Σάι Μπάμπα-Το τέλος μιας ενσάρκωσης
από τον Γιάννη Ριζόπουλο
Ανήμερα το Χριστιανικό Πάσχα έφυγε πλήρης ημερών ένας από τους σύγχρονους Ινδούς φιλοσόφους, του οποίου μάλιστα οι διδαχές βρήκαν μεγάλη απήχηση σε δύση και ανατολή.
Πνευματικός ηγέτης, κήρυκας της αγάπης και της εσωτερικής εναρμόνισης, θεραπευτής αλλά και ενσάρκωση της θεότητας επί της γης, σύμφωνα με τον ίδιο, υποστήριζε πως στην φιλοσοφία του «χωρούσαν» πιστοί από κάθε δόγμα.
Πρώην Σίρντι, μέχρι προσφάτως Σάτυα και μελλοντικός Πρέμα Σάι Μπάμπα, έθελξε με τη διδασκαλία του πολιτικούς, επιχειρηματίες και απλούς ανθρώπους (γύρω στα δέκα εκατομμύρια ανά την υφήλιο), δεν έλειψαν ωστόσο και οι σοβαρές ενστάσεις από τους επικριτές του.
Οι πιο σοβαρές καταγγελίες αναφέρονταν σε παιδοφιλικές τάσεις του Σάι Μπάμπα, ενώ μυστήριο καλύπτει και την δολοφονία έξι πιστών του μέσα στην κρεβατοκάμαρα του στις 6/6/1993. Πολλοί μίλησαν τότε για συγκάλυψη των πραγματικών γεγονότων από την Ινδική αστυνομία, κάτι που δεν είναι διόλου απίθανο αν αναλογιστούμε πως ανεξάρτητα με τις όποιες «θεϊκές» του ιδιότητες, ο Σάι Μπάμπα ήταν σίγουρα ένας μεγάλος ευεργέτης για την πατρίδα του. Θεραπευτήρια, εκπαιδευτικά ιδρύματα και δημόσια έργα έγιναν εξ αιτίας του κι αυτό δεν μπορεί κανείς ούτε να το αλλάξει, ούτε να το αμφισβητήσει.
Παράλληλα έγινε κόκκινο πανί για τους απανταχού «κυνηγούς» γκουρού που φρόντισαν να απαθανατίσουν κάποια από τα «μαγικά» τρυκ με τα οποία εντυπωσίαζε τους πιστούς του. Δυστυχώς για εκείνον η τεχνολογία είναι ...αμείλικτη κι έτσι οι ταχυδακτυλουργίες του με τα δακτυλίδια και τις στάχτες δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ορισμένοι αμφισβητίες μάλιστα διατείνονται πως ακόμη και η ημερομηνία της γέννησης του (23/11/1926) είναι ψεύτικη και «προσαρμοσμένη» σε μια προφητεία του Sri Aurobindo περί ενσαρκώσεως του Κρίσνα στις 24 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή ο Σάι Μπάμπα έχει γεννηθεί στις 4 Οκτωβρίου του 1929 και όλα τα «θαυμαστά» που ο ίδιος διακήρυττε για τα νεανικά του χρόνια είναι απλά αποκυήματα δημιουργικής φαντασίας.
Από Σκορπιό σε Ζυγό δηλαδή το πάνε και φυσικά τα δύο ωροσκόπια μοιάζουν μεταξύ τους όσο η μέρα με την νύχτα.
Το σχήμα Ήλιου-Κρόνου-Ποσειδώνα (και μάλιστα σε γωνιακούς οίκους) που υπάρχει στο ωροσκόπιο του 1926 δικαιολογεί απόλυτα τον τίτλο του πνευματικού ηγέτη. Αντίστοιχα, η αντίθεση του Ήλιου με τον Ουρανό και η σύνοδος Δήμητρας-Δία στους Διδύμους, στον χάρτη για το 1929 επεξηγεί το ίδιο καλά την περίπτωση ενός δημοφιλούς, ανατρεπτικού όσο και «πατεντιάρη» φιλοσόφου, για τον οποίο οι «εξυπνάδες» με τις στάχτες και τις υλοποιήσεις μενταγιόν θα ήταν ...τρόπος ζωής.
Πάντως, η εκτίμηση μου «γέρνει» προς την πρώτη εκδοχή, κρίνοντας όχι μόνον από τα δεδομένα του κάθε χάρτη αλλά και από κάποια γεγονότα που δείχνουν να στηρίζουν την εκδοχή του Σκορπιού. Κι αν θέλετε το ίδιο το παρουσιαστικό του παραπέμπει περισσότερο σε Σκορπιό.
Μάλιστα από την έρευνα μου συμπέρανα πως παρότι η ώρα της γέννησης του δίνεται με εξαιρετική ακρίβεια, με βάση το έργο αλλά και τον θάνατο του φαίνεται πως ο Ωροσκόπος του είναι δύο μοίρες πιο πίσω.
Στην ίδιο-συναστρία του αναδεικνύεται ο ενισχυμένος ρόλος του Άρη στον 6ο οίκο, κάτι που εκτός των άλλων παραπέμπει στα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τόσο τους τελευταίους μήνες, όσο και το 1963, όταν υπέφερε από διαδοχικά εγκεφαλικά. Ο Άρης σχηματίζει ένα «κρυφό» τ-τετράγωνο με τον Ήλιο, τον Κρόνο και τον Ποσειδώνα στην αστρική τους εκδοχή, ενώ ως αστρικός τετραγωνίζεται με τον Πλούτωνα.
Ακόμη, ο αστρικός Ουρανός συνδέεται άμεσα με το κύριο χαρακτηριστικό του χάρτη, το σχήμα δηλαδή Κρόνου-Ποσειδώνα, υποδεικνύοντας με την σειρά του την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία του Σάι Μπάμπα στην new age σκηνή.
Για την ιστορία πάντως σας παραθέτω και τον γενέθλιο χάρτη του «άλλου» Σάι Μπάμπα, κρατώντας την ίδια ώρα γέννησης.