Ερρίκος Ντυνάν – Φιλάνθρωπος, χωρίς διακρίσεις

Σαν σήμερα στις 8 Μαΐου του 1828, στις 10.00 το βράδυ στη Γενεύη, γεννήθηκε ένας σπουδαίος άνθρωπος, ο «Ερρίκος Ντυνάν» (Henri Dunant), ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού.

Παπασταύρου Λίντα
Ερρίκος Ντυνάν – Φιλάνθρωπος, χωρίς διακρίσεις

από την Κατερίνα Σαλωνίκη

Προήλθε από μια εύπορη οικογένεια φιλάνθρωπων Καλβινιστών, ήταν μοναχικός σαν παιδί, μυστηριώδης , άνθρωπος με μεγάλη δύναμη βούλησης, τρομερό προσωπικό μαγνητισμό και μια ζωή γεμάτη αντιθέσεις.

Το όνειρο του Dunant ήταν να εμποδίσει και να απαλύνει την ανθρώπινη οδύνη, χωρίς καμία διάκριση.

Ήταν Μασόνος υψηλού βαθμού και σε όλη του τη ζωή προσπάθησε να ενσαρκώσει την 3η αρχή της Μασονίας, την «Προσφορά της αδερφικής και φιλανθρωπικής αγάπης».

Το έργο του δεν μπορεί να καταγραφεί σε μια παράθεση, ήταν μια συγκλονιστική πορεία μέσα στη ζωή με αναρίθμητες και συνεχείς προσπάθειες που υπηρετούσαν ΜΟΝΟ το γενικό καλό.

Προώθησε την Παγκόσμια Ειρήνη, προσπάθησε να ενώσει Χριστιανούς και Εβραίους, επισκεπτόταν συχνά τις φυλακές, όπου βοηθούσε στην αναμόρφωση των φυλακισμένων. Συμμετείχε σε ομάδες, οργανώσεις, όπως αυτή της «YMCA» που μοιάζει πολύ με τη Μασονία όσο αφορά τις Αρχές της, και είχε ως σκοπό να εξαγνίσει και να διαδώσει μια τελειότερη γνώση της αληθινής ζωής, τοποθετώντας τον εαυτό της πάνω από όλες τις Εκκλησίες κι έξω από κάθε θρησκευτική αρμοδιότητα».

Παράλληλα ανέπτυσσε μεγάλη επαγγελματική δραστηριότητα για να μπορεί να έχει χρήματα να βοηθάει τους βασανισμένους.

Στη συνάντησή του με τον «Ναπολέοντα τον 3ο» για επιχειρηματικούς λόγους, αναγκάστηκε να μεταβεί στη Βόρεια Ιταλία, γιατί ο Ναπολέοντας ο 3ος βρισκόταν εκεί για πόλεμο.

Έζησε από κοντά το θλιβερό τέλος της "μάχης του Σολφερίνο", στη Λομβαρδία.

Η μάχη αυτή ήταν ιδιαίτερα αιματηρή, με χιλιάδες τραυματίες που αφέθηκαν στο πεδίο της μάχης νεκροί, ετοιμοθάνατοι ή απλά τραυματισμένοι. Όταν επέστρεψε στη Γενεύη, έγραψε το περίφημο βιβλίο του «Μια ανάμνηση από το Σολφερίνο».

Το τύπωσε με δικά του έξοδα, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησε στους ηγέτες των εθνών και σε πολιτικούς που ασκούσαν επιρροή σε όλη την Ευρώπη.

Κατόπιν θέλησε να ιδρύσει έναν οργανισμό για να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο.

Έγινε διεθνής σύσκεψη 13 εθνών στην Γενεύη για να συζητήσουν τον τρόπο εξανθρωπισμού των πολεμικών συρράξεων.

Στο τέλος της σύσκεψης, στις 22 Αυγούστου 1864, οι αντιπρόσωποι των εθνών υπέγραψαν τη «Συνθήκη της Γενεύης».

henry

Η συνθήκη εξασφάλιζε τη λειτουργία στρατιωτικών νοσοκομείων και ασθενοφόρων σε ουδέτερες ζώνες, τη μη φιλοπόλεμη διάθεση αυτών που περιέθαλπαν τραυματίες κάθε εθνικότητας, την επιστροφή των αιχμαλώτων στη χώρα τους και τη σημαία που ο Ερυθρός Σταυρός θα χρησιμοποιούσε (άσπρη σημαία με κόκκινο σταυρό), για να υποδηλώνει την ουδέτερη ζώνη των ασθενοφόρων, των νοσοκομείων και των κέντρων εκκένωσης στις εμπόλεμες περιοχές.

Η συνθήκη έγινε δεκτή από 36 κράτη και έτσι ιδρύθηκε ο «Ερυθρός Σταυρός».

Αργότερα το κίνημα επεκτάθηκε και πέρα από την Ευρώπη.

Το 1863 έφτασε στο ζενίθ της ακτινοβολίας του, διοργανώνοντας συνέδρια και συναντήσεις, και αμέσως μετά (1865 και 1866) χάθηκε από τα σαλόνια της Ευρώπης.

Το 1867 τον βρίσκει χρεωκοπημένο αφού από τη μια, είχε επενδύσει όλα του τα χρήματα στο φιλανθρωπικό ιδεολογικό του αγώνα, και από την άλλη, είχε παραμελήσει εντελώς την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Εγκατέλειψε τη Γενεύη για πάντα, αφήνοντας πίσω του τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος καταξιωμένος πια, γρήγορα ξέχασε τον ιδρυτή του.

Τα επόμενα 20 χρόνια έζησε μέσα στη φτώχεια, με το πενιχρό επίδομα κάποιων φίλων του και της οικογένειάς του.

Έφυγε για τη Γαλλία, όπου έζησε θλιβερά, κοιμόταν στα παγκάκια για να επιβιώσει, μέχρι που η Αυτοκράτειρα Eugenie τον κάλεσε στο παλάτι της για να την συμβουλέψει για την επέκταση της Συνθήκης της Γενεύης.

Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ο Dunant να γίνει επίτιμο μέλος του Ερυθρού Σταυρού στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Πρωσία και την Ισπανία, ενώ το 1901, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης αλλά κι εκεί αντιμετώπισε διαμάχες.

Τα χρήματα που αποκόμισε από το Νόμπελ, παρά την πολύ δύσκολη οικονομική του κατάσταση, τα δώρισε μετά το θάνατό του στον Ερυθρό Σταυρό της Νορβηγίας και σε κάποιες άλλες φιλανθρωπικές εταιρίες της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Πέθανε στις 30 Οκτωβρίου του 1910 σε ηλικία 82 ετών και δεκάδες νοσοκομεία, θεραπευτήρια, ινστιτούτα και οργανισμοί φέρουν σήμερα το όνομά του.

dunant

Ταύρος με ωροσκόπο Τοξότη και Σελήνη στους Ιχθείς, μια αρχική αστρολογική ταυτότητα αντιθέσεων που ξεδιπλώνεται μαγικά στο ωροσκόπιο, τόσο μαγικά που το επιχείρημα της ερμηνείας, ξεπερνά σε ένταση τους μυθολογικούς άθλους.

Ο Δίας κυβερνήτης του ωροσκόπου βρίσκεται στον 10ο οίκο στο Σκορπιό σε τρίγωνο με την Αφροδίτη στον 7ο οίκο στον Καρκίνο κυβερνήτη του 10ου και 5ου οίκου, η οποία σχηματίζει τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον 3ο οίκο και εξάγωνο με Ερμή στον Ταύρο στον 4ο.

Ένας άνθρωπος που έλαμψε μέσω της μεγαλοψυχίας, της μαγνητικής επιρροής και της εύστοχης συναισθηματικής του επικοινωνίας αντίστοιχα.

Ο Ήλιος συγκυβερνήτης του 8ου οίκου βρίσκεται στον 5ο οίκο, σε εξάγωνο με τον Κρόνο και σε τρίγωνο με Ποσειδώνα και Άρη.

Τι άλλο θα μπορούσε να βοηθήσει καλύτερα στη διάκριση και τη λάμψη ενός ανθρώπου απαλλαγμένου από συμπλέγματα, στεγανά και μικρότητες?

Παράλληλα και η Σελήνη κυβερνήτης του 8ου οίκου, βρίσκεται στον 3ο οίκο στους Ιχθείς, σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα κυβερνήτη του 3ου οίκου και σε τρίγωνο με τον Κρόνο, ενώ συγχρόνως οι φωτοδότες βρίσκονται και σε όψη εξαγώνου μεταξύ τους!

Η εσωτερική ανάγκη που αγκαλιάζεται με τη νοητική δραστηριότητα προς ανθρωπιστικούς σκοπούς, προτρέποντάς τον παράλληλα να γίνει το καταπραϋντικό των απελπισμένων του κόσμου.

Η σύνοδος Άρη – Ποσειδώνα στον Αιγόκερω στον 1ο οίκο σε αντίθεση με τον Κρόνο στον 7ο και σε συνάρτηση με τους παραπάνω σχηματισμούς, έδωσε πνοή στα ιδανικά του, υπηρετώντας τα και εξιδανικεύοντάς τα από τη μία, αλλά από την άλλη ευθύνεται για τις συγκρούσεις, την αντιπαλότητα και την μετέπειτα σκληρή οικονομική παρακμή, αφού ο Κρόνος κυβερνά τον 2ο οίκο και η σύνοδος των πλανητών συντελείται στο ζώδιο του Αιγόκερου το οποίο κυβερνά.

Η παρουσία δε, τόσων πλανητών σε γωνιακούς οίκους, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη τη δύναμη του ωροσκοπίου που διαχέεται σε όλη την προσωπικότητα και την πορεία του.

Ο Άρης στον 1ο οίκο σχηματίζει εξάγωνο με το Δία κυβερνήτη του 1ου και έρχεται να απαλύνει την αντίθεση με τον Κρόνο, εξοπλίζοντάς τον με αισιοδοξία, ενθουσιασμό, θάρρος και δύναμη.

Το παράλληλο τρίγωνο μεταξύ Δία – Κρόνου είναι το πανίσχυρο θεμέλιο της στάσης ζωής αυτού του χαρισματικού ανθρώπου, που του χάρισε επαρκέστατα συγκρότηση, ηθική και σύνεση ώστε να προχωρήσει ακάθεκτος προς τον σκοπό του.

Το τετράγωνο Δία – Ουρανού συνέβαλε κι αυτό στις δυσάρεστες επιπτώσεις που αντιμετώπισε ενίοτε στο κοινωνικό του περιβάλλον και στην επαγγελματική του πορεία, δημιουργώντας υπερβολή προς την κατάκτηση των ιδεών, αποδυναμώνοντας την προσπάθεια προς επιβίωση.

Το ακριβέστατο τετράγωνο Ερμή – Ουρανού έδωσε στον Dunant την απαραίτητη απομόνωση από την παιδική του ηλικία, ώστε να απελευθερώσει αργότερα τη συσσωρευμένη νοητική του λάβα.

Ένας σπουδαίος φιλάνθρωπος, φιλόσοφος, αλτρουιστής, δημιουργικός και καινοτόμος.

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved