Παρασκευή και 13! Για ποιους είναι «κακότυχη» μέρα και τι «ξόρκι» μπορούν να χρησιμοποιήσουν;
Γιατί θεωρείται «γρουσούζικη» μέρα η Παρασκευή και 13 και πότε πρέπει να «προσέξουμε» περισσότερο;
Προληπτικοί ή μη, πολλοί σήμερα στην σκέψη ότι είναι Παρασκευή και 13... «σκιάζονται» και αναρωτιούνται μήπως τους βρει κανένα κακό.
Αν και για τους Έλληνες η πιο γρουσούζικη μέρα θεωρείται η Τρίτη και 13, εν τούτοις σε όλο τον κόσμο κάθε Παρασκευή και 13 εξήντα εκατομμύρια ανθρώπους τους πιάνει μια φοβία, ιδιαίτερα από αγγλοσαξωνικές χώρες, αλλά και τη Γερμανία.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Καταρχήν το 13 θεωρείται ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, αφού σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Μια νέα αρχή δημιουργείται με την προσθήκη του αριθμού «1» στο 12 και το άγνωστο που αντιπροσωπεύει αυτό το νέο ξεκίνημα προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους. Έτσι άρχισαν να συνδέουν το 13 με ατυχή γεγονότα και να θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου, όποιος έχει όνομα με δεκατρία γράμματα (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).
Όσον αφορά στην Παρασκευή για τους Χριστιανούς θεωρείται δυσοίωνη, επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός ενώ για τους Μουσουλμάνους είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό την Παρασκευή. Παρασκευή επίσης ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη.
Λέγεται ότι η Παρασκευή και 13 συνδέεται με αρνητικά γεγονότα που αφορούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αυτό επειδή στην Πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988 και ο οποίος ενεργοποιείται, όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.
Από αστρολογικής πλευράς, οι πιο δυσοίωνοι πλανήτες θεωρούνται ο Άρης και ο Κρόνος, όμως η Παρασκευή είναι μέρα της Αφροδίτης που μόνο δυσοίωνη δεν τη λες. Τώρα, για όσους αγαπούν την «παράδοση» της ημέρας που θέλει κάτι «αρνητικό» το ιδανικό «ξόρκι» (ελέω Αφροδίτης) είναι: «Η αγάπη όλα τα νικά και τα κακά σκορπά».