Μπιλ Γκέιτς, ο φιλάνθρωπος

Το όνομα του Μπιλ Γκέιτς έχει συνδεθεί παγκόσμια από την δεκαετία του 1970 με την εξέλιξη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

από την Κοραλία Μοζόρα

Το όνομα του Μπιλ Γκέιτς έχει συνδεθεί παγκόσμια από την δεκαετία του 1970 με την εξέλιξη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και ιδιαίτερα με την χρήση του προσωπικού υπολογιστή (PC) που λειτουργεί με χαμηλού κόστους προγράμματα. Με την εξέλιξη αυτή, οι υπολογιστές δεν ήταν πια μια «πολυτέλεια» της ΝΑΣΑ αλλά ο καθένας μπορούσε να έχει ένα υπολογιστή στο σπίτι του για προσωπική του χρήση.

Στην πραγματικότητα, ο ίδιος δεν έχει επινοήσει τίποτε σημαντικό αλλά με τον Ουρανό στο 1ο σπίτι και σε όψη με τον Ήλιο του αντιλήφθηκε γρήγορα ότι το μέλλον ήταν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Με το επιχειρηματικό ένστικτο του Ήλιου του στον Σκορπιό αγόραζε τα δικαιώματα κάθε καινούριας ανακάλυψης στον χώρο των προγραμμάτων και προσλάμβανε τα άτομα ή ακόμα αγόραζε τις εταιρείες που επινοούσαν κάτι καινούριο, δημιουργώντας έτσι την πανίσχυρη εταιρεία Microsoft που βρισκόταν για δεκαετίες στην πρωτοπορία των εξελίξεων της Πληροφορικής.

Με τον Ήλιο, κυβερνήτη του 2ου οίκου του, στον Σκορπιό (το ζώδιο των μεγάλων κεφαλαίων) σε όψη με τον Ουρανό, κυβερνήτη του 8ου οίκου (του οίκου των μεγάλων κεφαλαίων) στο 1ο σπίτι αλλά και την σύνοδο Δία/Πλούτωνα (του πλανήτη των μεγάλων κεφαλαίων) στον 2ο οίκο, σύντομα έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στις δεκαετίες του 1990 και 2000.

Τα τετράγωνα του Ήλιου με τον Ουρανό (κυβερνητών του 2ου και 8ου οίκου) και της συνόδου Δία/Πλούτωνα στον 2ο οίκο με τον Κρόνο και την Αφροδίτη εξηγούν τις μεγάλες διακυμάνσεις που είχε στην οικονομική του κατάσταση. Η δυσαρμονική παρουσία του Κρόνου, Ουρανού και Πλούτωνα στα οικονομικά του, του έδωσαν την ανάγκη να αποκτήσει τον αποκλειστικό έλεγχο της αγοράς χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και τότε το τετράγωνο του Δία (ο νόμος) με τον Κρόνο του 7ου (δίκες) τον οδήγησε σε δύο μεγάλους δικαστικούς αγώνες. Ο Μπιλ Γκέιτς σύρθηκε δυο φορές στα δικαστήρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την κατηγορία του αθέμιτου ανταγωνισμού και την δημιουργία μονοπωλείου, πληρώνοντας τεράστια πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το σημαντικότερο όμως δεν ήταν το ποσό των προστίμων αλλά το ότι μετά από αυτές τις δύο καταδίκες κατρακύλισε η μετοχή της εταιρείας του χάνοντας μεγάλο μέρος της περιουσίας του.

Παρόλο όμως που έγινε πασίγνωστος για την συνεισφορά του στις νέες τεχνολογίες και τον αμύθητο πλούτο του, δεν είναι το ίδιο γνωστή στον κόσμο η φιλανθρωπική του δράση. Όταν ο Γκέιτς αποφάσισε λίγο πριν το 2000 να αφιερωθεί σε φιλανθρωπικό έργο, ως συνεπής Σκορπιός ερεύνησε σε βάθος την λειτουργία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ. Τότε διαπίστωσε με έκπληξη ότι από κάθε 1,000 δολάρια που δίνονταν για φιλανθρωπικούς σκοπούς μόνο το ένα δολάριο έφτανε στον τελικό σκοπό του.

Γι’ αυτό τον λόγο, το 2000 δημιούργησε μαζί με την γυναίκα του το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντας Γκέιτς, το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο, μέσω του οποίου δώρισε το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ στην ιστορία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το ίδρυμα αυτό μάλιστα είναι γνωστό για την διαφάνεια με την οποία λειτουργεί, αφού επιτρέπει σε κάθε χορηγό να επιλέγει πού θέλει να διατεθούν τα λεφτά του και να βεβαιώνεται ότι ολόκληρο το ποσό που δωρίζει φτάνει στον προορισμό του.

Το 2006 αποφάσισε να κάνει προτεραιότητα της ζωής του την φιλανθρωπική δράση και με την απόλυτη αφοσίωση στους στόχους που χαρακτηρίζουν τον Σκορπιό ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε να αποσύρεται σταδιακά από την προεδρία της Microsoft για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο φιλανθρωπικό έργο. Μέχρι το 2008 αποσύρθηκε εντελώς από την δουλειά του και από τότε ασχολείται αποκλειστικά με το ίδρυμά του.

Και τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ. Το 2010 ανακοίνωσε την δημιουργία του ιδρύματος The Giving Pledge μαζί με τον φίλο του, επίσης δισεκατομμυριούχο, Γουώρεν Μπάφετ. Στόχος του Γκέιτς, μέσω του ιδρύματος αυτού, είναι να πείσει όσο περισσότερους δισεκατομμυριούχους μπορεί να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι τώρα έχει πείσει 40 δισεκατομμυριούχους να δωρίσουν περισσότερη από την μισή περιουσία τους και ο ίδιος έχει δεσμευτεί σταδιακά να δωρίσει το 99% της δικής του.

Τι ωθεί όμως ένα άνθρωπο που θέλησε αθέμιτα να επιβάλει μονοπωλειακά την εταιρεία του και να έχει αποκλειστικά τον παγκόσμιο έλεγχο της αγοράς προγραμμάτων και των υπηρεσιών του διαδυχτίου για να αυξήσει κατακόρυφα την περιουσία του να έρχεται μετά να την χαρίσει;

Κατά την γνώμη μου, οι ίδιοι πλανήτες που του έδωσαν την ανάγκη οικονομικού ελέγχου της αγοράς για να αυξήσει την περιουσία και την θέση του (Κρόνος, Ουρανός και Πλούτωνας) του έδωσαν και την ώθηση να την επιστρέψει πίσω. Τα κίνητρα του Μπιλ Γκέιτς δεν είναι ποσειδώνια, με την έννοια της ανιδιοτελούς αγάπης και συμπόνοιας προς τον συνάνθρωπο. Τα κίνητρα του δεν είναι συναισθηματικά αλλά ιδεολογικά και ψυχολογικά.

Ο Ουρανός του 8ου μέσα στο 1ο σπίτι και σε όψη με τον Ήλιο δεν φέρνει μόνο το άτομο σε άμεση επαφή με την απόκτηση ή διαχείριση κεφαλαίων αλλά ο Ουρανός οδηγεί και στην ανάγκη για μια κοινωνική ιδεολογία. Η ιδεολογία του Γκέιτς μπορεί να συνοψιστεί στα λόγια του: «Ο μεγάλος πλούτος δημιουργεί και μια μεγάλη ευθύνη, την ευθύνη να δώσουμε πίσω στην κοινωνία για να καλυφθούν οι μεγάλες κοινωνικές ανάγκες». Ο Ουρανός τείνει προς την σύγκλιση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ταυτόχρονα, ένας δυσαρμονικός Πλούτωνας, όταν σχετίζεται με τον 2ο οίκο, δημιουργεί στο άτομο μια αμφιθυμική και ενοχική στάση προς την ύλη, που κινείται ανάμεσα στα δύο άκρα της μεγάλης επιθυμίας για απόκτησή της και τον απόλυτο μηδενισμό, άρνηση και απαξίωση της ύλης. Γι’ αυτό ένας τέτοιος Πλούτωνας μπορεί να φέρει μεγάλο πλούτο αλλά και μεγάλη οικονομική ανέχεια, μπορεί να φέρει πάρα πολλά λεφτά αλλά και πτώχευση. Η φύση του Πλούτωνα είναι να απελευθερώσει το ψυχικό δυναμικό από κάθε εξάρτηση από τις υλικές και συναισθηματικές προσκολλήσεις που δημιουργούνται στον Ταύρο, πράγμα που τονίζεται όταν ο Πλούτωνας είναι σε επαφή με το 2ο σπίτι.

Έτσι, το τετράγωνο ανάμεσα στην σύνοδο Δία/Πλούτωνα στον Λέοντα στον 2ο οίκο και την σύνοδο Κρόνου/Αφροδίτης στον Σκορπιό στον 5ο οίκο (το μεγαλύτερο μέρος της φιλανθρωπικής του δράσης στρέφεται στις ανάγκες των παιδιών) πρέπει να εκδηλώθηκε σε πολλά επίπεδα. Η επαφή του Κρόνου με τον Λέοντα δίνει στο άτομο μεγάλη φιλοδοξία, ανάγκη καταξίωσης και να βρεθεί στην κορυφή μιας ιεραρχίας ενώ ο Δίας ανεβάζει τον πύχη όλο και πιο ψηλά. Το τετράγωνο Πλούτωνα/Κρόνου ζητά από το άτομο να γίνει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού ενώ ταυτόχρονα κινείται ανάμεσα στο ένα άκρο της ανασφάλειας ότι τίποτε δεν μπορεί να εδραιώσει αυτή την θέση μέχρι το άλλο άκρο της αίσθησης της ευθύνης και των ενοχών για την διατάραξη της κοινωνικής δομής.

Ο Δίας, συνηγορώντας με τα ιδεολογικά αιτήματα του Ουρανού, έδωσε μια γενναιόδωρη διέξοδο απ’ αυτή την μεγάλη παρτίδα ανάμεσα στην ατομική κυριαρχία μέσω των υλικών αποκτημάτων και την έλλειψη υπαρξιακού νοήματος που αυτή προκαλεί, οδηγώντας τον Μπιλ Γκέιτς σε μια ηθελημένη «πτώχευση», επιστρέφοντας τα υλικά αγαθά που απόκτησε πίσω στην κοινωνία.


©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved