2011-Εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία

Στις 3/2 κλείνει ο τρέχων ετήσιος κύκλος και ανοίγει ο επόμενος, ο οποίος έχει σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά

από τον Γιάννη Ριζόπουλο

Οι πρώτες ημέρες του 2011 είναι αρκετά κρίσιμες, αφού εντάσσονται σε ένα σχετικά δύσκολο και περίπλοκο -όχι όμως αδιέξοδο- κύκλο για την Ελληνική Οικονομία.

Η κρισιμότητα έγκειται στο ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε μια διεθνής κρίση ή αποσταθεροποίηση θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρή και καταλυτική ως προς τη συνέχεια, αφού η στήριξη της χώρας θα έπαυε να είναι εφικτή. Και μια τέτοια πιθανότητα δεν ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, αφού τα περάσματα του Δία και του Ουρανού από τις τελευταίες μοίρες των Ιχθύων θα αυξήσουν κατακόρυφα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και ενδέχεται να δημιουργήσουν μια σοβαρή χρηματιστηριακή κρίση.

Ωστόσο, οι δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων παραμένουν ζωντανές, θα έλεγα μάλιστα ότι έχουμε μπροστά μας τρεις εβδομάδες για να πετύχουμε εκείνες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «μαξιλαράκια» στις πιο δύσκολες μέρες που έρχονται.

Στις 3/2 κλείνει ο τρέχων ετήσιος κύκλος και ανοίγει ο επόμενος, ο οποίος έχει σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά: Οι πολιτικές ανατροπές και η εκτός ελέγχου συνδικαλιστική δράση είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της Οικονομίας. Το πιο σημαντικό είναι η διαφαινόμενη εμπλοκή και οι καθυστερήσεις στη ροή της έξωθεν βοήθειας ή τουλάχιστον ο δραστικός περιορισμός της.

Παράλληλα υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν θα έρθει παρά μόνον ύστερα από έναν δραστικό μηδενισμό, ο οποίος σημειωτέον αναφέρεται και στις σχέσεις της Ελλάδος με την Ευρωζώνη.

Οι εργασιακές σχέσεις αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο «σφικτές» εξ αιτίας νέων περιορισμών και η αρχική εντύπωση είναι πως οι δείκτες ανάπτυξης θα παραμείνουν αρνητικοί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στάσιμοι. Τουλάχιστον αυτό υποδηλώνει η παραμονή του Κρόνου στον 6ο οίκο του ωροσκοπίου της Ελλάδος (θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί και για τα επόμενα τρία χρόνια).

Ωστόσο, βλέποντας το θέμα πιο «ψυχρά», θα υπάρξουν σημαντικές βοήθειες από το Δία, που για ένα σημαντικό διάστημα (από το φετινό Μάρτιο μέχρι την άνοιξη του 2012) θα εξυπηρετήσει άμεσα τα σχέδια όλων εκείνων που επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Οι πολυεθνικές εκμεταλλευόμενες τις περιστάσεις θα κάνουν στην κυριολεξία ...πάρτι, βρίσκοντας τον παράδεισο τους σε μια χώρα που τυπικά δεν ανήκει στον λεγόμενο Τρίτο κόσμο. Και φυσικά, αφού η «τύχη» του πλανήτη θα εξαντληθεί στους ισχυρούς, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες θα ξεπεράσουν κάθε όριο.

Μια πιο «εμπλουτισμένη» ανάπτυξη θα ξεκινήσει από το Μάιο του 2012, που είναι κατά κάποιο τρόπο το ορόσημο για την έξοδο της χώρας από το σκοτεινό τούνελ στο οποίο βρίσκεται. Μέχρι τότε όμως, τα μηνύματα από τους ουρανούς δεν είναι διόλου αισιόδοξα για το μέσο πολίτη, ο οποίος θα αναγκαστεί να βρει «καταφύγιο» σε μάλλον εξευτελιστικές συμβάσεις εργασίας.

Ιανουάριος

Οι εκλείψεις δίνουν στους ισχυρούς τη δυνατότητα για μια ...ύστατη «αρπαχτή».

Ο δυναμικός Κρόνος συνεισφέρει σε νέες πιέσεις και υποβαθμίσεις, με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες ανάπτυξης -και οι χρηματιστηριακοί- να «βλέπουν» προς τα κάτω.

