Οι Άθλοι του Ηρακλή
Ο ρόλος των Φιλοσόφων και των ΗΡΩΩΝ, είναι να μας επισημαίνουν και μας βροντοφωνάζουν συνεχώς την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ
Η Αρχαία Ελλάδα κατά την διάρκεια της μακράς και πανάρχαιας ιστορίας της, δια μέσου των αιώνων, μας παρουσιάζει μία ατελεύτητη διαδοχή Φιλοσόφων, Ποιητών, Νομοθετών, Καλλιτεχνών και Ηρώων, οι οποίοι κρατούν συνεχώς στα χέρια τους το ΡΟΠΑΛΟ της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, το ΜΑΣΤΙΓΙΟ του Ελέγχου και της Εξυγίανσης και θέτουν διαρκώς το δάκτυλο τους επί των πληγών του ατόμου και της κοινωνίας!
Ο ρόλος των Φιλοσόφων και των ΗΡΩΩΝ, είναι να μας επισημαίνουν και μας βροντοφωνάζουν συνεχώς την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ από την περίφημη Κόπρο του Αυγεία, που αποτελεί όπως όλοι γνωρίζουμε έναν από τους πρωταρχικούς άθλους του Ηρακλή.
Διαπιστώνουμε επομένως ότι ο απώτερος στόχος και σκοπός της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ είναι να μας αναγκάσει πάση θυσία, να ΕΞΕΡΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ της κακίας, της ηδυπάθειας και της παρανομίας, που δυστυχώς συγκροτούν τις κύριες καταστάσεις που χαρακτηρίζουν την καθημερινή μας ζωή.
Αναπόσπαστο κομμάτι της Φιλοσοφίας και απαραίτητο συμπλήρωμα της Ελληνικής παιδείας είναι η καταπληκτική ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ μας, η οποία είναι απολύτως συνδεδεμένη και συνυφασμένη με το ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ όλων των χρόνων και όλων των εποχών:
Με τον Ηρακλή!
Ο λόγος που ο Ηρακλής κινητοποιεί αμέσως το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, είναι διότι εμφανίζεται να έχει επιτελέσει, από την εφηβική του κιόλας ηλικία την αρχική Νίκη:
Είναι γνωστή η εικόνα του Ηρακλή που βρίσκεται προβληματισμένος μπροστά σε ένα ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ, στο οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει στην ζωή του τον ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ που βρίσκεται στα δεξιά του ή τον ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ που βρίσκεται στα αριστερά του.
Ο Ηρακλής, μετά από ώριμη σκέψη, επιλέγει βεβαίως τον δρόμο της ΑΡΕΤΗΣ καταφέρνοντας έτσι ένα αρχικό πολύ σημαντικό πλήγμα στην ΚΑΚΙΑ, η οποία παραμονεύει ανά πάσα στιγμή στην ζωή μας, ελπίζοντας να αλλάξουμε την πορεία μας και να την ακολουθήσουμε.
Το μεγαλείο του Ηρακλή είναι ότι αντιλήφθηκε από την αρχή της ζωής του, από την πρώιμη νεανική του ηλικία, ότι ο πραγματικός προορισμός του Ανθρώπου είναι η ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΙΑ, η διαρκής δηλαδή σταδιοδρομία, η οποία σπέρνει σε κάθε μας βήμα την ΕΥΕΡΓΕΣΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ!
Όμως οι λόγοι, οι σκέψεις, οι πράξεις, τα έργα τα μεγάλα, επιτελούνται μόνο όταν ο υποψήφιος για να κατακτήσει αυτήν την μέγιστη δόξα και αθανασία, πληρώσει και το ανάλογο τίμημα!
Δηλαδή, θα πρέπει απαραιτήτως, αυτός ο υποψήφιος για την αθανασία, για τον θαυμασμό και λατρεία των επερχομένων γενεών πρέπει να πραγματοποιήσει μέσα του, την ΑΡΜΟΝΙΑ, την ΤΑΞΗ, την ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.
Αυτό είναι το πρότυπο που θέλει να μας μεταφέρει ο Ηρακλής δια μέσου των αιώνων.
Ο μόνος τρόπος που θα μπορέσει να οδηγήσει τον Ηρακλή, στο να πραγματοποιήσει τον στόχο που έχει θέσει στην ζωή του, να καταφέρει δηλαδή να ακολουθήσει τον δρόμο της Αρετής, είναι να γίνει ο πρώτα ο ίδιος πηγή Φωτός, Σοφίας, Δικαιοσύνης, Κάλλους, Σωφροσύνης, και Ανδρείας, και κατόπιν να αρχίσει διά του ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ του, το έργο της Κάθαρσης και την Πνευματικής Ανόρθωσης των συνανθρώπων του.
Και αυτό πραγματικά, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, δεν είναι καθόλου εύκολο.
Έτσι λοιπόν, η σοφότατη Μυθολογία μας, μάς παρουσιάζει πολύ σύντομα τον μέγιστο της Ήρωα, τον Ηρακλή, να επιτελεί τον πρώτο του Άθλο που δεν είναι άλλος από την Κάθαρση των Στάβλων του Αυγεία, ο οποίος είναι γεμάτος από την κόπρο, δηλαδή τις ακαθαρσίες των ζώων που βρίσκονται στο εσωτερικό του.
Βεβαίως, θα πρέπει να έχει γίνει κατανοητό, ότι η εικόνα του Στάβλου αυτού δεν αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό υλικό οικοδόμημα, αλλά αυτό που συμβολίζει είναι η ίδια μας η ΨΥΧΗ.
Δηλαδή ο άθλος που καλείται να επιτελέσει ο Ηρακλής είναι να πραγματοποιήσει την Κάθαρση ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ από όλη την φαυλότητα και κακία που κρύβει μέσα της, προτού να ανακηρυχθεί και να επιβληθεί στην συνείδηση ολόκληρης της Ελλάδας, αλλά και όλων των επερχομένων γενεών παγκοσμίως, ως ο Μέγιστος των Ηρώων και Ευεργετών της τότε Ανθρωπότητας!
Και πραγματικά, χρειάζεται ΗΡΩΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ για να καθαρίσει κανείς την Κόπρο του Αυγεία, η οποία ΔΕΝ ΕΜΦΩΛΕΥΕΙ στην ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΑΣ, αλλά βρίσκεται βαθιά κρυμμένη ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΨΥΧΗ.
Μόνο τότε, ένας Άνθρωπος αρχίζει τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΒΙΟ ΤΟΥ.
Όταν αρχίζει να ΜΑΧΕΤΑΙ και να ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ για την επίτευξη και πραγματοποίηση της ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ ή ΕΠΙΣΤΙΜΗΣ.
Όταν αφυπνιστεί στην επίγνωση της Κόπρου του Αυγεία στην οποία κυριολεκτικά κυλιέται, όταν κατανοήσει ότι αυτή η Κόπρος ενοικεί στην Ψυχή του.
Όταν κατανοήσει ότι ο ΑΥΓΕΙΑΣ, δεν είναι παρά ο ίδιος του ο ΕΑΥΤΟΣ!
Ας προσπαθήσουμε όμως να προσδιορίζουμε ακριβώς αυτό που υποκρύπτεται πίσω την κωδικοποιημένη έννοια της Κόπρου του Αυγεία.
Η Κόπρος του Αυγεία είναι:
Η ΠΑΝΤΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΚΑΚΙΑ,
Η ΗΔΥΠΑΘΕΙΑ,
ΤΑ ΠΑΘΗ,
Ο ΘΥΜΟΣ,
Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ,
Η ΑΚΟΛΑΣΙΑ,
Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ,
Η ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΗ ΦΙΛΟΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ,
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι αυτή η ΚΟΠΡΟΣ είναι πολυπρόσωπη και μπορεί πολύ εύκολα, σαν μία δεύτερη Λερναία Ύδρα να μεταλλάσσεται συνεχώς σε κάποια άλλη μορφή.
Πίσω από το μυστηριώδες όνομα του Α-ΥΓΕΙΑ, όπως είναι οφθαλμοφανές υποκρύπτεται η έννοια της ΥΓΕΙΑΣ.
Επομένως η Ελληνική Μυθολογία γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι το πρώτο πράγμα, το Α από το οποίο έχουμε ανάγκη για να ανακτήσουμε την ΥΓΕΙΑ μας, είναι η ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ μας, η οποία θα πρέπει να προηγηθεί απαραιτήτως από οποιαδήποτε Πνευματική ενασχόλησή μας.
ΑΥΓΕΙΑ = Α + ΥΓΕΙΑ
Αυτός είναι ο τρόπος που θα μας επιτρέψει να ακολουθήσουμε και εμείς στη ζωή μας τον δρόμο της ΑΡΕΤΗΣ, έτσι ώστε να υποτάξουμε κάθε είδους κακίας που κατατρώει την Ψυχή μας και βεβαίως αποτελεί τον κύριο λόγο που οδηγεί τον οργανισμό μας να βιώσει κάθε είδους ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, από τις οποίες θα υποφέρει.
Ο Ηρακλής λοιπόν και κατ’ επέκταση ολόκληρη η Ελληνική Μυθολογία, με το πλήθος των παραδειγμάτων και των παρασιτικότατων συμβόλων, εικόνων και ιερογλυφιών, που χρησιμοποιεί, προσπαθούν από τα βάθη των αιώνων να αφυπνίσουν την Ψυχή του Ανθρώπου την ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.
Και η αποστολή του Ανθρώπου, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.
Έχει γεννηθεί για να ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕΙ, ακολουθώντας στην ζωή του τους 12 Άθλους του Ηρακλή.
Διότι από την στιγμή που ακολουθήσουμε στην ζωή μας το παράδειγμα του Ηρακλή, μπορούμε να γίνουμε και εμείς Ήρωες και τελικά να ΚΑΤΑΣΤΕΡΕΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΝΑΣΤΡΟ ΟΥΡΑΝΟ!