από το Β. Παπαδολιά
Την αποκάλεσαν σιδηρά κυρία τον καιρό που ήταν επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κονταροχτυπιόταν με τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Έδειξε το θράσος της (αλλά και την πολιτική ενηλικίωση της) όταν παρέδωσε στον πρόεδρο και μέντορα της Ανδρέα Παπανδρέου το περίφημο σημείωμα στο τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που παρευρέθηκε ο μεγάλος ηγέτης. Φιλοξένησε τα δείπνα των τεσσάρων και διατέλεσε πανίσχυρο υπουργός επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
Μερικοί πίστεψαν ότι μπήκε στο περιθώριο μετά την ανάδειξη του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι πρόσφατες εξελίξεις όμως και η στοχοποίηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έδειξε ότι η σιδηρά κυρία δεν έχει χάσει τα δόντια της και όταν δαγκώνει, δαγκώνει δυνατά.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της δε βρίσκουμε λεπτομέρειες για την ημερομηνία γέννησης της. Από την άλλη η 9 Δεκεμβρίου 1944 προβάλλει σε κάποιους τόπους ως ημερομηνία γέννησης της και ελλείψει άλλων στοιχείων αξίζει ίσως να προσπαθήσουμε να τη διερευνήσουμε.
Με βάση αυτή την ημερομηνία η κυρία Παπανδρέου αναδεικνύεται ως Τοξότης και μάλιστα με Άρη στον Τοξότη σε αντίθεση με τον Ουρανό και τρίγωνο με τον Πλούτωνα. Το γεγονός αυτό παράλληλα με τη σχεδόν ακριβή αντίθεση Ερμή / Κρόνου περιγράφει κατά τη γνώμη μου επαρκώς την πολιτική συμπεριφορά της, τόσο το χαρακτηρισμό της σιδηράς κυρίας, που από τη μία ξέρει να κρατάει το στόμα της κλειστό όταν πρέπει, όταν εξεγείρεται όμως ποιος βλέπει το Θεό και δεν τον φοβάται όσο και την ικανότητα της να κινείται στο παρασκήνιο όταν χρειάζεται. Μάλιστα, καθώς ο Πλούτωνας είναι διευκολυντικός στην αντίθεση Άρη / Ουρανού, συχνά πράγματα που θέλει να πει ευθέως και να κοντραριστεί, επιλέγει να τα πει στο παρασκήνιο για να αποφύγει την έκρηξη.
Η Σελήνη εμφανίζεται στο Ζυγό και αν η ώρα θεωρηθεί ως η ανατολή του Ήλιου βρίσκεται σε σύνοδο με τον Ποσειδώνα και ως ευαίσθητο σημείο του ΤΑΥ τετραγώνου με Ερμή και Κρόνο (οι όψεις ισχύουν ακόμη κι αν η γέννηση έγινε έως 6 ώρες πριν ή 12 ώρες μετά από την ανατολή που την έχουμε βάλει, επομένως καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας).
Αν ισχύει η συμμετοχή της Σελήνης σε αυτό το ΤΑΥ τετράγωνο, τότε ίσως είναι υπεύθυνη για τη συναισθηματική πειθαρχία που έχει δείξει προς τα έξω όσον αφορά την προσωπική της ζωή, αλλά παράλληλα και για τις ρομαντικές φήμες που ακούγονται μεταξύ άλλων ότι η σχέση της με τον μέντορα της δεν ήταν αποκλειστικά πολιτική. Αλλά ακόμη κι αν δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο, μία τέτοια Σελήνη πηγαίνοντας από τον Ποσειδώνα στον Κρόνο θα ήταν μάλλον υπεύθυνη για συναισθηματικές απογοητεύσεις που οδηγούν σε απομόνωση. Έτσι η κυρία Παπανδρέου θα λέγαμε ότι είναι μάλλον μία γυναίκα καριέρας.
Το τρίγωνο Αφροδίτης Δία σε ζώδια της Γης θα μπορούσε να θεωρηθεί η όψη που τη βοήθησε να ανέλθει ψηλά σε αξιώματα (Αιγόκερως) με τη βοήθεια φίλων και γνωριμιών στις κατάλληλες θέσεις (Δίας). Και η αλήθεια είναι ότι η πολιτική καριέρα της είχε και μία δόση προώθησης ειδικά μέσω της ανάθεσης της θέσης του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ανάθεση που ενώ μέχρι τότε θεωρούνταν διακοσμητική, από τη θητεία της και μετά θεωρείται εφαλτήριο για όποιον πάει και γυρίσει να κάνει πολιτική καριέρα στις υψηλότερες δυνατές θέσεις).
Το 1989, στις 5 Ιανουαρίου, που της ανατέθηκε να γίνει επίτροπος η Βάσω Παπανδρέου δεν έχει και τις καλύτερες διελεύσεις από το χάρτη της. Ο Κρόνος ενεργοποιεί την αντίθεση Ερμή / Κρόνου, βάζοντας της δύσκολα ( έως πολύ δύσκολα ). Η ίδια δε θα πρέπει να βίωσε και τόσο ως «ευκαιρία» το διορισμό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικά που με το τετράγωνο του διελαύνοντος Ουρανού με τη γενέθλια Σελήνη της αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί και να φύγει μακριά από αγαπημένα της πρόσωπα.
Από την άλλη ο διορισμός της είχε χαρακτηριστικά μία «ελαφριάς» προώθησης, όπως υποδεικνύεται από το τρίγωνο του διελαύνοντα Δία από το γενέθλιο Δία της. Και λέμε ελαφράς λόγω αναδρομής του διελαύνοντος Δία, που προσγειώνει συνήθως τις υπερβολικές προσδοκίες. Υπό αυτή την έννοια θα λέγαμε ότι είχε λοιπόν και μία υποστήριξη που τη βοήθησε.
Για τα επόμενα χρόνια πάντως ο διελαύνων Ποσειδώνας έκανε σύνοδο με τον προοδευτικό Άρη της (πλέον στον Αιγόκερω) και της έδωσε την φήμη και την καταξίωση που αναζητούσε σε αυτή τη φάση της ζωής της. Ενώ παράλληλα και η ηλιακή της επιστροφή γινόταν πάνω σε Νέα Σελήνη (σχεδόν) δείχνοντας το κλείσιμο ενός κεφαλαίου ζωής και την έναρξη ενός νέου.
Αν αυτή ήταν η πορεία της Σιδηράς Κυρίως στο παρελθόν όμως τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα;
Αν δούμε τις διελεύσεις της σήμερα , θα δούμε ότι ο Κρόνος έχει περάσει πριν από ένα χρόνο από τη γενέθλια θέση του Ποσειδώνα, δημιουργώντας απογοητεύσεις ιδεολογικής μορφής (είμαστε σοσιαλιστές; Η ίδια λέει ότι πριν ψηφίσει το μνημόνιο σκέφτηκε να παραιτηθεί).
Στο μέλλον όμως πιο ριζική αναμένεται η αντίθεση του διελαύνοντος Ουρανού με το γενέθλιο Ποσειδώνα, που αν ισχύει το ωροσκόπιο της, θα φέρει μία περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση ιδεών, κοντράροντας στα ίσια το τετράγωνο του διελαύνοντος Πλούτωνα προς την ίδια θέση που προσπαθεί να την κρατήσει σιωπηλή (κάνει και σύνοδο από διέλευση με το γενέθλιο Κρόνο) και «καπηλεύεται» τα όνειρα της.
Η πιθανή αντίθεση του Ουρανού με τη γενέθλια Σελήνη της δείχνει επίσης μία εξαναγκαστική διακοπή δεσμών από «δικούς της» ανθρώπους (στο προοδευτικό της έχει από ότι φαίνεται και τετράγωνο προοδευτικού Κρόνο προς γενέθλια Σελήνη).
Η αντίθεση Πλούτωνα / Κρόνου επίσης είναι μία πολύ δύσκολη όψη ψυχολογικής φύσης ειδικά για κρόνιους ανθρώπους όπως η κυρία Παπανδρέου. Κι αυτό γιατί δημιουργεί την αίσθηση ότι χάνεται η Γη κάτω από τα πόδια τους, ότι, χάνεται κάθε τι γνωστό και αυτονόητο στο οποίο μπορούσαν να στηριχτούν. Συχνά κρόνιοι άνθρωποι με τέτοια όψη νιώθουν πάρα πολύ ευάλωτοι σε πράξεις ακόμη και κατά της ζωής τους.
Θετικότερο μοιάζει ωστόσο το τρίγωνο διελαύνοντος Κρόνου / γενέθλιου Ουρανού γι’ αυτό το καλοκαίρι τουλάχιστον καθώς δείχνει και τη διάθεση να υπάρχουν παρεμβάσεις που να εκτονώνουν δημιουργικά τη ριζοσπαστικοποίηση της.
Δε θα πρέπει να παραγνωρίσουμε τέλος ότι στην ηλιακή της επιστροφή για το 2011 έχει τριπλή σύνοδο Άρη / Ερμή / Πλούτωνα στον Αιγόκερω αλλά και σύνοδο Δία / Ουρανού στους Ιχθύς. Όλα θα πρέπει να τα περιμένει κανείς λοιπόν από την κυρία Παπανδρέου, τόσο ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα (αν οι Ιχθύς κάποιοι θα ισχυρίζονταν ότι δεν προσφέρονται για κάτι περισσότερο από διαμαρτυρία) όσο και κάποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες παρασκηνιακού περιεχομένου.