7 περιπτώσεις που... υποτίθεται ότι η Πανσέληνος επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα

Ας τις δούμε μία-μία για να διαπιστώσουμε, αν υπάρχει όντως κάποια βάση

7 περιπτώσεις που... υποτίθεται ότι η Πανσέληνος επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα

Για χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος θεωρεί ότι η Πανσέληνος έχει ισχυρή επίδραση επάνω του. Οι πεποιθήσεις ότι μπορεί να αλλάξει ή να επηρεάσει τη βιολογία ή τη συμπεριφορά μας εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι σήμερα. Σκεφτείτε πόσες ταινίες υπάρχουν ακόμα με Λυκανθρώπους.

Παρακάτω αναφέρονται 7 περιπτώσεις που η Πανσέληνος υποτίθεται ότι επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα. Ας τις δούμε μία-μία για να διαπιστώσουμε, αν υπάρχει όντως κάποια βάση.

1. Η εμμηνόρροια συνδέεται με την Πανσέληνο

Από τους αρχαίους πολιτισμούς οι φάσεις της Σελήνης συνδέονται με τον κύκλο περιόδου της γυναίκας. Αναφέρουν, δε, ότι και οι δυο πάνω κάτω συμπίπτουν, αφού ο κύκλος του Φεγγαριού είναι περίπου 29,5 ημέρες, ενώ μιας γυναίκας κατά μέσο όρο κάθε 28 ημέρες (ποικίλλει από άτομο σε άτομο). Παρά την εντυπωσιακή αυτή σύμπτωση, δεν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η Σελήνη και η εμμηνόρροια συσχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο, όπως επίσης ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν την περίοδό τους κοντά στην Πανσέληνο.

2. Η Πανσέληνος αυξάνει τη γονιμότητα και τις γεννήσεις

Οι πρώιμοι πολιτισμοί πίστευαν ότι το φεγγάρι έπαιζε ρόλο στη γονιμότητα, συν το ότι καθόριζε πότε μια γυναίκα μπορούσε να μείνει έγκυος. Αν και οι μέθοδοι γονιμότητας που βασίζονται στους κύκλους της Σελήνης έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, μέχρι σήμερα ακόμα ορισμένοι πιστεύουν ότι η Πανσέληνος προκαλεί αύξηση των γεννήσεων. Αλλά μην αγχώνεστε εσείς που θα γίνετε μανούλες. Η βαρυτική έλξη της Πανσέληνου δε θα σας στείλει μια ώρα αρχύτερα να γεννήσετε! Οι μελέτες, μάλιστα, δε διαπίστωσαν καμία συσχέτιση μεταξύ Πανσελήνου και... ωοθηκών.

3. Η Σελήνη προκαλεί στέρηση ύπνου

Μέχρι να ανακαλυφθεί ο... ηλεκτρισμός, ενδεχομένως αυτό και να ίσχυε. Προς απογοήτευση όσων το πίστευαν και το πιστεύουν ακόμα, δεν έχουν βρεθεί αξιόλογες συσχετίσεις μεταξύ της Πανσελήνου και της αϋπνίας. Οπότε, το πιο πιθανό είναι να περάσετε μια ήσυχη νύχτα κατά τη διάρκεια μιας Πανσελήνου, όπως και στις άλλες φάσεις της Σελήνης. Αυτό που θα μπορούσε να σας τις αναστατώσει είναι το... smartphone στο κομοδίνο σας ή ο έρωτάς σας.

Πανσέληνος στην Παρθένο: Ήρθε η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό

4. Η Σελήνη μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις

Οι επιληπτικές κρίσεις κάποτε θεωρούνταν ότι ήταν συνέπεια μαγείας ή δαιμονισμού. Παρ’ όλο που σήμερα γελάμε με αυτές τις ανοησίες, ο μύθος ότι μια Πανσέληνος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την επιληψία εξακολουθεί να ισχύει. Ο Δρ Selim Benbadis, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και νευροχειρουργικής στο USF College of Medicine, προσπάθησε η αλήθεια, μετά από διάφορες συνεδρίες με τους ασθενείς του, να βρει μια επιστημονική συσχέτιση. Το αποτέλεσμα της μελέτης του το 2004, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Epilepsy & Behavior δε δείχνει καμία σχέση μεταξύ των δύο. Ίσα-ίσα που σύμφωνα με την έρευνά του ο αριθμός των επιληπτικών κρίσεων ήταν χαμηλότερος κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου.

5. Η Πανσέληνος μας τρελαίνει

Ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Πλίνιος «κατηγόρησαν» την Πανσέληνο για τη μανία που καταλάμβανε κάποιους ανθρώπους και αυτές οι απόψεις επικρατούσαν τόσο στο Μεσαίωνα, όσο και σήμερα. Είναι γεγονός ότι η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζεται κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου, είμαστε πιο φορτισμένοι, αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τη Σελήνη με τη διαταραγμένη συμπεριφορά. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι το έντονο φως της Πανσελήνου κρατούσε τους ανθρώπους ξύπνιους, οπότε τα νεύρα και η επιθετικότητα να προκαλούνται από τη στέρηση του ύπνου. Σύμφωνα, δε, με έρευνες, ο αριθμός των επισκέψεων στους ψυχιάτρους ή τα επείγοντα περιστατικά δεν είναι υψηλότερος κατά την Πανσέληνο συγκριτικά με άλλες νύχτες.

6. Η Πανσέληνος κάνει επιθετικά τα ζώα

Μια άλλη δημοφιλής πεποίθηση είναι ότι τα ζώα είναι πιο πιθανό να επιτεθούν στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου. Αυτό όμως το να αποδειχτεί επιστημονικά είναι και το πιο δύσκολο, καθώς τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal ανέφερε ότι οι δαγκωνιές από ζώα είναι σχεδόν διπλάσιες, σύμφωνα με τα αρχεία των επειγόντων περιστατικών κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου, ενώ μια άλλη υποστήριζε ότι οι επιθέσεις των σκύλων στην Αυστραλία είναι ίδιες πάνω κάτω σε αριθμό, όπως κάθε άλλη φορά. Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι οι επισκέψεις στους κτηνιάτρους τις μέρες που έχει Πανσέληνο είναι αυξημένες, υποδηλώνοντας ότι τα κατοικίδια τότε είναι πιο δραστήρια, απρόσεκτα και... ριψοκίνδυνα.

7. Η Πανσέληνος προκαλεί απώλεια αίματος κατά τη χειρουργική επέμβαση

Οι γιατροί κάποτε αρνιόνταν να εγχειρήσουν τις νύχτες με Πανσέληνο, αλλά κι αυτή η περίπτωση έχει αποδειχθεί εσφαλμένη. Μια μελέτη του 2009, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Anesthesiology, έδειξε ότι οι Φάσεις της Σελήνης δεν είχαν καμία επίδραση σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Η έρευνα της έκβασης των χειρουργικών επεμβάσεων, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1993 και 2006, στην κλινική Cleveland Clinic, δεν έδειξε καμία συσχέτιση μεταξύ του χρόνου ή της ημέρας της εγχείρησης και της επιτυχίας της. Οπότε, όλα είναι θέμα καλού γιατρού!

Κάνε αυτά τα 5 πράγματα στην Πανσέληνο για να ανανεωθείς σωματικά και πνευματικά

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved