7 facts που δε γνωρίζεις για την Πανσέληνο
Εντάξει, κάποια από αυτά τα ξέρεις ήδη...
Πολλοί είναι οι μύθοι, οι θρύλοι και οι παραδόσεις αναφορικά με την Πανσέληνο, καθώς από την αρχαιότητα συγκέντρωνε το ενδιαφέρον των ανθρώπων, με το μαγευτικό της θέαμα. Υπάρχουν όμως και πράγματα που ισχύουν και δεν τα γνωρίζουμε ή απλά δεν ξέραμε το «γιατί» συμβαίνουν.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά, που ενδεχομένως να σου διέφευγαν κι εσένα:
- Η πρώτη Πανσέληνος του Απριλίου ονομάζεται «Ροζ Φεγγάρι», όχι όμως επειδή έχει... ροζ χρώμα. Την ονόμαζαν έτσι οι παλιοί αγρότες από το Φλοξ (Φλόγα ή Δρουμμόντειος), ένα λουλούδι που ανθίζει τον Απρίλιο και τα λουλούδια του είναι ροζ.
- Όταν γίνονται δύο Πανσέληνοι μέσα σε ένα ημερολογιακό μήνα, η δεύτερη ονομάζεται το Μπλε Φεγγάρι. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε 3 χρόνια, κατά μέσο όρο.
- Όταν η Πανσέληνος συμπίπτει με μια ολική Σεληνιακή Έκλειψη, εμφανίζεται κόκκινη. Σε αυτό το φαινόμενο που είναι γνωστό ως Κόκκινο Φεγγάρι, το μόνο φως που υπάρχει διαθλάται μέσα από τη σκιά της γης και φαίνεται κόκκινο, για τον ίδιο λόγο που φαίνεται κόκκινο και το ηλιοβασίλεμα.
- Καθώς η Πανσέληνος συμβαίνει κάθε 29,5 ημέρες, ο Φεβρουάριος είναι ο μόνος μήνας που μπορεί να μην έχει Πανσέληνο. Όλοι οι άλλοι μήνες εγγυημένα έχουν τουλάχιστον μία.
7 περιπτώσεις που... υποτίθεται ότι η Πανσέληνος επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα
- Όταν η Πανσέληνος συμπίπτει με την πλησιέστερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, στην ελλειπτική τροχιά της, έχουμε ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως Υπερπανσέληνος (Supermoon). Η πιο πρόσφατη εμφάνιση αυτού του φαινομένου ήταν στις 27-28 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ την επόμενη φορά θα είναι το 2033!
- Υπάρχουν αρκετές γιορτές σε διάφορα μέρη του κόσμου για την Πανσέληνο. Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι στο νησί Ko Pha Ngan της Ταϊλάνδης, η οποία προσελκύει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες καθώς είναι η πιο φαντασμαγορική.
- Η λέξη «honeymoon» (honey + moon= μέλι + φεγγάρι =>ο μήνας του μέλιτος, στα αγγλικά) ονομάστηκε έτσι από την Πανσέληνο του Ιουνίου, η οποία συμβαίνει μεταξύ της φύτευσης και της συγκομιδής των καλλιεργειών, οπότε, παραδοσιακά, ήταν η καλύτερη περίοδος για να γίνουν γάμοι και τα γαμήλια ταξίδια.