Μετά τις 16/1, οι αναταράξεις θα γίνουν ...σεισμικές δονήσεις και η κατάσταση ενδέχεται να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Φεβρουάριος

Η πολιτική αστάθεια συνεισφέρει τα μάλα σε μια οικονομική αβεβαιότητα, ενώ η διεθνής στήριξη πνέει τα λοίσθια. Γίνονται «μάχες» σώμα με σώμα για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, ενώ η ασφυκτικοί περιορισμοί στο εργασιακό καθεστώς αυξάνουν κατακόρυφα την ανεργία.

Παράλληλα, το πέρασμα του Δία στον Κριό ευνοεί τις μετατοπίσεις κεφαλαίων στην κατεύθυνση μιας γιγαντιαίας αναδιανομής του εισοδήματος, υπέρ των ισχυρών.

Μάρτιος

Όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στην οικονομική Ιστορία της Ελλάδος, παίζονται σκόπιμα πολιτικά παιχνίδια με οικονομικές βλέψεις. Κάποιοι προσπαθούν να παρασύρουν το κοινό σε δήθεν «σωτήριες» η «χρυσοφόρες» επενδυτικές κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση, το Χρηματιστήριο δεν είναι σοφή επιλογή για τους αμύητους.

Προκύπτουν νέες δυνατότητες για δανεισμό, το έλλειμμα μειώνεται, ύστερα από ένα «γενικό ξεπούλημα», ωστόσο το χρέος δεν πέφτει με τίποτα.

Απρίλιος

Παρ’ ότι οι ανισορροπίες στο μοίρασμα της πίτας αυξάνονται -το ίδιο και οι συγκρούσεις- ο μήνας δείχνει σαν μια όαση μέσα στο γενικότερο κατρακύλισμα της περιόδου.

Το θέμα είναι αν οι πολλά υποσχόμενες επενδυτικές κινήσεις και συμφωνίες θα γίνουν πράξη ή απλά θα τονώσουν την αγορά με αισιοδοξία, για να την εγκαταλείψουν και πάλι στα δύσκολα.

Πάντως, σε αυτή τη φάση οι διεθνείς συγκυρίες δείχνουν να είναι ευνοϊκές, αφού τα μέτωπα που ανοίγονται (ενίοτε και πολεμικά) φέρνουν την Ελλάδα σε σχετικά πλεονεκτική θέση.

Μάιος

Ιδιαίτερα σημαντικός μήνας, αφού τα γεγονότα φέρνουν και πάλι την Ελλάδα στο διεθνές προσκήνιο.

Αν και το κέντρο βάρους πέφτει στις πολιτικές εξελίξεις, ουσιαστικά για μια ακόμη φορά πιστοποιείται η «κατοχή» της χώρας από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Συμφωνίες κάτω από το τραπέζι παραδίδουν γη και ύδωρ στον «εχθρό», αφού πρακτικά όλα εξαρτώνται από τις καλές η όχι προθέσεις του (διάβαζε συμφέροντα).

Η γενική αίσθηση πάντως είναι ότι κάτι αλλάζει και δεν αποκλείεται να υπάρξει μια προσωρινή αλλά και θεαματική βελτίωση στους δείκτες ανάπτυξης.

Ιούνιος

Ίσως ένας από τους δυσκολότερους μήνες της χρονιάς, αφού όλα κρέμονται από μια κλωστή. Νέες συμφωνίες μας ...ξαναδένουν χειροπόδαρα (διαφορετικά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν καν τα αναγκαία), ενώ και η συνέχιση της όποιας βοήθειας εξαρτάται πρακτικά από το πόσο «καλά παιδιά» είμαστε.

Βέβαια, εκτός από την Οικονομία, οι διαπραγματεύσεις αφορούν και εθνικά θέματα, τα οποία δρομολογούνται σύμφωνα με τις επιταγές των ισχυρών «συμμάχων» μας.

Η «συνδιαχείριση» γίνεται της μόδας και η χώρα διχάζεται για μια ακόμη φορά.

Ιούλιος

Μέσα σε ένα κοινωνικό και πολιτικό αλαλούμ πολλοί οικονομικοί δείκτες παραδόξως παίρνουν την ανιούσα -ατυχώς και τα χρέη. Αυτό όμως μοιάζει περισσότερο με κύκνειο άσμα, αφού μια ακόμη έκλειψη στον άξονα των οικονομικών της χώρας, μας φέρνει προ τετελεσμένων. Η αναγέννηση περνάει πρώτα από το σημείο μηδέν και τουλάχιστον ο Πλούτωνας απαιτεί εδώ και τώρα την «πληρωμή» του. Όλα μπορεί να αλλάξουν μέσα σε μια νύχτα και η επαγρύπνηση θεωρείται επιβεβλημένη.

Αύγουστος

Παρ’ ότι η κοινωνική ένταση δεν υποκύπτει ούτε στις ζέστες του καλοκαιριού, ο Αύγουστος είναι ένας από τους θετικούς μήνες, με ανάπτυξη δραστηριοτήτων που μπορούν να συμβάλλουν σε μια γενικότερη βελτίωση. Η εφευρετικότητα των επιχειρηματιών αλλά και μερικές ευφυείς «πολιτικές» κινήσεις δίνουν στην αγορά άλλον αέρα.

Βέβαια, η προσδοκώμενη ανάπτυξη συνεχίζει να παρενοχλείται από τις δυσβάστακτες υποχρεώσεις που δεν έχουν τελειωμό.

Σεπτέμβριος

Μήνας ελπίδων και προσδοκιών, χωρίς ωστόσο όλα αυτά να έχουν ένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Αντιθέτως, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι κατώτεροι του αναμενομένου, λεφτά δεν υπάρχουν και η μόνη σωτηρία εξακολουθεί είναι οι καλές επενδυτικές προθέσεις οικονομικών κύκλων του εξωτερικού.

Τελικά τα δυσάρεστα βαραίνουν περισσότερο από τα ευχάριστα, μάλιστα μια μεγάλη ανατροπή θα φέρει τα πάνω-κάτω στον όποιο προγραμματισμό.

Για Χρηματιστηριακούς δείκτες, χρέη και ελλείμματα, καλύτερα να μην γίνεται λόγος

Οκτώβριος

Η ανεργία «κτυπάει κόκκινο», οι μάχες προς την εξασφάλιση των αναγκαίων εντείνονται, ωστόσο μέσα στη γενικότερη δυσφορία και τους περιορισμούς κάτι φαίνεται να αλλάζει. Γι αυτό και οι οικονομικοί δείκτες θα ανεβοκατεβαίνουν από το ρετιρέ στο υπόγειο.

Ο μήνας πάντως είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, αφού από τις αποφάσεις που θα παρθούν εξαρτάται η ομαλή η όχι συνέχεια.

Στα θετικά συγκαταλέγονται επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας, οι οποίες ανεξάρτητα με τις όποιες υπερβολικές εκτιμήσεις που θα τις συνοδεύσουν, θα έχουν μια αντικειμενική συμβολή στη βελτίωση του όλου κλίματος.

Νοέμβριος

Ίσως ο πιο αποδοτικός μήνας της χρονιάς.

Όλοι οι «σωστοί» δείκτες παίρνουν την ανιούσα, ενώ παράλληλα υπάρχουν έντονα τα σημάδια μιας ουσιαστικής βελτίωσης που πατάει σε γερές βάσεις.

Βέβαια οι αντιφάσεις και οι ανατροπές δεν θα λείψουν -ιδιαίτερα στην πολιτική σκηνή- αυτό όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα την Οικονομία που τρέχει με τους δικούς της ρυθμούς και παρέχει τη δυνατότητα στη χώρα μας να καλύψει μεγάλη απόσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και το Χρηματιστήριο δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο της ύφεσης, ενώ γενικότερα οι επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι στην πλειοψηφία τους προς την σωστή κατεύθυνση.

Δεκέμβριος

Οι εξελίξεις του μήνα είναι κυρίως πολιτικές, κοινωνικές και εθνικές, με αποτέλεσμα η Οικονομία να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Με την «βοήθεια» των εκλείψεων η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί, χωρίς να λείψουν και οι «τυφλές» η οργισμένες αντιπαραθέσεις, χωρίς μέτρο και όρια.

Ωστόσο στο Χρηματιστήριο συνεχίζεται η άνοδος, ενώ το Δημόσιο έλλειμμα μειώνεται αισθητά. Περισσότερο θα «μετρήσουν» διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες αν μη τι άλλο θα προσφέρουν περισσότερους χώρους και τρόπους ανάπτυξης.

Αν και υπάρχουν συγκεκριμένα αστρολογικά δεδομένα που «μέτρησαν» ιδιαίτερα για τη συνολική κατεύθυνση των παραπάνω εκτιμήσεων (όπως η ενεργοποίηση από τον Πλούτωνα της «αμαρτωλής» γενέθλιας θέσης του και η κίνηση της προοδευμένης Αφροδίτης στην 6η μοίρα του Καρκίνου) οι παραπάνω εκτιμήσεις έγιναν κυρίως με βάση τις Νέες Σελήνες κάθε μήνα.

Πηγή: www.newscode.gr

©2011-2024 Astrology.gr - All rights reserved