Ποιό είναι το μέλλον του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α';
O νέος Πάπας Φραγκίσκος Α', κατά κόσμον Jorhe Mario Bergoglio, γεννήθηκε στις 17/12/1936 και ανήκει στο ζώδιο του Τοξότη
Ο... σταυρός και οι πειρασμοί του νέου Πάπα
Ο λευκός καπνός που βγήκε την Τετάρτη στις 19:06 από την καμινάδα της Cappella Sistina ήταν τελικά... πύρινος και μετά τον Κριό Βενέδικτο, ένας ακόμη εκπρόσωπος ζωδίου της φωτιάς αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά της Καθολικής Εκκλησίας, επιλέγοντας το πρωτοεμφανιζόμενο για Πάπα όνομα «Φραγκίσκος Α΄».
Έτσι θα λέγεται πλέον ο Τοξότης και κατά κόσμον Jorhe Mario Bergoglio, ο οποίος είναι και ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική.
Η αναφορά στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης είναι προφανής, όσο προφανές είναι και το φιλανθρωπικό έργο του μέχρι χθες Αρχιεπισκόπου του Μπουένος Άιρες και καρδινάλιου. Εξ ου και το προσωνύμιο που του αποδόθηκε αμέσως μετά την εκλογή του: Ο Φραγκίσκος των φτωχών.
Σίγουρα πρόκειται για έναν ελπιδοφόρο και επικοινωνιακά επιτυχημένο χαρακτηρισμό, αφού δημιουργεί προσδοκίες στους απανταχού κατατρεγμένους, το σημαντικό εδώ όμως είναι, ότι δεν πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα.
Αυτός ο σταυρός του ανθρωπισμού που ο Φραγκίσκος Α΄ κουβαλάει πρόθυμα στις πλάτες του καθ' όλη τη διάρκεια της ιεροσύνης του, αποτυπώνεται και στην αλήθεια του γενέθλιου χάρτη του.
Αν και δεν έχουμε ακριβή ώρα γέννησης, η αίσθηση που αφήνει είναι εκείνη ενός σταθερού υπερασπιστή των θρησκευτικών πιστεύω μέσα στα οποία γαλουχήθηκε και ιδίως την βοήθεια-προσφορά προς τους πάσχοντες.
Κι αναφέρομαι βέβαια στον αστρολογικό «σταυρό», που σχηματίζεται ανάμεσα στον Ήλιο του, τον Κρόνο στους Ιχθύες, τον Χείρωνα στους Διδύμους και τον Ποσειδώνα στην Παρθένο.
Συντηρητικό όσο να 'ναι το συγκεκριμένο σχήμα και αντιπροσωπευτικό ενός σεβάσμιου ιεράρχη, δεν προϊδεάζει σε επαναστατικές αλλαγές αλλά πολύ περισσότερο σε μια τήρηση των «θέσφατων» χωρίς ακρότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ένας «ανιαρός» Πάπας, κάθε άλλο μάλιστα. Η σύνοδος της Δήμητρας με το Δία στον Αιγόκερω μπορεί να ανεβάσει στα ύψη τον δείκτη δημοφιλίας του, αφού έχει την τύχη ή τον τρόπο να υπερτονίζονται οι θετικές πλευρές του έργου του.
Από αυτήν την άποψη, η πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο νέος Πάπας θα είναι μάλλον συμβιβαστική, τόσο προς άλλα δόγματα, όσο και προς τις ποικίλες τάσεις στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας αλλά παράλληλα θα περιέχει και κάποιες εντυπωσιακές παρεμβάσεις, που θα τύχουν μιας παγκόσμιας αποδοχής.
Η προτεραιότητα του Φραγκίσκου Α΄ είναι η ανανέωση και η στήριξη της πίστης μέσα από την επισήμανση και ολική επαναφορά των βασικών Χριστιανικών αξιών. Η πρόθεση του είναι δηλαδή να επικεντρωθεί στην ουσία του Χριστιανικού δόγματος και να «συμμαζέψει» τις ακρότητες -ιδιαίτερα τις ηθικές, που ατυχώς μαστίζουν το Βατικανό και όχι μόνο.
Καθημερινά σχεδόν μαθαίνουμε για ποικίλα οικονομικά και σεξουαλικά «κατορθώματα» υψηλόβαθμων ιερωμένων, που δικαιώνουν απόλυτα την παροιμία «το ράσο δεν κάνει τον παπά».
Αυτός συνάμα είναι και ο μεγαλύτερος πειρασμός για τον ίδιο τον Φραγκίσκο Α΄. Γιατί καλά και... άγια όλα αυτά που διαδραματίζονται στον μεταβλητό σταυρό του χάρτη του, δεν μπορεί όμως κανείς να αγνοήσει τα τετράγωνα του Ουρανού με την Σελήνη και την Αφροδίτη στον Υδροχόο. Πρακτικά, ένα τέτοιο σχήμα έχει την τάση να «προωθεί» μια σειρά από «θανάσιμα αμαρτήματα», τα οποία ο νεοεκλεγείς Πάπας θα τα βρει στο δρόμο του. Κι αν ο ίδιος μέσω της πνευματικότητας του έχει κατορθώσει να εξουδετερώσει κάθε υλικό ή σαρκικό πειρασμό (το ελπίζω και το εύχομαι), είναι βέβαιο πως το περιβάλλον του βρίθει από «ανώμαλους» ή «κολασμένους», σύμφωνα πάντα με τους χαρακτηρισμούς της Καθολικής Εκκλησίας.
Και φανατικούς, θα συμπληρώσω εγώ, τους οποίους επίσης θα συναντήσει...
Σε ρόλο μάρτυρα;
Βλέποντας λίγο μακρύτερα, κάπου εκεί στο 2016-17, φαίνεται πως είναι πολλοί οι «δαίμονες», που δεν θα τον αφήσουν σε ησυχία. Υπό την επιρροή των διελεύσεων του αστρικού Ουρανού και του αστρικού Πλούτωνα από τον τροπικό Ήλιο του, είναι πιθανόν να μην αντέξει είτε την «αποκεκαλυμμένη βρωμιά», είτε τον λυσσαλέο πόλεμο οικονομικών συμφερόντων. Όλα αυτά απαιτούν να εγκαταλείψει το μειλίχιο ύφος του και να αρπάξει μια πύρινη ρομφαία, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν αγώνα «ζωής και θανάτου», για την Εκκλησία που υπηρετεί αλλά ενδεχομένως και για τον ίδιο.
Κι αν ο προκάτοχος του αποχώρησε παραιτούμενος «εν δόξα και τιμή», αξιοποιώντας τον γωνιακό Δία του ωροσκοπίου του, για τον Φραγκίσκο Α΄ είναι εξαιρετικά συζητήσιμο το αν θα έχει αυτή την πολυτέλεια. Πόλεμος του μέλλει και μάλιστα σκληρός.