από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
12 Οκτωβρίου 1492: Η ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο
Ο Κολόμβος απέπλευσε από το λιμάνι Palos de la Frontera το απόγευμα της 3ης Αυγούστου του 1492 με τρία πλοία, το Santa María, το Pinta (the Painted) και το Santa Clara με πρώτο σταθμό τα Κανάρια Νησιά που τότε άνηκαν στην Καστίλλη όπου ανεφοδιάστηκε και έκανε επισκευές. Τέλος, έφυγε από το San Sebastián de la Gomera στις 6 Σεπτεμβρίου για ένα ταξίδι που κράτησε σχεδόν πέντε εβδομάδες. Στις 12 Οκτωβρίου περίπου 2:00 το πρωί ο Rodrigo de Triana (επίσης γνωστός ως Juan Rodriguez Bermeo) που ήταν σε επιφυλακή στο Pinta, εντόπισε και αμέσως ειδοποίησε τον υπόλοιπο πλήρωμα με μια κραυγή. Αμέσως μετά, ο καπετάνιος, Juan Alonso Pinzón, επαλήθευσε την ανακάλυψη και ειδοποίησε τον Κολόμβο, ο οποίος αργότερα υποστήριξε ότι ο ίδιος είχε ήδη δει ένα φως σε στεριά λίγες ώρες νωρίτερα, για να αξιώσει τη συνταξιοδότηση εφ’ όρου ζωής που είχε υποσχεθεί ο Φερδινάνδος και Ισαβέλλα στο πρώτο άτομο που θα έβλεπε γη. Ο Κολόβος ονόμασε το νησί (ένα απ’ αυτά που τώρα αποτελούν τις Μπαχάμες) San Salvador (οι ντόπιοι το έλεγαν Guanahani).
Αστρολογικά: Σίγουρα η πιο αντιπροσωπευτική όψη της ημέρας σε σχέση με το γεγονός ήταν η αντίθεση του τροπικού Ουρανού στον Αιγόκερω με τον αστρικό Δία στον Καρκίνο. Ωστόσο για να «εκτυπωθεί» αυτή η «κοσμική φωτογραφία» προηγήθηκε το 1479 η μεγάλη σύνοδος του Ουρανού με τον Ποσειδώνα στο μεταίχμιο Σκορπιού-Τοξότη, η οποία και όρισε μια περίοδο 170 περίπου χρόνων με κεντρικό χαρακτηριστικό τις εξερευνήσεις και τα ταξίδια. Οι εξορμήσεις των Ευρωπαίων θαλασσοπόρων και η ανακάλυψη του «Νέου Κόσμου», ήταν δηλαδή «έργο Τοξότη», όπως θα ...όφειλε!
Όσο για την συνεισφορά του Σκορπιού, οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής που εξοντώθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά, σίγουρα θα είχαν πολλά να μας πουν...
12 Οκτωβρίου 1692: Τερματίζονται οι «δίκες των μαγισσών» στο Σάλεμ
Οι δίκες του Salem Village όπως ονομάστηκαν, παρόλο που έγιναν σε όλη την ευρύτερη περιοχή κι όχι μόνο στη συγκεκριμένη πόλη, τερματίστηκαν προσωρινά από την παρέμβαση του Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης William Phips. Μέχρι εκείνη την στιγμή πάνω από 150 άτομα είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί, με ακόμα περισσότερα να έχουν κατηγορηθεί αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων δεν διώχθηκαν από τις αρχές. Και οι είκοσι έξι υποθέσεις που πήγαν σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου, καταδικάστηκαν. Οι τέσσερις συνεδριάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ξεκίνησε πάλι τον Ιανουάριο του 1693, που πραγματοποιήθηκε στο Salem Village, αλλά και στο Ipswich, Boston και Charlestown, που έβγαλε μόνο τρεις καταδικαστικές αποφάσεις από τις τριάντα μία υποθέσεις μαγείας. Συνολικά τα δύο δικαστήρια καταδίκασαν είκοσι εννέα ανθρώπους για το κακούργημα της μαγείας. Δεκαεννέα από τους κατηγορούμενους, δεκατέσσερις γυναίκες και πέντε άνδρες, εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού. Ένας άντρας, ο Giles Corey, αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε ένσταση, λιθοβολήθηκε. Τουλάχιστον πέντε ακόμα από τους κατηγορούμενους έχασαν τη ζωή τους στη φυλακή.
Αστρολογικά: Το κυνήγι των μαγισσών στην Μασαχουσέτη είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, κάτω από την επιρροή ενός τ-τετραγώνου του Κρόνου στον Τοξότη, του Ποσειδώνα στους Ιχθύες και του Άρη στους Διδύμους. Ωστόσο οι ρίζες της υστερίας και του φανατισμού θα πρέπει να αναζητηθούν στη «σκοτεινή» πλευρά της συνόδου Ουρανού-Ποσειδώνα στον Τοξότη που έγινε το 1648 και όρισε τις βασικές κατευθύνσεις του ανθρώπινου πολιτισμού έως το 1820.
Την ημέρα που ο κυβερνήτης Phips έδωσε τέλος στον παραλογισμό, ο Δίας στους Διδύμους έκανε ένα τρίγωνο με τον Ήλιο στον Ζυγό και ένα ακόμη πιο «ανθρωπιστικό» τετράγωνο (4 μοίρες ανοχή) με τον Ποσειδώνα.
12 Οκτωβρίου 1944: Η απελευθέρωση των Αθηνών
Μετά την απόβαση των βρετανικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία της Ν. Ελλάδας ο γερμανικός στρατός άρχισε να εγκαταλείπει σταδιακά την Πελοπόννησο και τα νησιά και στις 12 Οκτωβρίου αποχώρησε από την Αθήνα, αφού βεβαίως ανατίναξε πολλές εγκαταστάσεις και βύθισε πολλά πλοία που βρίσκονταν στο λιμάνι του Πειραιά. Το πρωί της 12 Οκτωβρίου και πριν την οριστική αποχώρηση ο λαός της Αθήνας παρακολούθησε έκπληκτος την κατάθεση στεφανιού από τον επικεφαλής των αποχωρούντων Γερμανών, Φέλμι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Μόλις οι κατακτητές έφυγαν από την Πλατεία Συντάγματος το πλήθος ποδοπάτησε το στεφάνι και σε λίγα λεπτά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους όλο χαρά, γιορτάζοντας τη μεγάλη στιγμή μετά από τριάμισι ολόκληρα χρόνια γερμανικής κατοχής. Δυστυχώς η χαρά κράτησε πολύ λίγο, αφού Τσώρτσιλ και Στάλιν είχαν άλλα σχέδια για την Ελλάδα οπότε ακολούθησαν τα Δεκεμβριανά και τέλος ο Εμφύλιος το Μάρτιο του 1946.
Αστρολογικά: Τα σημάδια υπήρχαν έκδηλα στον χάρτη της Νέας Σελήνης της 17ης Σεπτεμβρίου.
Από την μια πλευρά, η σύνοδος της Δήμητρας με τον Δία στην Παρθένο έδωσε το στίγμα μιας λαϊκής ανάτασης που εκφράστηκε με την παλλαϊκή όσο και πανηγυρική έξοδο των Αθηναίων (και όχι μόνον) στους δρόμους. Η σύνδεση των δύο πλανητών με τον Ουρανό στους Διδύμους και τον αστρικό Ωροσκόπο στον Τοξότη (σε τ-τετράγωνο) ήταν αντιπροσωπευτική μιας μεγάλης ανατροπής.
Παράλληλα, ο γωνιακός Κρόνος, ακριβώς πάνω στην ακμή του 7ου οίκου, υποδείκνυε το τέλος εποχής για τις Γερμανικές αρχές κατοχής.
Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν σε σχέση με τον «γενέθλιο χάρτη» των Αθηνών, δηλαδή τον χάρτη της ημερομηνίας που η πόλη ενσωματώθηκε στο Ελληνικό κράτος.
Η επίσημη επέτειος της απελευθέρωσης εορτάζεται στις 2 Απριλίου (14 με το νέο ημερολόγιο), όμως η τουρκική φρουρά της Ακρόπολης είχε παραδοθεί από τις 20 Μαρτίου (1ηΑπριλίου με το νέο ημερολόγιο). Και κατά την γνώμη μου αυτή η ημερομηνία θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως «γενέθλια»
Στον συγκεκριμένο χάρτη ξεχωρίζει βέβαια η τριπλή σύνοδος Ήλιου-Δία-Πλούτωνα, η οποία «φωτογραφίζει» την τεράστια ανάπτυξη της πόλης. Η Σελήνη βρίσκεται στον Λέοντα, θυμίζοντας ...άμεσα τους στίχους του Κωστή Παλαμά «Αθήνα, διαμαντόπετρα στης γης το δακτυλίδι».
Επιπλέον ο Άρης στους Διδύμους «μιλάει» για το κυκλοφοριακό, που είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της πόλης εξ αιτίας των διαρκών αυθαιρεσιών, τόσο των πολεοδομικών, όσο και των ...πολιτών. Και φαίνεται πως η σύνοδος της Αφροδίτης με την Δήμητρα στον Ταύρο, πάνω ακριβώς στον Ωροσκόπο της Ελλάδας -συν τον ...ασυμμάζευτο Δία- έχρισε την Αθήνα πρωτεύουσα της χώρας.
Σε σχέση με την 12η Οκτωβρίου του 1944, η πιο αντιπροσωπευτική διέλευση είναι εκείνη του αστρικού Δία στον Λέοντα, σε αντίθεση με τον Ουρανό των Αθηνών στον Υδροχόο και αρκετά κοντά στην γενέθλια Σελήνη της. Επιπλέον, ο Δίας σχηματίζει και δύο τετράγωνα με την γενέθλια Αφροδίτη και την γενέθλια Δήμητρα στον Ταύρο, «επικυρώνοντας» την χαρά και την γιορτή των Αθηναίων.