Η μάχη των στρατηγών-Αλέξανδρος Παπάγος και Pietro Badoglio

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα, ο διοικητής των Ιταλικών δυνάμεων Πιέτρο Μπαντόλιο

Από το Γ. Ριζόπουλο

Ιταλία
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα, ο διοικητής των Ιταλικών δυνάμεων Πιέτρο Μπαντόλιο είχε ήδη καταγραμμένη στο ιστορικό του τη νικηφόρα εισβολή του στις ερημιές της Ανατολικής Αφρικής το 1936. Με τον τίτλο του «Δούκα της Αβησσυνίας» να τον συνοδεύει πίστευε ότι θα τα κατάφερνε το ίδιο καλά και στην κακοτράχαλη Ελλάδα.
Ζυγός με Άρη στον Τοξότη, ξεκίνησε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία το 1892 και σταδιακά με την υποστήριξη των «κολλητών» του έφθασε μέχρι την κορυφή της ιεραρχίας. Ο Μπαντόλιο έμελλε να φθάσει ακόμη και στο πρωθυπουργικό αξίωμα (το 1943), ενώ αργότερα υπήρξε και Γερουσιαστής, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις ο οπορτουνισμός και η κακοήθεια του ξεπέρασαν κάθε όριο. Σε γενικές γραμμές απείχε πολύ από αυτό που λέμε «άξιος ηγέτης» και χωρίς τις ίντριγκες και το «γλείψιμο» των ανωτέρων του δεν θα είχε φθάσει πουθενά.
Στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο απέκρυψε έντεχνα τις ευθύνες του για την απίστευτα καταστροφική ήττα των Ιταλών στη μάχη του Καπορέτο. Φρόντισε να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που συνέδεε την ήττα με το πρόσωπο του, εκμεταλλευόμενος ουσιαστικά τις υψηλές του γνωριμίες με μασόνους αξιωματικούς.
Στην Αφρική, πριν αντικαταστήσει τον αρχικό διοικητή των δυνάμεων εισβολής, υπέσκαπτε συστηματικά το λάκκο του. Και όταν ύστερα από την απόβαση των συμμάχων στη Σικελία χρίστηκε πρωθυπουργός από τον βασιλιά Εμμανουήλ Β΄, εγκατέλειψε τη θέση του αφήνοντας τον Ιταλικό στρατό στο χάος και την αναρχία. Από όλα αυτά και εκ των υστέρων γίνεται απόλυτα κατανοητό το γιατί η Ιταλία με αυτόν ...προπονητή είχε ελάχιστες πιθανότητες στα βουνά της Αλβανίας. Ας δούμε όμως τι λέει και ο γενέθλιος χάρτης του.

Η αρχική εντύπωση είναι μάλλον παραπλανητική. Το τετράγωνο του Ήλιου με τον Κρόνο στον Αιγόκερω αφήνει να εννοηθεί ότι έχουμε να κάνουμε με έναν φιλόδοξο, πλην όμως υπεύθυνο αξιωματικό. Η μόνη ...πηγή αμετροέπειας και εντοπίζεται στο τ-τετράγωνο του Δία με τη Δήμητρα και τον Ποσειδώνα, ένα σχήμα που ταιριάζει άριστα σε κάθε πρωταγωνιστή της show biz, όχι όμως σε στρατιωτικούς η πολιτικούς καριέρας. Αν λάβουμε υπόψη την τακτική που ακολούθησε ο Μπαντόλιο στην πολύχρονη σταδιοδρομία του, φαίνεται ότι αυτός ο ...ασυμμάζευτος Δίας είναι το κλειδί της προσωπικότητας του και από αυτήν την άποψη δεν αποκλείεται να τον είχε σε κάποια περίοπτη θέση του ωροσκοπίου του (σε γωνιακό οίκο ενδεχομένως). Το ...μυστήριο λύνεται ακόμη περισσότερο συνδυάζοντας τις τροπικές με τις αστρικές θέσεις των πλανητών. Ο αστρικός Δίας τετραγωνίζει τον τροπικό Ήλιο, ενώ ο Ποσειδώνας βρίσκεται απέναντι του. Το άκρον άωτον της «αξιοκρατίας», θα έλεγε κανείς...
Παράλληλα, ο αστρικός Πλούτωνας «κάθεται» πάνω στο τ-τετράγωνο, δίνοντας μια καλή εικόνα για τα «βρώμικα κόλπα» και τις υπόγειες διαδρομές του Ιταλού στρατηγού.
Όσον αφορά το 1940, βρισκόταν και αυτός-όπως και ο πρωθυπουργός του-κάτω από το ...ροζ πέπλο του Ποσειδώνα. Στον προοδευτικό του χάρτη υπήρχε ένα ακριβές τετράγωνο του Άρη με τον πλανήτη των αποπροσανατολισμών, μια όψη που επαναλαμβανόταν σε άλλη μορφή (σύνοδος) στη χάρτη της Ηλιακής του Επιστροφής για εκείνη τη χρονιά. Όλο το σκηνικό μου θυμίζει έντονα τους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου «δεν ήμουν εκεί, χτύπαε τον αέρα»...

Ελλάς
Από τη δική μας πλευρά, ο Αρχιστράτηγος Παπάγος έχοντας ήδη ουσιαστικές περγαμηνές στο ιστορικό του (στο Μπιζάνι πέρασε μέσα από τις εχθρικές γραμμές καλπάζοντας για οκτώ ώρες), ήταν εκείνος που επωμίστηκε την ευθύνη της αντιμετώπισης του Ιταλού εισβολέα.

Τοξότης με Άρη στο Λέοντα, «φωτογραφίζεται» ως προς τη στρατιωτική του ιδιότητα από το τετράγωνο του Ήλιου του με τον Ουρανό στην Παρθένο (ο πατέρας του ήταν αντιστράτηγος). Αυτή η όψη βέβαια φαίνεται πως τον ...έμπλεξε και στην πολιτική, ενώ λογικά ήταν υπεύθυνη και για την διετή εξορία του στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η προσθήκη του Κρόνου στο όλο σχήμα (κάνει αντίθεση με τον αστρικό Ήλιο) δίνει μια ακόμη πιο αντιπροσωπευτική εικόνα των ανατροπών με τις οποίες συνδέθηκε το όνομα του.

Αν ο Ζυγός Μπαντόλιο είχε από την αρχή πολιτικές φιλοδοξίες, ο Παπάγος τις απέκτησε στην πορεία, φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Σε αντίθεση όμως με τον Ιταλό ομόλογο του που επεδίωξε κυρίως τις εύκολες λύσεις, για να το πετύχει αυτό πέρασε μέσα από τις «συμπληγάδες» του μονίμως ασθενούντος ελληνικού πολιτικού συστήματος. Η πολιτική ιστορία του Αλέξανδρου Παπάγου είναι γεμάτη από διώξεις, συνωμοσίες και στρατιωτικά κινήματα, απόλυτα αντιπροσωπευτική μιας παράλληλης επιρροής του Κρόνου και του Ουρανού. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το 1950 αποφάσισε να πολιτευθεί, αμέσως μετά την παραίτηση του από το στράτευμα ο βασιλιάς Παύλος διέταξε τη ...σύλληψη του. Κατάφερε να εκλεγεί ως αρχηγός του «Ελληνικού Συναγερμού» συγκεντρώνοντας ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό (+49%), με τις ευλογίες φυσικά των Αμερικανών και του Δία, ο οποίος βρισκόταν και πάλι στον Κριό, όπως το 1940.

Όσον αφορά την περίοδο του πολέμου, το βασικό πλεονέκτημα ήρθε από το Δία, ο οποίος στο χάρτη της Ηλιακής επιστροφής έκανε ένα τετράγωνο με τον Ήλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανεξάρτητα με τις ικανότητες του ο Έλληνας αξιωματικός είχε και την τύχη με το μέρος του. Και είναι γνωστό πως στις κάθε είδους αναμετρήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό τύχης έχει να κάνει με τις ανεπάρκειες των αντιπάλων.
Μια ακόμη κρίσιμη όσο και ουσιαστική λεπτομέρεια ήταν το ότι ο γενέθλιος Δίας του Παπάγου είναι πάνω στην ακμή του 4ου οίκου του ωροσκοπίου της Ελλάδας (στο Λέοντα), δημιουργώντας έτσι έναν αμοιβαία τυχερό δεσμό για την πορεία και των δύο.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ο γενέθλιος Άρης του Παπάγου είναι αρκούντως ...Ποσειδωνιασμένος (οι δύο πλανήτες σχηματίζουν ένα τετράγωνο) και κανονικά θα έπρεπε να ...βασανίζεται και αυτός από τις «αστοχίες» του στρατηγού Μπαντόλιο. Ωστόσο μια προσεκτική ματιά στα ίδιο-συναστριακά δεδομένα αποκαλύπτει ότι ο συγκεκριμένος Άρης ως αστρικός κάνει μια σύνοδο με το Δία-η τυπική, θα έλεγα, ένδειξη μιας νίκης-ενώ μπαίνει «σφήνα» στο τρίγωνο Ουρανού-Πλούτωνα, σχηματίζοντας εξάγωνα με αμφότερους τους πλανήτες. Ειδικά ο Ουρανός με τον οποίο ο πρώτος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα στρατάρχης διατηρούσε ...άρρηκτους δεσμούς, φαίνεται πως είναι το κλειδί για την τροπή που πήραν τα πράγματα στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο. Όχι μόνον επειδή ο πλανήτης αρέσκεται στις εκπλήξεις και στηρίζει πάντα τα αουτσάιντερ, αλλά και εξ αιτίας της «εκτροπής» της απατηλής ενέργειας του Ποσειδώνα.
Στο χάρτη της Ηλιακής επιστροφής (22/12/39) ο Ουρανός λειτουργώντας ως ενεργειακή ασπίδα προστασίας διευκολύνει την αντίθεση του Άρη με τον Ποσειδώνα, η οποία απειλούσε να ρίξει τον Παπάγο σε πλήρη ...σύγχυση. Η ακριβής σύνοδος του μάλιστα με το γενέθλιο Ποσειδώνα στον Ταύρο ήταν καταλυτική ως προς την πλήρη ...εξόντωση του, δημιουργώντας ένα ενεργειακό «σκηνικό» που θυμίζει πολύ τον «από μηχανής θεό» των αρχαίων τραγωδών.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved