε τον κόσμο;»

Για τους έξω οραματιστής, για τους εργαζόμενους όμως στην εταιρία του απρόβλεπτος, με κακή συμπεριφορά και «υστερικός», ο Jobs έδειχνε πολλά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του ζωδίου του, των Ιχθύων αλλά και της απότομης Σελήνης του. Το τετράγωνο του Άρη με τη σύνοδο Δία/Ουρανού τον έκανε ακόμη περισσότερο ευέξαπτο και δύσκολο στις διαπραγματεύσεις.

Αποτέλεσμα του δύσκολου του χαρακτήρα του ήταν κάποια στιγμή θα γινόταν ένα μπαμ. Και πράγματι μετά από μία χρονιά ανταγωνισμών, ο ίδιος όπου ο άνθρωπος που έφερε σαν CEO στην εταιρία, o John Sculley, τον «πέταξε έξω» από την ίδια του την εταιρία, επειδή ο Jobs ήταν τελειομανής και συνεπώς με την συνήθη επιχειρηματική λογική – ακριβού κόστους.

Ουδέν κακόν, αμιγές κακού πάντως, καθώς η αποχώρηση του από την Apple του επέτρεψε να έρθει πιο κοντά στο γενέθλιο Ποσειδώνιο στοιχείο του όταν το 1986, εξαγόρασε από τον George Lucas (το σκηνοθέτη του Πολέμου των Άστρων) την εταιρία animation Lucasfilms και τη μετέτρεψε στην Pixar τη δεύτερη μετά την Disney εταιρία κατασκευής ταινιών κινουμένων σχεδίων.

features2

Οι περισσότεροι μπορεί να μην ξέρετε ότι τη λένε έτσι, σίγουρα έχετε δει όμως με ή χωρίς τα παιδιά σας το Toy Story, το Nemo ή τους Απίθανους.

Όπως συμβαίνει συχνά με τα Ψάρια, κάτι γίνεται και το καπάκι πάντα γυρίζει και βρίσκονται από πάνω. Έτσι εκεί που είχε βρεθεί εκτός Apple, ο Jobs κατέληξε σήμερα ο μεγαλύτερος ιδιώτης μεγαλομέτοχος της Walt Disney με ποσοστό 7%, καθώς η Pixar εξαγοράστηκε τελικά από την Disney, ενώ από το 1996 επέστρεψε τιμόνι της Apple, μετά την εξαγορά από αυτήν μίας άλλης εταιρίας εκπαίδευσης στην πληροφορική που είχε συστήσει (Next Computing). Πιστός στο μοτίβο του να δίνει έμφαση στο Design και την εύκολη χρήση, λάνσαρε αυτή τη φορά τη σειρά i-συσκευών, ξεκινώντας από το i-Mac και συνεχίζοντας με το i-Pod και το i-Phone. Η συνολική του εικόνα δε, στον τομέα των επιχειρήσεων καινοτομίας, φαίνεται ότι θα μπορούσε να τον αφήσει στην ιστορία μαζί με τον Bill Gates ως τους δύο Thomas Edison του τέλους του 20ου αιώνα.

Αν θέλαμε να απομονώσουμε αστρολογικά ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του Steve Jobs, τότε θα ξεδιαλέγαμε μάλλον την 24η Ιανουαρίου του 1984, όταν παρουσίασε στον κόσμο το Macintosh. Ήταν τότε, στην πρώτη παρουσίαση του πρώτου γραφικού υπολογιστή στην ιστορία, όταν η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα για τον Macintosh και οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι γινόταν «πανδαιμόνιο». Ήταν αυτή η παρουσίαση που καθιέρωσε τα «παράθυρα» και επέβαλε το «mouse».

Τη μέρα εκείνη ο Jobs είχε συγκλίνουσα διέλευση του Δία από το Βόρειο Δεσμό του (κι από κοντά βοηθούσε ο Ποσειδώνας, που όμως θα βοηθούσε περισσότερο στο να γίνει ευρύτερα γνωστός στον κόσμο τα επόμενα δύο χρόνια) , ενώ η Σελήνη την ώρα της παρουσίασης ελέγχεται για την πιθανότητα να περνούσε από τη γενέθλια αντίθεση Άρη/ Ποσειδώνα του.

Steve_jobs_transits_1984

Ήρθε όμως ο καιρός και από το 2006 ο Jobs βρίσκεται στις συμπληγάδες του Καρκίνου του παγκρέατος. Στη σημερινή συγκυρία δεν είναι εύκολο να δούμε αστρολογικά την εξέλιξη της υγείας του. Στο χάρτη των διελεύσεων δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το τετράγωνο του διελαύνοντα Πλούτωνα προς τη γενέθλια Σελήνη του. Παράλληλα όμως τις επόμενες μέρες τουλάχιστον θα μπορούσαμε να περιμένουμε μία ανάκαμψη καθώς θα έχουμε ένα σύντομο πέρασμα του Δία από τη γενέθλια Σελήνη του.

Steve_jobs_transits_2011

Οι ίδιες όψεις επαναλαμβάνονται και στην ηλιακή επιστροφή του για το 2011 όπου όμως παράλληλα συγκεντρώνει πληθώρα πλανητών στον 6ο γενέθλιο οίκο δείγμα ότι ακόμη και αν καταφέρει να επανακάμψει θα είναι μία πολύ κουραστική χρονιά για την υγεία του. Θα χρειαστεί μεγάλη δύναμη και αντοχή για να μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Steve_jobs_transits_solar_return_2011

Όπως και να’ χει ο Steve Jobs, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες του (που δε λείπουν από κανένα εφευρέτη ή οραματιστή) υπήρξε ο άνθρωπος που εισήγαγε την αισθητική στους υπολογιστές. Χωρίς αυτόν δε θα υπήρχαν πιθανότατα πράγματα όπως οι καλλιγραφικές γραμματοσειρές (η έμπνευση του ήρθε επειδή είχε παρακολουθήσει κάποτε ένα εξάμηνο σεμινάριο καλλιγραφίας), ενώ σίγουρα δε θα χρησιμοποιούσαμε σήμερα σε τέτοια έκταση το mouse. Μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων μεγάλωσε συγκρίνοντας το Macintosh με τα Windows, ενώ από το 1996 και μετά μία δεύτερη έρχεται να «επικοινωνήσει» μέσω των “ i-συσκευών” του.

Για όλα αυτά ο Steve Jobs μαζί με το Bill Gates και – ίσως αργότερα – τον ιδρυτή του Facebook θα μείνουν στην ιστορία.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved