Η τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα

Θα μπορούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες να διαθέτουν υψηλή τεχνολογία, την οποία όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή;

Ένα από τα καταπληκτικότερα βιβλία του Αριστοτέλη, που μέχρι και τις μέρες μας παραμένει ουσιαστικά άγνωστο, είναι τα περίφημα «ΜΗΧΑΝΙΚΑ».

Το θέμα του βιβλίου αυτού είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο, καθότι ο Αριστοτέλης επιχειρεί να περιγράψει τον μηχανικό τρόπο με τον οποίο τίθεται σε λειτουργία ολόκληρος ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ που κινεί το Σύμπαν!

Το θέμα περιέχει πολύ σημαντικές προεκτάσεις, καθότι στην Ελληνική Φιλοσοφία, η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.

Η ΚΙΝΗΣΗ με την σειρά της είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ΜΗΧΑΝΙΚΗ

και η ΜΗΧΑΝΙΚΗ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ!

Ο Αριστοτέλης στα ΜΗΧΑΝΙΚΑ του μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, είναι ένας πολιτισμός που έχει τις ρίζες του στην εφαρμογή μιας ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ της οποίας όμως τα μυστικά, εξακολουθεί να τα διατηρεί πολύ καλά κρυμμένα μακριά από τα μάτια των αδαών.

Ακόμα και μία σύντομη ματιά στην πορεία και στην εξέλιξη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού μπορεί να μας πείσει, για αυτό που η καταστημένη επιστημονική γνώση προσπαθεί τόσα χρόνια να αποκρύψει και μάλιστα να φτάνει στο σημείο πολλές φορές να υποστηρίζει ότι την εποχή εκείνη ο Άνθρωπος ζούσε σε μία περίπου ημιάγρια κατάσταση.

Υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι στην εποχή της Αρχαίας Ελλάδας η Τεχνολογία ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Τα παραδείγματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι αμέτρητα:

Με ποιον τρόπο και με ποια τεχνικά μέσα κατάφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες να χτίσουν αυτούς τους περίλαμπρους και μεγαλοπρεπείς ναούς που σε πολλές περιπτώσεις έχουν διατηρηθεί μέχρι και τις μέρες μας, όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Παρθενώνα;

Με ποια μέσα ταξίδευαν με τόση μεγάλη ευκολία, διανύοντας ανά πάσα στιγμή πολύ μεγάλες αποστάσεις και μάλιστα μέσα σε μια πολύ δύσκολη θάλασσα όπως αποδεικνύει η ιστορία μας;

Με ποια μέσα υπολογίστηκε ο περίφημος Ιερός τριγωνισμός του Ελληνικού Χώρου, την στιγμή που για να καταφέρει κάποιος να κάνει τέτοιου είδους μετρήσεις, πρέπει απαραιτήτως να έχει στην διάθεσή του εικόνες από τον ουρανό;

Με ποιον τρόπο και βάση ποιου σχεδίου κατασκευάστηκαν τα πολεμικά πλοία και ειδικά οι Τριήρεις που μπορούσαν να κάνουν ελιγμούς μέσα στην θάλασσα που θα ζήλευαν ακόμα και σημερινά σύγχρονα ταχύπλοα σκάφη;

Με ποιον τρόπο επικοινωνούσαν μεταξύ τους οι πολυάριθμες ελληνικές πόλεις;

Ποια τεχνολογία εφαρμόστηκε στην ακουστική των θεάτρων, ώστε να διατηρείται ανέπαφη χωρίς την υποστήριξη κανενός τεχνικού μέσου μέχρι και σήμερα, όταν εξακολουθούμε μετά από 2500 χρόνια να τα χρησιμοποιούμε για θεατρικές παραστάσεις;

Ας περιοριστούμε προς το παρόν, μόνο σε αυτές τις πολύ λίγες εύλογες ερωτήσεις και απορίες.

Είναι γνωστό ότι ελάχιστα «τεχνολογικά προϊόντα» του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και βεβαίως ακόμα λιγότερη είναι η προσοχή που τους δώσαμε.

Ένα από αυτά τα ελάχιστα δείγματα αποτελεί ο περίφημος ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ.

Εδώ τα ερωτήματα είναι ιδιαιτέρως βασανιστικά, διότι οι δυνατότητες του μηχανισμού αυτού, ξεπερνούν κυριολεκτικά κάθε φαντασία.

Βάσει ποιας τεχνολογίας λοιπόν κατασκευάστηκε αυτός ο Μηχανισμός που αφήνει έκπληκτους σήμερα τους επιστήμονες που ασχολούνται τόσο με τις δυνατότητές του, όσο και με τον τρόπο κατασκευής του;

Είναι λοιπόν προφανές, ότι τα επιτεύγματα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού βασίζονται σε μία ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, χωρίς ωστόσο η χρήση αυτής της τεχνολογίας να γίνεται αισθητή και αντιληπτή στην καθημερινή ζωή των απλών πολιτών.

Για ποιον λόγο άραγε ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΗ;

Θα μπορούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες να διαθέτουν υψηλή τεχνολογία, την οποία όμως για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή;

Ίσως θα μπορούμε να ανακαλύψουμε τον λόγο αυτής της αντίφασης, αν παραδειγματιστούμε από την σημερινή μας καθημερινή ζωή.

Χωρίς αμφιβολία, διαπιστώνουμε καθημερινά και εμείς οι ίδιοι, την σύγχρονη τεχνολογία να εξελίσσεται συνεχώς και να εισβάλει στη προσωπική μας ζωή, ακόμα και αν πολλές φορές δεν το επιθυμούμε.

Πολύ εύκολα θα μπορούσαμε πλέον να συμπεράνουμε, ότι η Τεχνολογία δεν είναι πλέον αυτή που υποτίθεται ότι διευκολύνει και απλουστεύει την ζωή μας, όπως είχε συμβεί ίσως με τις πρώτες εφαρμογές της.

Αντιθέτως αυτό που βλέπουμε όλο και περισσότερο να επιχειρείται με την συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας είναι ένας απόλυτος έλεγχος, ακόμα και της καθημερινής ζωής, κάθε ανεξαιρέτως Ανθρώπου.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Όλοι μας διαθέτουμε πλέον, ένα κινητό τηλέφωνο σε σκοπό να «διευκολύνει» την επικοινωνία μας. Όμως πολύ εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι με την διαρκή εξέλιξη των συσκευών των κινητών τηλεφώνων, καταλήξαμε να είμαστε πλήρως εξαρτημένοι, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και «δέσμιοι» του κινητού μας τηλεφώνου ή αντίστοιχα του προσωπικού μας ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μία μόνο «παρενέργεια» αυτής της τεχνολογικής προόδου:

Ανά πάσα στιγμή, αν θέλει κάποιος θα μπορούσε πολύ εύκολα να εντοπίσει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και αυτή είναι μία προοπτική που σίγουρα δεν ενθουσιάζει κανέναν!

Βιώνουμε λοιπόν έναν σύγχρονο «πολιτισμό», που σχεδόν κάθε μέρα μας παρουσιάζει και ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα που υπόσχεται να «διευκολύνει» ακόμα περισσότερο την καθημερινή μας ζωή, το οποίο φυσικά για να το αγοράσουμε θα πρέπει να έχουμε να δαπανήσουμε και τα ανάλογα χρήματα που συνήθως είναι πάρα πολλά.

Ωστόσο, είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε ότι παρόλη αυτήν την τεχνολογική πρόοδο, ο Άνθρωπος ΑΠΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ και ολοκληρωμένος, αφού ανακαλύπτει συνεχώς ότι όσο περισσότερα αγοράσει, εξακολουθούν να του λείπουν όλο και περισσότερα πράγματα.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η εξέλιξη της τεχνολογίας επιφέρει συνεχώς μία όλο και μεγαλύτερη ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΗ, από τον φυσικό τρόπο διαβίωσης τον οποίο φτάσαμε στο σημείο να τον βλέπουμε πλέον μόνο με την βοήθεια αυτής της τεχνολογίας, μέσα από ειδικές εκπομπές στην τηλεόραση!

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ξεχάσει εντελώς και πολύ περισσότερο η νέα γενιά, την περίφημη εντολή των Στωικών Φιλοσόφων «ΖΗΝ ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ» η οποία αποτελούσε για τους Αρχαίους Έλληνες βασική προϋπόθεση της πραγματικά καλής ζωής που εκφράζεται μέσα από την ευδαιμονία του «ΕΥ ΖΗΝ».

Επιπλέον, πολύ εύκολα θα διαπιστώναμε ότι οι περισσότεροι από εμάς, ακόμα και αν καταφέρουμε να βρούμε τον χρόνο και να βρεθούμε για κάποιες ελάχιστες στιγμές κοντά στην φύση, μας είναι αδύνατο να αναγνωρίσουμε τα φυτά τα δέντρα ή ακόμα και τα ζώα που είναι πιθανό να δούμε μπροστά μας…

Διαβάστε στο επόμενο άρθρο «Ο Αριστοτέλης και η αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» την άποψη του Αριστοτέλη, μέσα από το αρχαίο κείμενο των «Μηχανικών» για την χρήση της τεχνολογίας και την επιρροή της στην καθημερινή μας ζωή.

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved