Πού τον πάει (ο Κρόνος) τον Έντι Ράμα;
Το γεγονός είναι ότι οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες
Είναι γνωστό βέβαια πως οι ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες κι από αυτήν την άποψη κάθε είδους ακρότητα επαναφέρει στο προσκήνιο όλα εκείνα που αποτελούν σημείο αιχμής στις σχέσεις των δύο κρατών. «Θερμοκέφαλοι», βέβαια, υπάρχουν και από τις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά αν αρχίσουν να καθορίζουν εκείνοι την ατζέντα, ουδείς θα βγει κερδισμένος και αναφέρομαι κυρίως στους δύο λαούς κι όχι τόσο στις εκάστοτε ηγεσίες.
Με την… ευκαιρία πάντως, οφείλω να επισημάνω ότι αστρολογικά, ο Καρκίνος, Έντι Ράμα, βρίσκεται σε στενωπό, αφού δέχεται την διπλή επιρροή του Κρόνου (και από διέλευση και στο προοδευτικό του), κάτι που παραπέμπει σε δύσκολες ώρες, μέχρι του σημείου να παραιτηθεί και από αυτήν την άποψη η όχι και τόσο διπλωματική αντίδρασή του στην υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα μπορεί να μην είναι παρά ένα «αντανακλαστικό» στις πιέσεις που ήδη δέχεται από κύκλους της χώρας του, αλλά και του εξωτερικού.
Επειδή, μάλιστα, η Αλβανία ως κράτος ανήκει στο ζώδιο του Τοξότη, η έλευση του Δία θα έχει ως συνέπεια στο άμεσα προσεχές μέλλον «να πάρει ψηλά τον αμανέ» και στα εθνικά θέματα που την αφορούν, διά στόματος του Πρωθυπουργού της. Εδώ «παίζουν» τόσο η Ελλάδα, όσο και τα Σκόπια, υπάρχει όμως μια «λεπτομέρεια» στον γενέθλιο χάρτη της, που καθορίζει την εξέλιξη των πραγμάτων: Ο Ήλιος κάνει αντίθεση με τον Κρόνο, πιθανότατα στον άξονα 10ου και 4ου οίκου, υποδηλώνοντας έναν σχετικά μεγάλο βαθμό υποτέλειας στους «ισχυρούς», όπως -τηρουμένων των αναλογιών- συμβαίνει και με την Ελλάδα. Με μια φράση η ύπαρξη και η πορεία της Αλβανίας ως κράτος εξαρτάται από τα ευρύτερα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή. Κι εμείς τουλάχιστον το έχουμε πάρει το «μάθημά» μας αρκετές φορές, ότι, δηλαδή, όταν το «timing» δεν είναι το σωστό, μια ενδεχόμενη «εθνική αφύπνιση» θα οδηγήσει τελικά σε αναγκαστική υποχώρηση και επώδυνους συμβιβασμούς.
Αυτά θα πρέπει να τα έχει υπόψη του ο πρώην καλλιτέχνης και βραβευμένος Δήμαρχος των Τιράνων και «να κάτσει στα αβγά του», αφού στο διάστημα που ακολουθεί θα δώσει πολλά και θα πάρει λίγα, αν όχι τίποτα.
Υπάρχει βέβαια κι ένα άλλο ερώτημα που αφορά και την Ελλάδα: Ποιος είναι εκείνος που ωφελείται τελικά από την συντήρηση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών; Μια προφανής απάντηση είναι ο Ερντογάν και η Τουρκία, όμως σε κάποιες περιπτώσεις το προφανές δεν είναι αναγκαία και το σωστό. Ιστορικά, γνωρίζουμε για τις πάλαι ποτέ βλέψεις της Ιταλίας στην Βαλκανική χερσόνησο, σήμερα όμως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, τουλάχιστον για την ώρα. Αντίθετα, δε… θυμόμαστε και τόσα για τον ρόλο της Γερμανίας, η οποία από τις αρχές του 20ου αιώνα είχε βαλθεί να «πατήσει πόδι» στην περιοχή κι από τότε της έχει μείνει απωθημένο!
Διάβασε επίσης: Ο Πλούτωνας «ξεκαθαρίζει λογαριασμούς»