Πώς καταλαβαίνεις ότι έχεις «μάτι» και πώς θα ξεματιαστείς
Εύκολοι τρόποι για να μπορέσεις να απαλλαγείς από την αρνητική ενέργεια και το μάτι
Κι εκεί που ήσουν καλά, ξαφνικά έχεις βαρύ κεφάλι, ζαλάδα ή και πονοκέφαλο; Χασμουριέσαι συνεχώς ή ανακατεύεται το στομάχι σου κι όλα αυτά μέσα σε μια στιγμή, χωρίς να υπάρχει λογική αιτία; Ε, τότε μάλλον πρόκειται για... μάτι!
Στη χώρα μας, δε θεωρείται ούτε ηλίθιο, ούτε παράξενο το να σε «ματιάζουν». Το «μάτι» έχει να κάνει με τον θαυμασμό, το φθόνο ή ακόμη και την κακόβουλη ζήλια. Όταν επαινούμε πολύ κάποιον/α ή του/ης δείχνουμε μεγάλη προσοχή και θαυμασμό μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα, όπως όταν κοιτάζουμε κάποιον με φθόνο και αντιπάθεια.
Σε πολλές παραδόσεις οι άνθρωποι που έχουν μπλε μάτια και οι ηλικιωμένες γυναίκες συχνά κατηγορούνται ότι ματιάζουν πολύ πιο εύκολα.
Αυτό που εμείς οι κοινοί άνθρωποι αποκαλούμε «μάτιασμα» στην Εκκλησία είναι γνωστό με έναν πιο τεχνικό όρο που ονομάζεται "Βασκανία". Η πίστη στο «κακό μάτι» έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και είναι μία από εκείνες τις παλαιές πεποιθήσεις που δεν πέθαναν στο πέρασμα του χρόνου.
Επίσης, αποτελεί ένα θέμα για το οποίο η ελληνική εκκλησία και η λαογραφία συμφωνούν, αλλά παράλληλα διαχωρίζουν την θέση τους, στο πώς μπορεί να αποτραπεί ή να αντιμετωπιστεί.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ειδικές προσευχές, που έγιναν ειδικά για να βοηθήσου τη θεραπεία από τη βασκανία και τον φθόνο. Όσον αφορά την προσευχή που έχει σχεδιαστεί για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα, οι ιερείς επιμένουν ότι θα πρέπει να γίνεται από ένα μέλος της εκκλησίας και όχι από κάποιον θρησκευτικά αναρμόδιο.
Η κοινή πρακτική στην ελληνική κοινωνία μας είναι οι άνθρωποι να διδάσκονται την προσευχή από έναν ιερέα ή να περνιέται η προσευχή από άντρα σε γυναίκα τη Μεγάλη Παρασκευή και να τη χρησιμοποιούν οι ίδιοι για την θεραπεία των ματιασμένων μελών της οικογένειας, φίλων ή συγγενών, ακόμη και από μακριά, εφόσον, μεταξύ του προσώπου που κάνει την προσευχή και του πρόσωπου που είναι αδιάθετο, υπάρχει ισχυρή πνευματική σχέση και καλές προθέσεις.
Αυτό γίνεται με ένα ποτήρι νερό κι ένα φλιτζάνι με λίγο λάδι. Σταυρώνουμε τον ματιασμένο τρεις φορές, λέγοντας «Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά». Μόλις τελειώσουμε «φτύνουμε» τον ματιασμένο και, αν σε όλη την διάρκεια χασμουρηθεί εκείνος ή εμείς, θα καταλάβουμε αν είναι ματιασμένος. κρατώντας το ποτήρι με το νερό. Μετά όταν το πούμε αυτό, λέμε τρεις φορές το «Πάτερ Ημών». Όταν τελειώσουμε και με αυτό, βάζουμε το δάχτυλο μας στο φλυτζάνι και τις σταγόνες από το λάδι τις ρίχνουμε στο ποτήρι με το νερό. Αν πέσουν στην επιφάνεια και όσο πάνε ανοίγουν και ενωποιούνται, τότε ξέρουμε ότι ο άλλος είναι ματιασμένος. Αν δεν γίνει αυτό σημαίνει ότι δεν είναι.
Μετά το ξεμάτιασμα, ζητάμε από το άτομο να μετακινηθεί. Οι παλιοί έλεγαν "κουνήσου λιγάκι" ή "χτύπα τα πόδια σου στο πάτωμα", χωρίς να ξέρουν το γιατί. Στην ουσία με αυτόν τον τρόπο η κολλημένη αρνητική ενέργεια φεύγει και ανανεώνεται. Κάποιοι ζητούν να φτύσει ο άλλος τον κόρφο του ή φτύνουν το δικό τους. Άλλοι θέλουν να κοιτάξει ο άλλος μακριά στον ορίζοντα. Όλα είναι σωστά και έχουν την εξήγησή τους.
Τόσο το άτομο που ξεματιάζει, όσο και το άτομο που ξεματιάζεται χασμουριέται στη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό γίνεται γιατί διαλύεται η αρνητική ενέργεια που είναι μέσα μας. Μάλιστα, όσο περισσότερα είναι τα χασμουρητά, τόσο ισχυρότερο είναι και το «μάτι».
Η Εκκλησία θεωρεί ότι ο σταυρός είναι το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε για να αποκρούσει το «κακό μάτι», μαζί με την πίστη στο Θεό. Η λαϊκή παράδοση από την άλλη πιστεύει ότι το γυάλινο μπλε φυλαχτό μπορεί να μας προστατεύσει από το «κακό μάτι».
Διάβασε επίσης: