Η γλώσσα των χρωμάτων στη διακόσμηση

Με το κατάλληλο χρώμα μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη διαβίωση και υγεία.

Η γλώσσα των χρωμάτων στη διακόσμηση

Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν το χρώμα σαν μια όμορφη διακόσμηση και το κρίνουν με τους κανόνες της αισθητικής. Λίγοι όμως χρησιμοποιούν το χρώμα για να πετύχουν καλύτερη διαβίωση και υγεία.

Κάθε χρώμα έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και επηρεάζει με το δικό του τρόπο τον άνθρωπο. Οι παρακάτω αξιολογήσεις των χρωμάτων βασίζονται στις μελέτες διαφόρων ερευνητών γύρω από το έργο του Ελβετού κοινωνιολόγου και φιλόσοφου Ρούντολφ Σταίνερ.

Κόκκινο
Το κόκκινο χρώμα δημιουργεί το αίσθημα της έξαψης, της θερμότητας και της διέγερσης. Γι αυτό το χρησιμοποιούμε σε μέρη όπου λαμβάνει χώρα μεγάλη δραστηριότητα. Σε χώρους που θέλουμε να μείνουμε άγρυπνοι, όπως είναι οι χώροι διασκέδασης το κόκκινο είναι το καλύτερο χρώμα για ντεκόρ. Σε ένα κόκκινο περιβάλλον άνετα απλωνόμαστε και εξωτερικευόμαστε, θέλουμε να κινηθούμε και να επιδειχτούμε. Σε χώρους που υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος. Μπορούμε να βάψουμε με κόκκινο χρώμα ένα εργαστήριο, όπου οι εργαζόμενοι γρήγορα κουράζονται κάνοντας το ίδιο πράγμα για πολλές ώρες. Όταν υπάρχει νωθρότητα ή όταν η δράση απαιτεί μια προσπάθεια πέρα από το φυσιολογικό.

Πορτοκαλί
Το πορτοκαλί περιέχει κίτρινο και κόκκινο. Είναι ένα χαρούμενο χρώμα χωρίς την υπερδιέγερση του κόκκινου και την απόσπαση του κίτρινου. Διώχνει τη θλίψη (σπουδαίο αντικαταθλιπτικό), χαλαρώνει και ανακουφίζει.
Είναι κατάλληλο για τραπεζαρίες, κουζίνες, παιδικά δωμάτια και χώρους που συχνάζουν νέοι. Είναι ελαφρώς διεγερτικό και ενισχύει την κινητικότητα.
Διεγείρει τη δημιουργικότητα και την ενεργητικότητα γι αυτό χρησιμοποιείται πολλές φορές για να χαρίσει ζωντάνια σε μια ληθαργική στάση ή κατάσταση
Είναι το χρώμα των ιδεών και της φαντασίας.

Κίτρινο
Το κίτρινο είναι το χρώμα που πλησιάζει περισσότερο στο φως του ηλίου – το καθαρό φως. Είναι πιο λεπτοφυές από τα άλλα δύο κύρια χρώματα (κόκκινο και μπλε) και εύκολα αλλάζει σε πράσινο και πορτοκαλί. Δεν συνίσταται να το χρησιμοποιούμε μόνο του γιατί ενισχύει τη νευρικότητα και δημιουργεί αβεβαιότητα. Σε ένα κίτρινο περιβάλλον νοιώθουμε απροστάτευτοι, χωρίς στόχο και δυσκολευόμαστε να εστιαστούμε. Ενεργούμε παράλογα, ακόμα και βίαια γι αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το χρώμα μόνο του. Ένα κίτρινο δωμάτιο με κίτρινο φωτισμό είναι σκέτη καταστροφή. Το κίτρινο φως μπορεί να είναι καλό μόνο σε περιπτώσεις δυσκινησίας αλλά και πάλι απαιτείται προσοχή.

Πράσινο
Το πράσινο μας θυμίζει φύση. Όταν όμως στο φυτικό βασίλειο κάτι έχει γίνει πράσινο, το επόμενο βήμα είναι η αποσύνθεση. Παρ' όλο που διαθέτει απεριόριστες αποχρώσεις, το πράσινο που χρησιμοποιείται σαν διακόσμηση σε μια αίθουσα σπάνια έχει επιτυχία. Κάνει ένα χώρο να φαίνεται άψυχος, άτονος και άδειος. Όταν το πράσινο κυριαρχεί σε ένα δωμάτιο αισθανόμαστε στέρηση και φτώχια. Το πράσινο φως ποτέ δεν είναι ευχάριστο στα μάτια. Μας θυμίζει τη ζωή μας στο παρελθόν, κάτι που έχουμε ζήσει και παρεμποδίζει την ανάπτυξη.

Γαλάζιο
Το γαλάζιο είναι το χρώμα που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Δημιουργεί μέσα μας ένα αίσθημα γαλήνης και χαλάρωσης στο διεγερμένο περιβάλλον στο οποίο είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι. Όταν κάποιος ζει σε ένα σπίτι του οποίου οι τοίχοι είναι βαμμένοι σε γαλάζιο χρώμα, νοιώθει μια αίσθηση ανακούφισης. Τα γαλάζια αντικείμενα μοιάζουν μεγαλύτερα από ότι είναι στην πραγματικότητα. Κάποιος που είναι σε υπερδιέγερση ηρεμεί, η αναπνοή του επιβραδύνεται και η εκπνοή του ενισχύεται. Επειδή το γαλάζιο χρώμα περιορίζει τις εντάσεις συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των αισθηματικών σχέσεων.

Ιώδες
Το ιώδες (μενεξεδί) είναι το χρώμα της προσευχής ή του διαλογισμού. Προέρχεται από τη μίξη του γαλάζιου και του κόκκινου έχει επομένως τις ιδιότητες και των δύο χρωμάτων. Από τη μια τη χαλάρωση και το αγκάλιασμα του γαλάζιου και από την άλλη τη διέγερση και τη δράση του κόκκινου. Το αποτέλεσμα αυτών των δύο επιρροών είναι εξισορροπητικό. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον νοιώθουμε γαλήνη και μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε έναν ειδικό σκοπό. Στη διακόσμηση χρησιμοποιείται σε χώρους που είναι αναγκαία κάποια μεγαλοπρέπεια, επίσης σε χώρους λατρείας. Είναι κατάλληλο σε περιπτώσεις φλογώσεων από μόλυνση που δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί.

Μαύρο
Το μαύρο και το άσπρο δεν είναι καν χρώματα. Το μαύρο είναι άχρωμο λόγω της απουσίας φωτός από αυτό ή της πλήρους απορρόφησης του. Το μαύρο χρώμα δίνει την αίσθηση μυστηρίου και του κάτω κόσμου. Είναι το άκρο που ο ορατός κόσμος εισέρχεται στον αόρατο, τον πνευματικό κόσμο. Σε αυτό το εξωτερικό σκότος γεννιέται το εσωτερικό φως του πνεύματος. Στην αρχαία Ελλάδα συμβόλιζε τη ζωή επειδή η ημέρα ήταν γέννημα της νύχτας. Στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων το μαύρο – συνδέεται με καταθλιπτικά συναισθήματα - δημιουργεί αντίθεση με τα άλλα χρώματα τα οποία κάνει να φαίνονται χαρούμενα.

Λευκό
Το λευκό είναι το μίγμα όλων των χρωμάτων της ίριδας. Το μαύρο και το λευκό κρύβουν όλες τις δυνατότητες μέσα τους. Το λευκό είναι σύμβολο αγνότητας και ηλικίας πολύτιμη αμοιβή για τον άγιο ή τον σοφό. Οι πρώτοι χριστιανοί ζωγράφιζαν το θεό ντυμένο στα λευκά . Σε εικόνες του Ευαγγελισμού υπάρχουν άσπροι κρίνοι σαν σύμβολο αγνότητας. Ήταν το χρώμα των ιερέων και σε μερικά τάγματα είναι ακόμα και σήμερα. Από την άλλη επειδή όλα τα χρώματα αποκλείονται από αυτό, προκαλεί απομόνωση. Ένας τελείως λευκός χώρος είναι κάτι τρομερό, όπως και ένα ολότελα μαύρο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης

Τα χρώματα και οι ψυχολογικές επιρροές τους

Η ψυχολογική δύναμη του χρώματος στο marketing

Δείτε επίσης:

Η Νία Θεοφανίδου μιλάει για την ψυχολογία των χρωμάτων!

©2011-2025 Astrology.gr - All rights reserved