από το Β. Παπαδολιά
Τον καιρό του τον αποκαλούσαν Νουρέγιεφ καθώς δεν υπήρχαν συγκρίσιμα μεγέθη στο χώρο της ντρίπλας. Οδήγησε τον Ηρακλή στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1976, ανακηρύχθηκε το 2003 από την ΕΠΟ κορυφαίος ποδοσφαιριστής στα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία πενήντα χρόνια και το 1984 κλήθηκε στη μικτή κόσμου να παίξει δίπλα στον Μπέκενμπάουερ και τον Κέβιν Κήγκαν.
Κάθε Κυριακή οι φίλαθλοι του Ηρακλή μαζεύονταν για να τον δουν να ντριμπλάρει μέσα σε… τηλεφωνικό θάλαμο. Βλέποντας κανείς τα βίντεο των αγώνων του, νομίζει ότι βλέπει τον Μαραντόνα να ντριμπλάρει στο Μουντιάλ του Μεξικού. Υπήρξε άτυχος που δεν μπόρεσε ποτέ να παίξει στην Ευρώπη, καθώς την εποχή του δεν είχε ακόμη εκδικαστεί η υπόθεση Μπόσμαν. Όταν όμως βγήκε ο Μαραντόνα, τότε ξαφνικά αποκτήθηκε μέτρο σύγκρισης. Και ιδού τι έλεγε γι’ αυτόν ο ισπανικός Τύπος…
Γεννημένος στις 26 Οκτωβρίου 1954 στην Τασκένδη, ο Βασίλης Χατζηπαναγής υπήρξε εμφανισιακά τουλάχιστον χαρακτηριστικό δείγμα Σκορπιού. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη όπως κι ο χάρτης του καθώς έφυγε από τον τόπο γέννησης του πρώτα για να παίξει σε σοβιετικές ομάδες και μετά για να έρθει στην Ελλάδα. Στο χάρτη του βρίσκουμε σκληρή όψη Άρη / Δία, όψη που συχνά είναι χαρακτηριστικών των αθλητών.
Ο Άρης στον Υδροχόο αλλά κι η συμμετοχή του Ουρανού έδινε στο παιχνίδι του πρωτοτυπία, ενώ ο Δίας σε συνδυασμό με τη σύνοδο Ερμή/Κρόνου τον έκανε στρατηγικό μυαλό (έπαιζε σαν δεκάρι) κι όχι εκτελεστή. Σε ζωδιακή θέση στον Καρκίνο ο Βασίλης Χατζηπαναγής είχε πάντα την εύνοια και τη στήριξη των φιλάθλων κι ήταν ο αγαπημένος του κόσμου. Τέλος το τετράγωνο Άρη/Ήλιου είναι αλήθεια ότι δεν τον βοήθησε να επιτύχει, καθώς συχνά προτιμούσε τη «μπέσα» από τα χρήματα.
To 1976 ήταν η χρονιά που κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας με τον Ηρακλή. Ο αγώνας διεξήχθη στις 9 Ιουνίου 1976 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στον προοδευτικό του χάρτη η Σελήνη είναι στο Λέοντα (μοίρα δε γνωρίζουμε λόγω έλλειψης ώρας) με τον Άρη από διέλευση να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, ενώ στις διελεύσεις ο Κρόνος μόλις αφήνει τη σύνοδο με το γενέθλιο Δία και πλησιάζει τη θέση του στην ηλιακή επιστροφή του στη 2η μοίρα του Λέοντα, περιγράφοντας έτσι μία δύσκολη νίκη.
Έτσι χρειάστηκε να προηγηθεί ο Ηρακλής με 2-0, να ισοφαριστεί από τον Ολυμπιακό, να ξαναπροηγηθεί στην παράταση με 4-2 και να ξαναισοφαριστεί και πάλι για να φτάσουμε τελικά στα πέναλτι και να κερδίσει με 6-5 ο Ηρακλής. Ένα δύσκολο αποτέλεσμα σε μία έτσι κι αλλιώς δύσκολη χρονιά, όπου το τετράγωνο Κρόνου/Ουρανού της ηλιακής του επιστροφής σχημάτιζε ΤΑΥ τετράγωνο με το γενέθλιο τετράγωνο Άρη/Ήλιου στο γενέθλιο χάρτη του (Κρόνος στις 2 Λέοντα, Ουρανός στις 2 Σκορπιού στην ηλιακή και Ήλιος στις 2 Σκορπιού, Άρης στις 2 Υδροχόου στο γενέθλιο).
Τέλος σε μία έτσι κι αλλιώς ουράνια χρονιά ( και μία ουράνια όπως αποδεικνύεται προσωπικότητα) δε θα μπορούσε να λείπει κι ο Ουρανός από τις διελεύσεις, καθώς τετραγωνίζει από αναδρομή τον Άρη (είναι και χορηγός του).
(Σημείωση: Επιφυλάσσομαι για τη θέση της Σελήνης, καθώς δεν έχω εντοπίσει την ώρα τέλεσης του αγώνα. Χρησιμοποιήθηκε η 21:00, αλλά τότε οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων δεν ήταν «τηλεοπτικές»).
Αξίζει να πούμε επίσης ότι υπάρχουν και περαιτέρω όψεις με συμμετοχή των Δεσμών (ακριβές ΤΑΥ με τη συμμετοχή του διελαύνοντα Πλούτωνα αλλά και διελαύνων Βόρειος Δεσμός από τη θέση του γενέθλιου Ερμή), που δεν είμαι σίγουρος όμως ότι σχετίζονται με το παιχνίδι, όσο με τις ευκαιρίες που είχε να πάει στο εξωτερικό (τον ζητούσαν Άρσεναλ και Λάτσιο) αλλά δεν τον άφησε ο Ηρακλής (τότε δεν υπήρχε ελεύθερη διακίνηση ποδοσφαριστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών).
Μία άλλη σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν η πρόσκληση του στη Μικτή Κόσμου το 1984. Ο αγώνας διεξήχθη στη Νέα Υόρκη στο γήπεδο Giants ενώπιον 40.000 θεατών με τους 15.000 από αυτούς να είναι ομογενείς και με τον διευλαύνοντα Ήλιο στην ίδια μηδενική μοίρα του Λέοντα που ήταν ο Κρόνος τη μέρα της κατάκτησης του Κυπέλλου (αυτή η μοίρα ίσως είναι ακμή γωνιακού οίκου). Όλα αυτά σε μία χρονιά επιστροφής Κρόνου (τριαντάρης πια) και με αλλαγές στη ζωή του να τον πλησιάζουν (Δίας στον άξονα των Δεσμών και Πλούτωνας σε διέλευση από τον Ήλιο του).
Να σημειώσουμε ότι στον αγώνα μπήκε στο 65’ σαν αλλαγή στον Κήγκαν και στα highlight ήταν μία μπαλιά στο Θωμά Μαύρο (που επίσης είχε προσκληθεί) που η κεφαλιά του βρήκε στο δοκάρι.
Οι αναφορές στο Χατζηπαναγή δεν τελειώνουν. Ακόμη και σήμερα στηρίζει την ομάδα παραχωρώντας γήπεδα στη Θέρμη για προπονήσεις (και δυστυχώς μένει απλήρωτος ως φαίνεται), αλλά και ξένες εφημερίδες όπως η Guardian τον ανακαλύπτουν και κάνουν αφιερώματα γι’ αυτόν (2010). Κοντά σε αυτούς και το αφιέρωμα των Νέων της 16-17 Απριλίου, που αποτέλεσε και την αφορμή για τη δημοσίευση μας..
Ευχόμαστε πολλές (επιχειρηματικές πλέον) επιτυχίες στον άλλοτε Νουρέγιεφ του ελληνικού ποδοσφαίρου…