9/9 Ταξίδι στο χρόνο
Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα
από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
9 Σεπτεμβρίου 1956: Ο Elvis Presley εμφανίζεται για πρώτη φορά στο σόου του Ed Sullivan «Toast of the Town» και σκανδαλίζει το κοινό με τα προκλητικά κουνήματα των γοφών του, τραγουδώντας μια σύντομη -αρχικά- version του διάσημου πλέον σε όλους μας «Hound Dog». Μετά από δύο τραγούδια το ξαναείπε σε full version προλογίζοντάς το ως "φίλοι, όπως είπε κάποτε κι ένας μεγάλος φιλόσοφος...". Η συγκεκριμένη εκπομπή είχε εκείνη την ημέρα 60 εκατ. θεατές. Το «Hound Dog» παρέμεινε στο Νο 1 για έντεκα συνεχείς εβδομάδες μέχρι να αντικατασταθεί από το «Love me Tender»…
.
Αστρολογικά: It’s good to be a King! Ιδιαίτερα αν κάνεις «σημαία» τις ενεργειακές ιδιοτροπίες του ωροσκοπίου σου...
Αιγόκερως με την Σελήνη στους Ιχθύες και τον 3ο οίκο της έκφρασης αλλά και τον Άρη στον 10ο οίκο στο Ζυγό, ο Έλβις συνδύασε την καλλιτεχνική ευαισθησία με το ...άγριο κούνημα, αντιπροσωπευτικό κάθε αξιοπρεπούς ρόκερ.
Και βέβαια, τα σκανδαλιστικά λικνίσματα του «βασιλιά», ξεπήδησαν απ’ ευθείας μέσα από τον γενέθλιο χάρτη του. Η Αφροδίτη του στον Αιγόκερω αναζητώντας έναν τρόπο προσωπικής επιβεβαίωσης και καθιέρωσης, χρησιμοποίησε τα «όπλα» που της πρόσφεραν απλόχερα ο προκλητικός Ουρανός στον Κριό και ο ηδυπαθής Πλούτωνας. Και το τ-τετράγωνο των τριών πλανητών βρήκε την πλήρη ...δικαίωση του σε μια μέρα όπου η Σελήνη ήταν στον Σκορπιό και η Αφροδίτη πιασμένη χέρι-χέρι με τον Ουρανό στον Λέοντα.
Επιπλέον, οι όψεις του Δία με τον Ήλιο (σύνοδος) και τον Άρη (αντίθεση) υπέδειξαν πως αυτό το ...θρασύτατα «too much» θα μπορούσε να έχει και μια θεαματική, όσο και επιτυχημένη συνέχεια.
9 Σεπτεμβρίου 1970: Η Παλαιστινιακή οργάνωση, αυτοαποκαλούμενη «Μαρξιστικό Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» κάνει αεροπειρατεία σε σκάφος των Βρετανικών αερογραμμών, με κατεύθυνση από την Ινδία στο Λονδίνο και το αναγκάζει να προσγειωθεί στην έρημο της Ιορδανίας, απαιτώντας να απελευθερωθούν 3 Άραβες κρατούμενοι φυλακών στη Δυτ. Γερμανία.
Αστρολογικά: Ήταν ...μόλις η πέμπτη αεροπειρατεία μέσα σε μια εβδομάδα και ο στόχος του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» εκτός από την απελευθέρωση των φυλακισμένων συντρόφων τους, ήταν να «τιμωρήσουν» τις ΗΠΑ (όλες οι πτήσεις είχαν ως τελικό προορισμό την Νέα Υόρκη) και πολύ περισσότερο το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι επιβάτες Εβραϊκής καταγωγής διαχωρίστηκαν και φυλακίστηκαν από τους αεροπειρατές, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν περαιτέρω συνέπειες.
Σε εκείνο το μπαράζ αεροπειρατειών που έμεινε γνωστό ως Dawson's Field hijackings (από την τοποθεσία της Ιορδανίας όπου οδηγούσαν τα αεροπλάνα), βασικός «υποκινητής» ήταν ο Ουρανός που γενικότερα την επταετία που παρέμεινε στον Ζυγό (1969-75) συνέβαλε στην ανάπτυξη τέτοιων πρακτικών. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο είχε και μια «κρυφή» σύνοδο με τον αστρικό Δία, ο οποίος πολλαπλασίασε το «επαναστατικό μένος» των Παλαιστινίων και τις επιθέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση όμως μεγάλο ρόλο έπαιξε και η Ηλιακή έκλειψη που προηγήθηκε στις 31/8 με τον Άρη στον Λέοντα να σχηματίζει ένα ακριβές όσο και χαρακτηριστικό της «πειρατείας» τετράγωνο με τον Ποσειδώνα στον Σκορπιό.
9 Σεπτεμβρίου 1976: Πεθαίνει στο Πεκίνο ο κινέζος επαναστάτης και Πρόεδρος Μάο Τσε Τουνγκ σε ηλικία 82 χρονών. Είχε γεννηθεί στις 26 Δεκεμβρίου του 1893. Μαρξιστής, πολιτικός - φιλόσοφος ήταν ο ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης και ο αρχιτέκτονας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.Η θεωρητική του συνεισφορά στο Μαρξισμό - Λενινισμό μαζί με τις στρατιωτικές αλλά και πολιτικές του στρατηγικές είναι ευρέως γνωστές με τον όρο Μαοϊσμός.
Αστρολογικά: Ο Κινέζος ηγέτης έπαιξε άριστα το ρόλο του «πατέρα-αφέντη» που υπαγόρεψε ο Ήλιος του στον Αιγόκερω, σε συνδυασμό με την «ναρκισσευόμενη» Σελήνη στον Λέοντα. Με τον Άρη στον Σκορπιό σε αντίθεση με τον Δία αποδείχθηκε ικανότατος στρατιωτικός, αξιοποιώντας κυρίως τα πλεονεκτήματα του ανταρτοπόλεμου και το 1949, ύστερα από την νικηφόρα έκβαση του εμφύλιου ανάμεσα στους κομμουνιστές και τους εθνικιστές, ίδρυσε την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Κάτω από την ηγεσία του η Κίνα κατέλαβε το Θιβέτ και αναμίχθηκε στον πόλεμο της Κορέας. Στο εσωτερικό μέτωπο, διεκδικώντας τον ρόλο της «πολιτικής αυθεντίας», είχε τουλάχιστον δύο ατυχέστατες «εμπνεύσεις»-τουλάχιστον έτσι αποδείχτηκαν στην πράξη εξ αιτίας των αυταρχικών μεθόδων του καθεστώτος. Το «Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός» αποσκοπούσε στην αύξηση της παραγωγής χάλυβα και την τριετία 1958-61 είχε σαν αποτέλεσμα μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή και εκατομμύρια θύματα. Η δε «Πολιτιστική Επανάσταση» που κηρύχτηκε το 1966 έφερε την Κίνα πολύ πίσω σε πνευματικό επίπεδο, αφού πλήθος διανοούμενων εκδιώχτηκαν ή εξοντώθηκαν.
Όσον αφορά τον καταλυτικό του ρόλο στις εξελίξεις του 20ου αιώνα, δεσπόζουσα σημασία στον γενέθλιο χάρτη του είχαν δύο σύνοδοι, η μια ανάμεσα στον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα στους Διδύμους και η άλλη -ιδιοσυναστριακή- μεταξύ του τροπικού Κρόνου και του αστρικού Ουρανού στον Ζυγό.