Μάθε πώς θα αποφύγεις τις συναισθηματικές εξαρτήσεις!
Πώς θα αποφύγεις τη συναισθηματική προσκόλληση;
Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τείνουμε να δημιουργούμε πολλές προσκολλήσεις σε διάφορα πράγματα. Πολλοί από εμάς είμαστε πολύ προσκολλημένοι στον υλικό κόσμο, με αποτέλεσμα να γινόμαστε σκλάβοι και να μας κυριεύουν τα πράγματα που λατρεύουμε. Αν αναρωτιέσαι γιατί έχει τόσο σημασία το αν είμαστε προσκολλημένοι σε κάτι ή όχι, η απάντηση είναι απλή: Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η προσκόλλησή μας μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία και θλίψη, όταν οι αλλαγές στη ζωή μας θα έχουν πάρει την ασταμάτητη πορεία τους.
Η προσκόλληση είναι η κύρια αιτία του πόνου μας, ενώ η μη προσκόλληση είναι η απόλυτη μορφή αυτοκυριαρχίας. Το πρώτο και πιο σημαντικό, όταν προσπαθούμε να κατακτήσουμε την μη προσκόλληση στη ζωή μας, είναι να αναγνωρίζουμε συνειδητά ότι όλα όσα εκδηλώνονται στον φυσικό μας κόσμο είναι προσωρινά και τίποτα δεν διαρκεί για πάντα.
Όταν διαπιστώσεις ότι «έχεις κολλήσει» με κάποιο πράγμα ή πρόσωπο, ρώτα τον εαυτό σου: «Γιατί το επιθυμώ αυτό κατά βάθος;» «Τι μόνιμο πλεονέκτημα θα αποκτήσω με το να το κατέχω;» «Αν το κατέχω, θα με βοηθήσει να αποκτήσω μεγαλύτερη γνώση ή ελευθερία;». Τις περισσότερες φορές, διαπιστώνουμε ότι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δείχνουν ότι το επιθυμούμενο πράγμα ή πρόσωπο είναι μάλλον άχρηστο μακροπρόθεσμα, ενώ υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα να μας βλάψει, οδηγώντας μας στην άγνοια και την υποδούλωση.
Η ψυχική κατάσταση της μη προσκόλλησης μπορεί να έρχεται αργά, αλλά ακόμα και κατά τα πρώτα στάδια της εξάσκησης ανταμείβονται από μια αίσθηση ειρήνης και ελευθερίας. Η εγγυημένη επιτυχία θα προέλθει από την επιμονή σε αυτήν την πνευματική πειθαρχία.
Προσπάθησε και εσύ να εξασκηθείς στην απαλλαγή από τις προσκολλήσεις, ακολουθώντας τα ακόλουθα βήματα:
Απαλλαγή από την προσκόλληση σε 8 βήματα
- Ρώτα τον εαυτό σου ποιο πραγματικό μόνιμο πλεονέκτημα θα κέρδιζες εάν ικανοποιούσες την επιθυμία σου.
- Προσπάθησε να ξεφύγεις από την προσκόλλησή σου στα χρήματα, κάνοντας μια δωρεά ή βοηθώντας κάποιον που έχει ανάγκη.
- Γίνε φίλος με τον εαυτό σου. – η αυτοεκτίμησή σου πρέπει να πηγάζει από μέσα σου, όχι από τις εγκρίσεις των άλλων.
- Μην αναζητάς ασφάλεια σε ανθρώπους ή πράγματα.
- Ξεπέρασε την προσκόλλησή σου στην ψυχαγωγία.
- Προσπάθησε να σταματήσεις την ανάγκη σου να κυριαρχείς ή να ασκείς επιρροή στους άλλους.
- Σταμάτα να ζεις με ψευδαισθήσεις – μην κολλάς υπερβολικά με τα υπάρχοντά σου ή ακόμα και τις ελπίδες και τα όνειρά σου.
- Προσπάθησε να καταλάβεις ότι όλα τα πράγματα έρχονται και παρέρχονται. Είναι απλώς αναπόφευκτο.
Η μη προσκόλληση παρεξηγείται συχνά από πολλούς, καθώς μπορεί να θεωρήσουν ότι πρέπει να παρατήσουν τα υπάρχοντά τους για να νιώσουν «ελεύθεροι». Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, αφού η «απομάκρυνση» έχει να κάνει με το να μη νιώθεις κτητικά ή ιδιοκτησιακά απέναντι σε αυτά που κατέχεις ή επιθυμείς.
Θα υπάρξουν στιγμές που η ανυπομονησία ή η απογοήτευση θα κυριαρχήσουν. Αλλά, δεν πειράζει, αρκεί να αφήσεις αυτά τα συναισθήματα να αναδυθούν και μετά να ξεθυμάνουν. Δεν χρειάζεται να ενθαρρύνεις ή να τροφοδοτείς τα αρνητικά συναισθήματα.
Τα πλεονεκτήματα της μη προσκόλλησης
- Οι προσδοκίες δεν κυβερνούν πια τη ζωή σου.
- Βλέπεις τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις και από τη σωστή σκοπιά.
- Δεν ενοχλείσαι πολύ από τους άλλους, αλλά δεν ανέχεσαι να σε βλάψουν με τη συμπεριφορά τους.
- Η καρδιά σου μεγαλώνει και αγαπάς ακόμα περισσότερο, επειδή δεν νιώθεις την ανάγκη να ελέγχεις τα πάντα.
- Δεν είσαι εξαρτημένος/η από τα αποτελέσματα που περιμένεις.
Συμπερασματικά, η μη προσκόλληση είναι μια πρακτική απελευθέρωσης που θα σε βοηθήσει πολύ στο να προσαρμοστείς στις αλλαγές που θα έρθουν μελλοντικά.
Διάβασε επίσης: