Δείτε τι συνέβη σαν σήμερα, 7/11
Το ιστορικό της ημέρας με αστρολογικό... περιτύλιγμα
από το Γ. Ριζόπουλο και τη Λίντα Παπασταύρου
7 Νοεμβρίου 1912: Ανοίγει η Όπερα του Βερολίνου
Η Deutsche Oper του Βερολίνου είναι ανήκει σε μια εταιρεία που βρίσκεται στην περιοχή Charlottenburg του Βερολίνου, στη Γερμανία. Το κύριο κτίριο στεγάζει επίσης και το Κρατικό Μπαλέτο. Η πρώτο της όνομα ήταν Deutsches Opernhaus που χτίστηκε στην τότε ανεξάρτητη πόλη της Charlottenburg στην οδό Bismarckstraße το 1911 και άνοιξε τις πόρτες της στις 7 Νοεμβρίου 1912 με μια παράσταση του Fidelio του Beethoven, από τον Ignatz Waghalter. Μετά την ενσωμάτωση του Charlottenburg από το Βερολίνο το όνομα του κτιρίου άλλαξε σε Städtische Oper (Δημοτική Όπερα) το 1925. Με τη ναζιστική Machtergreifung το 1933, η όπερα ήταν υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Δημόσιου Διαφωτισμού και Προπαγάνδας. Ο Υπουργός Joseph Goebbels άλλαξε το όνομα πάλι σε Deutsches Opernhaus, ανταγωνιζόμενος έτσι την Κρατική Όπερα του Βερολίνου στην περιοχή Mitte που ήταν υπό τον έλεγχο του αντιπάλου του Υπουργού Προεδρίας, Hermann Göring. Το 1935, το κτίριο ανακαινίστηκε από τον Paul Baumgarten και τα καθίσματα μειώθηκαν 2300 σε 2098. Ο Carl Ebert, ο προ-Β 'Παγκοσμίου Πολέμου γενικός διευθυντής της, επέλεξε να φύγει από τη Γερμανία και να μην υποστηρίξει μια ναζιστικής άποψης μουσική και πήγε στην Αγγλία όπου συν-ίδρυσε Glyndebourne Opera Festival. Η όπερα καταστράφηκε από μια αεροπορική επιδρομή στις 23 Νοεμβρίου 1943. Ο Ebert επέστρεψε αργότερα ως γενικός διευθυντής, μετά τον πόλεμο.
Αστρολογικά: Χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής ώρα έναρξης φαίνεται πως όπως είθισται να συμβαίνει με κάθε γεγονός ύψιστης καλλιτεχνικής αξίας, οι όψεις του Ποσειδώνα παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στον χάρτη της ημέρας, ο πλανήτης των τεχνών σχηματίζει από τον Καρκίνο κύριες όψεις με την Σελήνη και την Δήμητρα στο Ζυγό, ενώ το σχήμα γίνεται ακόμη πιο πλούσιο και ...ανατρεπτικό με την προσθήκη του Ουρανού στον Αιγόκερω και των Ήλιου-Άρη στην αστρική τους εκδοχή. Αν μη τι άλλο το «κρυφό» τετράγωνο του Άρη με τον Ποσειδώνα είναι άμεσα ενδεικτικό για έναν χώρο όπου κυριαρχεί η μουσική από την πιο λυρική μέχρι την πιο ρυθμική έκφραση της, ενώ ο Ουρανός έβαλε το ...χεράκι του στην πολυτάραχη ιστορία της Όπερας τα τελευταία εκατό χρόνια.
7 Νοεμβρίου 1991: Ο Μάτζικ Τζόνσον σοκάρει το κοινό
Λίγο πριν τη σεζόν 1991-92 του ΝΒΑ, ο point guard των L.A. Lakers ο Earvin «Magic» Johnson ανακάλυψε ότι είναι θετικός στον ιό HIV. Σε μια συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1991, ο Johnson έκανε δημόσια ανακοίνωση ότι θα αποσυρθεί αμέσως. Δήλωσε ότι η Cookie, η γυναίκα του και το αγέννητο παιδί τους δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό και ότι θα αφιερώσει τη ζωή του για «τη μάχη αυτής της θανάσιμης ασθένειας». Ο Johnson αρχικά είπε ότι δεν ήξερε πώς προσβλήθηκε από τη νόσο αλλά αργότερα παραδέχθηκε ότι ήταν από την εναλλαγή πολλαπλών σεξουαλικών συντρόφων κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Την εποχή εκείνη, υπήρχε μόνο ένα μικρό ποσοστό οροθετικών ατόμων από ετεροφυλικές σεξουαλικές σχέσεις γι’ αυτό και αρχικά φημολογούταν ότι ο Johnson ήταν ομοφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος, παρόλο που ο ίδιος αρνήθηκε και τα δύο. Ο Τζόνσον κατηγόρησε αργότερα τον Isiah Thomas για τη διάδοση των φημών, κάτι που ο Thomas αρνήθηκε. Η ανακοίνωση αυτή του Τζόνσον έγινε σημαντική είδηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 2004 κρίθηκε ως η έβδομη πιο αξιοσημείωτη στιγμή της ESPN τα τελευταία 25 χρόνια. Πολλά άρθρα εξήραν τον Johnson ως ήρωα και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δήλωσε: «για μένα, ο Magic είναι ένας ήρωας, ένας ήρωας για όποιον αγαπά τον αθλητισμό».
Αστρολογικά:Το τετράγωνο του διελαύνοντα Πλούτωνα προς τον γενέθλιο Ήλιο του Μάτζικ Τζόνσον ήταν η μάλλον προφανής αιτία που έφερε το τέλος μιας καριέρας και όχι μόνον. Η ώρα γέννησης του εξαίρετου αθλητή δεν είναι γνωστή, σίγουρα όμως ο Πλούτωνας έθιξε τον βασικό κορμό του γενέθλιου χάρτη του, αφού ο Ήλιος στον Λέοντα έχει πολλές και ουσιαστικές όψεις που υποδηλώνουν εκτός των άλλων και την ιδαίτερη «στόφα» του: Σύνοδο με τον Ουρανό αλλά και τον αστρικό Άρη και τετράγωνα με την Δήμητρα και τον Δία στον Σκορπιό.
7 Νοεμβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Φλώρινας
Σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Παναγιώτη Δραγουμάνου, αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων της περιόδου, «η εμπροσθοφυλακή του Ελληνικού στρατού εισήλθε στις 14:00 στην πόλη, αφόπλισε τους Τούρκους, συνέλαβε 1.300 οπλίτες αιχμαλώτους, ενώ μέρος του συντάγματος που διοικούσε ο αντισυνταγματάρχης Ζαχαρόπουλος διατέθηκε για τη φρούρηση των αιχμαλώτων και των καταστημάτων. Τότε ίλη Σέρβων ζήτησε να διανυκτερεύσει στην πόλη κάτι που επιτράπηκε. Τέλος στις 8 Νοεμβρίου (21 με το νέο ημερολόγιο) μπήκε στην πόλη ο Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Οι κάτοικοι κατά την αφήγηση τον Δραγουμάνου καταπατούσαν τα τούρκικα φέσια τους για να δείξουν πως είναι πλέον ελεύθεροι. Ακολούθησε δοξολογία στο τέμενος του ελληνισμού τον Άγιο Γεώργιο. H δοξολογία αυτή σηματοδότησε την αρχή του ελεύθερου βίου των κατοίκων της Φλώρινας».
Αστρολογικά: Από την εξιστόρηση των γεγονότων προκύπτουν δύο υποψήφιοι «γενέθλιοι» χάρτες για την πόλη της Φλώρινας, ένας της απελευθέρωσης κι ένας δεύτερος της δοξολογίας. Σας παραθέτω εκείνον για τον οποίο δίνεται ώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δεύτερος -εκείνος της δοξολογίας- δεν διεκδικεί με αξιώσεις έναν ανάλογο ρόλο.
Και στους δύο χάρτες πάντως η Σελήνη στον Κριό δείκτης μιας πρωτοτυπίας και ενός ανεξάρτητου πνεύματος «αντιμάχεται» με την αντίθεση Ήλιου-Κρόνου, φορέα όσο να ’ναι μιας πιο συντηρητικής και «κλειστής» νοοτροπίας.
Ένα πολύ θετικό σημάδι για την οικονομική ευρωστία της πόλης κυρίως μέσω του τουρισμού και ιδιαίτερα των προγραμμάτων του οικοτουρισμού είναι η «κρυφή» σύνοδος του αστρικού Δία με τον τροπικό Ήλιο, ενώ οι κύριες όψεις του Ποσειδώνα με την Δήμητρα (τετράγωνο) τον Ήλιο και τον Άρη (τρίγωνα) την έχουν αναδείξει σε «μητέρα» και πεδίο δράσης πολλών καλλιτεχνών.
Για να έχετε συνεχόμενη ενημέρωση στα καινούργια αστρολογικά άρθρα της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Astrology πατώντας ΕΔΩ.