Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 27/10
Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα
από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
27 Οκτωβρίου 312: Εν Τούτω Νίκα
Την άνοιξη του 312 μ. Χ., ο Κωνσταντίνος συγκέντρωσε τις δυνάμεις του και αποφάσισε να εκδιώξει τον αυτοκράτορα Μαξέντιο και κέρδισε δύο σημαντικές μάχες: την πρώτη κοντά στο Τορίνο, τη δεύτερη στη Βερόνα, όπου σκοτώθηκε ο νομάρχης Ruricius Pompeianus, γενικός του Μαξεντίου. Αναφέρεται λοιπόν ότι το βράδυ της 27ης Οκτωβρίου με τους στρατούς προετοιμασία για τη μάχη, ο Κωνσταντίνος είχε ένα όραμα που τον οδήγησε στη μάχη με την προστασία του χριστιανικού Θεού. Από τον Ευσέβιο της Καισάρειας λέγεται ότι είχε ακούσει την ιστορία από τον ίδιο τον αυτοκράτορα. Σύμφωνα με αυτή, ο Κωνσταντίνος με το στρατό του βάδιζε (ο Ευσέβιος δεν προσδιορίζει το ακριβές σημείο του συμβάντος, αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι στο στρατόπεδο στη Ρώμη), όταν κοίταξε ψηλά στον ήλιο και είδε ένα σταυρό φωτός από πάνω του μαζί με λέξεις «Εν τούτω νίκα». Την επόμενη νύχτα είδε ένα όνειρο στο οποίο ο Χριστός του εξήγησε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούν λάβαρα με το σήμα Χ – Ρ (το γνωστό χριστόγραμμα) εναντίον των εχθρών του. Τα ίδια λάβαρα χρησιμοποιήθηκαν από τον Κωνσταντίνο στους μετέπειτα πολέμους του εναντίον του Λικίνιου.
Αστρολογικά: Οι ουράνιες «εντολές» για την μετεξέλιξη της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας είχαν «δοθεί» από το 281-282 μ Χ, όταν ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έκαναν την πρώτη τους σύνοδο στο Λέοντα (6η-10η μοίρα), ορίζοντας μια περίοδο 350 ετών συνολικά όπου στην διάρκεια της το αυτοκρατορικό μοντέλο «παντρεύτηκε» με το θεοκρατικό.
Ανεξάρτητα από το αν και πότε ο Κωνσταντίνος είδε το όραμα, η νίκη του κατά του Μαξέντιου ήταν πρακτικά το πρώτο επεισόδιο αυτής της φάσης που έγινε με τον Πλούτωνα να βρίσκεται στον Υδροχόο, απέναντι από τις μοίρες της συνόδου των δύο αργών πλανητών.
Για την αστρολογική ιστορία, ο Ποσειδώνας ήταν στο Ζυγό, ο Ουρανός στον Τοξότη, ενώ ο Δίας και ο Κρόνος ετοιμάζονταν για την σύνοδο τους στον Αιγόκερω.
27 Οκτωβρίου 1934: Γεννήθηκε ο Γιώργος Κωνσταντίνου
Γεννήθηκε στην Αθήνα, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή στην πλατεία Βάθη κι όπως λέει ο ίδιος: «ανάμεσα σε καμιά 70αριά οίκους ανοχής και σε μια εκκλησία την οποία τη λατρεύαμε». Οι γονείς του ήταν καλλιτέχνες (η μητέρα του ήταν η Νίτσα Φιλοσόφου) της οπερέτας και άνηκαν στα λεγόμενα «μπουλούκια» οπότε συχνά ταξίδευαν στην επαρχία για τις τουρνέ. Ξεκίνησε να παίζει σε ερασιτεχνικούς θιάσους ώσπου με την προτροπή της μητέρας του αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο το οποίο τον απέρριψε ως «εντελώς ατάλαντο». Τελικά, τον κράτησε ο Κουν στο Θέατρο Τέχνης. Θεωρεί ότι το πιο δυνατό του έργο στο σινεμά είναι το «Η γυνή να φοβήται τον άντρα», στον ρόλο του Αντωνάκη γιατί ήταν 28 χρόνων κι έπαιζε έναν 45άρη. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στο «Η Λίζα και η άλλη» αλλά καθιερώθηκε μετά την περιβόητη σκηνή με το προφιτερόλ στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» όπου έγινε έγινε πρωταγωνιστής και θιασάρχης.
Αστρολογικά: Ακόμη ένας Σκορπιός που διέπρεψε σε κωμικούς ρόλους, εκφράζοντας την στενή σχέση του ζωδίου με την σάτιρα. Ο χάρτης του είναι σε κάποια σημεία ιδιαίτερα δύσκολος (τ-τετράγωνο Ήλιου, Ουρανού, Πλούτωνα) συμβαδίζοντας με τα εξαιρετικά δύσκολα και ταραγμένα παιδικά του χρόνια. Έχοντας όμως επιπλέον στις αποσκευές του μια σύνοδο Ήλιου-Δία αναδείχθηκε τελικά σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς ηθοποιούς του Ελληνικού κινηματογράφου, ενώ η «απόλυτη» τάση του ζωδίου του τον ώθησε να ασχοληθεί ακόμη με το σενάριο και την σκηνοθεσία.
27 Οκτωβρίου 1973: Πτώση μετεωρίτη σε γκαράζ
Ο μετεωρίτης, 1400 γραμμαρίων, έπεσε στην οροφή ενός γκαράζ, ενώ ευτυχώς ο ιδιοκτήτης του απουσίαζε εκείνη την ώρα. Κατά την πτώση έσπασε σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια (559 g, 531 g, 74 g και 53 g) τα οποία μαζεύτηκαν από ειδικούς μελετητές. Το κομμάτι των 74 g στάλθηκε αμέσως στο Smithsonian Institution, στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στον «Τομέα Μετεωριτών» για επιστημονική εξέταση. Γενικά, οι μετεωρίτες διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα της ποσοστιαίας περιεκτικότητας σε σίδηρο, οι: Λιθομετεωρίτες ή αερόλιθοι(ποσοστό σιδήρου 1%), Λιθοσιδηρομετεωρίτες ή Σιδηρολιθομετεωρίτες, και Σιδηρομετεωρίτες ή σιδερίτες(ποσοστό σιδήρου μεγαλύτερο του 50%). Οι πρώτοι διακρίνονται επιμέρους σε χονδρίτες και αχονδρίτες. Ο συγκεκριμένος ήταν ένας χονδρίτης Σιδηρολιθομετεωρίτης.
Αστρολογικά: Φυσικά δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος μετεωρίτης που έπεσε σε κατοικημένη περιοχή, Το αστρολογικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον ανάδρομο Άρη στην μηδενική μοίρα του Ταύρου, σε τετράγωνο με τον Δία στον Υδροχόο. Εφόσον η ώρα που δίνεται είναι η σωστή, ο Άρης και κατά συνέπεια το τετράγωνο των δύο πλανητών συνέπεσαν με τον Ωροσκόπο του γεγονότος στον Ταύρο.